En Dijital Oyuncaklar

Dijital Oyuncaklar

28.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dijital Oyuncaklar

Dijital Oyuncaklar





2003'ün son günlerine girilirken online alışveriş siteleri hareketli günlere girdi. Alışveriş sitelerinde yıl boyunca yaşanan alışveriş trafiği bu dönemde beş katına kadar ulaşıyor. Türkiye'de e - ticaret'in önde gelen adreslerinden Kangurum.com'un Genel Müdürü Serdar Kaşıkçı, her yılbaşı döneminde oldukça hareketli günler geçirdiklerini ancak bu yıl geçtiğimiz yıla göre çok daha yüksek rakamlara ulaştıklarını söylüyor.
Kaşıkçı, "Geçtiğimiz iki haftadan bu yana sitemizde gerçekleşen trafiğin hacmi 1'den 5'e çıktı. Özellikle hediye sepetlerine yoğun ilgi var. Ancak bu yıl, pek çok firma tek bir ürün seçip, bize liste gönderiyor. Yani şirketlerde yılbaşı gönderimlerinde e - ticareti kullanmaya başladı diyebilirim. e - ticaret toptan alışverişte de kullanılır oldu."

Onlanca seçenek var
İnternetteki onlarca alışveriş sitesi tükecinin karşısına birçok alternatif sunmanın yanı sıra ilgi çekici promosyonlar ve piyasadan daha ucuz alışveriş seçenekleriyle çıkıyor. Türkiye'de hepsiburada.com, ideefixe.com, kangurum.com.tr, dünyada ise amazon.com ve ebay.com. sanal alemin önde gelen alışveriş adresleri. Bu sitelerde DVD, CD, yılbaşı süsleri, yılbaşı ağacı, cep telefonu ve elektronik eşyalar, bu sitelerin yılbaşı özel bölümlerinde, çeşitli promosyonlar eşliğinde sunuluyor. Özellikle de iş yoğunluğu sebebiyle mağaza mağaza gezmeye vakit bulamayanlar için sanal dünyanın alışveriş siteleri oldukça ideal. Çünkü istedikleri ürüne pek çok farklı mağazadan tek bir 'tık'la ulaşabilirler. Aradıkları ürünleri farklı adresler arasında karşılaştırarak en uygun bütçeli ürüne ulaşabilirler. Ayrıca e - ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde, tüketiciler istedikleri ürünü iade edebilir veya değiştirebilir. Hem de yine bilgisayar başından.
Yılbaşı yoğunluğunu karşılamaya çalışan sitelerde farklı uygulamalara da rastlanıyor. kangurum.com, yapılan alışverişlerde nakliye ücreti almıyor. hepsiburada.com ise yılbaşına özel ürünlerde indirim kampanyası düzenliyor. estore.com.tr ise yılbaşı alışverişi yapanlar arasında çekiliş düzenleyerek hediyeler veriyor. Alışveriş yaparken tüketiciye değişik alternatif sunan sitelerden birisi de www.alisbagis.com.tr. Burası aracılığıyla alışveriş yaptığınızda, sivil toplum kuruluşlarına yardım ediyorsunuz. Site, her mağaza için kullanıcılara indirim, puan, hediye çeki sunuyor. Böylece Alışbağış, aynı mağazadan, tüm bunlara ek olarak, özel bir indirim veya nakit iade sağlıyor. Bununda tek bir koşulu var. Alışverişi yapan kişi bu kazancını bir sivil toplum kuruluşu ile paylaşmalı.

Güvenliğe dikkat!..
İnternetten alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle kredi kartınızı yalnızca sizin kullanımınızda olmayan bilgisayarlarda kullanmamaya özen gösterin. Alışverişlerde güvendiğiniz markaları, ismini duyduğunuz siteleri tercih edin. Kredi kartınızı elektronik posta yoluyla, faksla ve telefonla isteyenlere güvenmeyin. Ayrıca istenmeyen durumlarda bankanıza baş vurup satışın iptalini isteyebileceğinizi unutmayın. Bu gibi geel uyarıların yanı sıra alışveriş yaptığınız sitenin SSL protokolünü destekleyip desteklemediğini kesinlikle kontrol edin. SSL protokolünde 40 bit ve 128 bit şifreleme kullanılıyor. 128 bit şifrelemede 2128 değişik anahtar var ve bu şifrenin çözülebilmesi çok büyük bir maliyet ve zaman gerektirir. Bu yüzden güvenli bir alışveriş için, sitede SSL güvernlik anahtarı olup olmadığını kontrol edin.

Net marketler
• www.hepsiburada.com
• www.estore.com.tr
• www.baskuda.com
• www.kangurum.com
• www.garantialisveris.com
• www.ideefixe.com
• www.dr.com.tr
• www.mynet.com
• www.amazon.com
• www.ebay.com

Minik ama marifetli
İnfronic, 'ultra mini' olarak adlandırdığı yeni model dijital fotoğraf makinesini piyasaya çıkardı. 5.1 x 3.8 x 1.6 santimetre boyutlarındaki mini kamera ortalama bir kibrit kutusundan daha küçük. CD10B4 modeli dijital fotoğraf makinesi, üzerindeki kısa zincir ve halkası ile anahtarlık olarak da kullanılabiliyor. Mini dijital kamera ile kısa filmler çekebilmek de mümkün. Veri transferi için USB 1.1 arabirimini kullanan ürün, bilgisayara bağlanıp web kamera olarak kullanılabilir. Satış fiyatı ise yaklaşık
33 milyon lira. www.infronic.com

Metalik kaplı telefon
Siemens Mobile'ın yeni model telefonu ST55 yüksek çözünürlüklü renkli ekran, Multimedya mesajlaşma (MMS), 4x zoom yapabilen ve 5 yönlü joystick içeren dijital kamera teknolojilerini destekliyor. Entegre dijital kamera ve metalik dış yüzeyi ile dikkat çeken ST55, 87 gram ağırlığında. Geniş renkli TFT ekran, 65.000 renk ve 120x160 piksel çözünürlükte. Telefonun içerisinde 1.2 Mb'lık hafıza yer alıyor.
www.my - siemens.com/turkey




BUSINESS


'İstanbul, New York'tan daha güvenli'
Genetik kodumu patronuma vermek istemiyorum
Mad - Max ülkesindeki Türkler
New York'ta eğitimi değiştirdi Nobelliler derneğine seçildi
'Baba, sanki varmışsın gibi'
Hey gidi 'Es es es ki ki ki' hey!
Popstar'a Zerrin Özer'le anaerkil denge ayarı
Bademler Kaliforniya'dan cin mısırı Arjantin'den
TBMM etik konusuna özen göstermelidir
Pazarı önce havan topuyla dövüyor, sonra giriyor...
Yılbaşı eşantiyon harcamaları 'gider' yazılabilir
Sermaye ihracına geçen Çinliler, şirket topluyor
Yılın adamı
Komedi dizisi Seinfeld'de 'ciddi' anlaşmazlık
Başbakan'a eski arkadaşından mesaj var
'600 milyon dolarlık paketiniz geldi!'
2004'ün armağanları Net Baba'dan
Gurur duymak isteyen bir ıslık çalsın...