En Cottarelli bastırınca...

Cottarelli bastırınca...

19.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cottarelli bastırınca...

Cottarelli bastırınca...





Mopak, kağıt üretiminde önemli bir firma. Seka Dalaman'ı aldıktan sonra üretimini ve cirosunu katladı. Yıllık yüzde 125 gibi rekor büyüme oranıyla 'Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu' arasına girdi. En hızlı büyüyen 250 şirket arasında da 16'ıncı sırada. Fakat bugünlere kolay gelmedi. Temellerini, mübadeleyle İzmir'e gelen Girit kökenli Türklerden Ruhi Molay 1926'da atmış.
Baba Molay, İzmir Fevzipaşa Bulvarı Yeni Kavaklar Çarşısı'nda kendisine küçük bir basımevi kurmuş önce. İstanbul'dan bile işler almış. Necip Akar'ın Gripin ilaç kutularını üretmiş.
Oğlu Mehmet Ali'yi eğitim için Berlin Grafik Sanatlar Akademisi'ne göndermiş. Dönüşte de kendisine küçük bir matbaa kurmuş. Mehmet Ali Molay'ın küçük matbaası da iyi işler başarmış. Üç yıl sonra güçler birleştirilmiş. Türkiye'ye ilk defa tifdruk ve tipo ofset makinaları getirmiş.

Babaya verilen söz
Gıda ve sigara sanayisinin büyümesiyle şirketin işleri de açılmış ama 1979 yılında baba Ruhi Molay'ın vefatından sonra Mehmet Ali Molay moralini bozmamış. Babasına verdiği sözü tutarak 1983 Haziran'ında Kemalpaşa tesislerinin temeli atmış. 1985 yılında üretime geçildiğinde Mopak yalnızca Irak pazarında 12 milyon dolarlık bir ihracat rakamını yakalamış. 1988'de kalabalık bir işadamı grubuyla Irak'a giden Başbakan Turgut Özal'ın heyetinde Molay, Irak'a ihracatın ödemesini artık hükümetin yapmayacağını açıklaması ile yaşadığı şoku atlatan Molay, dönüşte ürettiği malın yüzde 70'ini Türkiye'ye satabilecek yeni bir organizasyon kurmuş.

Filtre ucu kağıdı üretti
Türkiye'nin ithal sigarayı karaborsa içtiği yıllarda dönemin Tekel Bakanı, Molay'ı Ankara'ya çağırır. Tamamı ithal edilen sarı ve beyaz filtre uç kağıtlarını üretip üretemeyeceğini sorar. Birkaç ay sonra Bakan'ın istediği çiftlik yumurtası sarısı sigara uç kağıtları hazırdır. Bundan sonra Türkiye'de üretilen tüm sigaralarda artık Mopak kağıt kullanılacaktır.

Kızılay'ın siparişi
Ardından Kızılay'ın oyun kağıdı talebi gelir. İlaca döviz bulunamadığı bir dönemde Kızılay, oyun kağıdı ithalatı için hükümetten döviz talebinde bulunmuştur. Bülent Ulusu hükümeti, yerli üretici olması şartıyla oyun kağıdı üretimi için izin verir. Mopak, 1984 yılındaki üretim iznini alır. Yüzde 100'ü ithal edilen oyun kağıtlarının yüzde 95'ini bundan böyle Mopak üretecektir. 90'lı yıllarda bu kez Mopak hipermarketler kurulur. İçinde 6 bin çeşitten fazla kırtasiye malzemesi olan hipermarketlerin ilki İzmir'de açılır; bunu İstanbul, Ankara ve Bursa mağazaları takip eder.
Bu arada selüloz üretimi için arayışlar başlar. Çünkü kamunun selülozdaki hakimiyeti hâlâ devam etmektedir. Yatırım danışmanları Rusya'da bir tesis alınması yönünde karar bildirir. Bunun üzerine görüşmeler başlar. Tam anlaşmaya varılırken; Rusya'da ekonomik kriz patlar, dengeleri bir anda alt üst olur.

2000 yılında Seka Dalaman'a 40 milyon dolarla en yüksek bedeli Mopak vermişti. Ancak ihalenin onaylanması tam dokuz ay sürdü. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli'nin özelleştirme konusundaki uyarısından sonra ancak gerçekleşti.
Bu süreçte döviz fiyatları ikiye katlandı. Molay, Dalaman'dan vazgeçmedi ve devirden sonra da yatırım yapmaya devam etti. Özelleştirme öncesi 1999 yılını 12 milyon, 2000 yılını da 20 milyon dolar zararla kapatan Seka Dalaman'a 44 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Kastamonu'ya en yüksek teklif
Bu arada Seka Kastamonu'ya 9 milyon 100 bin dolarla en yüksek teklifi veren Mopak, bu yatırımla sektördeki ürün çeşitlemesini tamamlamış olacak. Molay, "Sigara kağıdı, filtre astar kağıdı, sarı ve beyaz uç kağıtları, birinci hamur tek yüzü kuşe ambalaj kağıtları ve kuşe sıvamalı bristol karton üretimimizle dünyanın en önemli üreticileri arasına gireceğiz" diyor.




BUSINESS


Tavşan da çıkarabilir misiniz?
Cüzdanıma sahip olabilirsin, duygularıma asla
Çiller, bebeğine bakıcılık yaptı kendisi Yüzyıl Işıl'ı kurdu
'Merkez Bankası'nın yiğitleri TİM'i bassın!'
eti'nin bilmecesi balla çözüldü
İşadamı ailesi ile 'örnek olmak zorunda'
İstanbul'u terketti, o artık Bodrumlu
ESSELAMÜNALEYKÜM RİSKLER!
Hobisi KOBİ'ler
Çay bardağını en hızlı biz üretiriz
Tekel'e filtre ucu, Kızılay'a oyun kâğıdı üreterek büyüdü
Öğretmen sanıyorduk doktor çıktı...
Şirketlerin 'asgari sermaye şartı'na göre sermaye artırımında tarih tereddütü oluştu
11 yaşında öksüz bir manavdı 51 yaşında 51 market sahibi oldu
iyi şarap stresli üzümden çıkar
Sanal mutfak tasarlatıp, satışını yapıyorlar
Dijital Oyuncaklar
'Sizde kriz çıkınca Rusya ve Çin'e gittik'
Tibet yolcusu kalmasın...