En Dijital Oyuncaklar

Dijital Oyuncaklar

28.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dijital Oyuncaklar

Dijital Oyuncaklar





Uzakdoğu kökenli Nec firmasına bağlı tasarım ve teknik ekip tarafından geliştirilen yeni nesil mobil iletişim cihazları, geleceğin iletişim standartlarını gözler önüne seriyor. Kıvrılabilir özelliğe sahip cep telefonları, sanal depolama şişesi veya hafıza bileziği. Bu üç ürün başlığı altında tanıtılan cihazlar, birbirinden farklı ve gelişmiş teknolojileri içerisinde barındırıyor. Şu an için konsept olarak tasarlanan cihazların, üretiminin ne zaman yapılacağı ise merak konusu... İsterseniz şimdi gelecekteki yolculuğumuza başlayalım ve teknoloji bizleri nereye götürüyor bakalım.

Dilediğiniz şekli alıyor
Cep telefonları sürekli küçülse de kimi zaman onları taşımak yine de bir problem. Spor yaparken ya da cebi olmayan kıyafetler giyilirken, cep telefonlarının nerede taşınacağı konusunu araştıran Nec mühendisleri, elastik yapıya sahip özel bir telefon tasarladı.
Firmanın "TAG" adını verdiği cep telefonları yumuşak ve şekil alabilen özel bir materyalden yapılıyor. İstediğiniz şekli alabilen telefonu bu sayede bileğinize sarabiliyor ya da kemer olarak kullanabiliyorsunuz. Ayrıca bu akıllı telefon onu ne zaman, hangi şekilde kullandığınızı hafızasına kaydediyor ve istediğiniz an, istediğiniz şekli alıyor. Yani telefonlar şimdikinden çok daha fazla hayatımızın ve kıyafetlerimizin bir parçası olmaya hazırlanıyor.

Şeffaf hafıza dönemi
Nec'in geliştirdiği bir diğer model ise, başrolünü Tom Cruise'un oynadığı "Minority Report" filmini hatırlatmıyor değil. Filmden kısa bir alıntı. 'Oğlunu kaybetmenin acısını ve suçluluğunu içinden atamayan baba rolündeki Cruise, oğluyla anılarını bilgisayar yardımıyla tekrar tekrar hatırlar'. NEC'in "Flacon" adını verdiği sanal depolama şişesi de sanırız bu fikir düşünülerek geliştirildi. Bu ürün şu anda bilgisayarda, fotoğraf karelerinde ya da çektiğimiz video kasetlerde saklı olan anıları şeffaf, şık bir şişede saklamayı hedefliyor. Şişenin ağzında bulunan projektör sayesinde istediğiniz anı, karşıdaki duvara yansıtıp tekrar görebilmeniz mümkün.

Teknoloji yüklü aksesuvar
Firma tarafından tanıtılan ve bileğe takılarak kullanılan bir diğer model ise, hafıza bileziği olarak adlandırılmış. Wacca adı verilen "Hafıza Bileziği" hatırlama işini insan beyninden alıp, şık bir bileziğe yüklüyor. Teknolojik bir cihazdan çok, şık bir aksesuvar görünümündeki bu alet, bileğinizde bulunduğu sürece kayıtta kalarak farklı açılardan çevrede olup bitenleri kaydediyor. Kullanıcıya kalansa bu anılardan isterse hepsini, isterse seçtiklerini saklamak.

Uzaktan kumandalı yazıcı
Xerox'un Türkiye pazarında piyasaya çıkardığı Phaser 4500 modeli yazıcı, uzaktan yönetilebilme özelliğinin yanı sıra, 1200 dpi'lık baskı kalitesine sahip. Dakikada 35 sayfa A4 baskı hızına sahip olan cihaz, farklı kağıt ebatlarında, çok çeşitli baskı uygulamaları yapabiliyor. Xerox Phaser 4500, sekiz saniye ilk çıkış hızı ve yüksek baskı adetlerine uygun performansı ile grafik ve şekil içeren dokümanları hızlıca basabiliyor. Özel bir yazılım üzerinde çalışan sistem bu sayede, işin tamamlanıp tamamlanmadığını ekrandan kullanıcıya haber veriyor. www.xerox.com.tr

Dört farklı teknoloji birarada
Ev ve ofisler için lazer, mürekkep püskürtmeli ve nokta vuruşlu yazıcılar ile birleşik tüketim malzemelerini içeren baskı çözümlerini üreten Lexmark'ın X215 modeli ürünü, pek çok özelliğe sahip. Lazer yazıcı, faks, fotokopi makinesi ve tarayıcı teknolojilerine sahip olan ürün, 16 MB'lık belleğe sahip ve dakikada 16 mono baskı hızı var. Bilgisayarlar ile USB ara birimi aracılığıyla bilgi alışverişi yapabilen ürünün, bilgisayar bağımsız tarama özelliği de var. Lexmark'ın bir diğer ürünü Z602 ise dakikada 12 sayfa siyah, 8 sayfa renkli baskı hızını destekliyor. www.lexmark.com.tr



BUSINESS


Başekonomistler, 'kriz ve kaos kapıda' diyor!
Felaketin reçetesini yazabilir misin?
'Bu kaça' diye soranı atölyeden kovuyor
'Yerli Malı Haftası'nı 70 yıl sonra Almanya'ya ihraç ettik
23 firma yer aldı, 90 yatırımcı sırada
İlk parasını deve güreşinden kazandı
Antepfıstığı hâlâ Asur'dan kalma teknolojiyle kurutuluyor
Türk sinemasına yatırım yapmanın tam zamanı
Hâlâ neşeli, hâlâ muzır
Fakir şirketlerin zengin patronları 'etik'ten söz edemez
Serbest bölgelere stopaj şoku
Sualtı ona ilaç gibi geliyor
Zeki Sayın Merkez Bankası'na mı gidiyor?
'Gölgelerin Gücü' İngilizler'in elinde
Bill Gates'in ortağı 'uzaylı' peşinde
Bu dizeller çevre dostu
Aşkolsun!
Bu telefonlar kıvır kıvır...
Şampanya değil çikolata