En Efsaneler geri döndü

Efsaneler geri döndü

22.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Spor ayakkabı markaları 2000'li yıllarda 'geçmiş günlere' döndü. Adıdas 1956 yılında Mexıco Olimpiyatları'nda altın madalya alan efsanevi koşu ayakkabısı Melbourne ile 1968 Olimpiyatları'nda altın madalya alan 5 bin metre atleti Muhammed Gammoudı'nin giydiği Azteca Gold'u yeniden üretti. Camper, efsane modeli Pelotas'ı, Clark ise 178 yıllık erkek modeli Nature'ı getirdi

Efsaneler  geri döndü





1980'li yıllarda hayatımıza Converse All Star'lar damgasını vurmuştu. 'Spor ayakkabı' denildiğinde, artık herkes Converse olduğunu bildiği için 'boğazlı mı boğazsız mı' diye sorulurdu. All Star'ın üzerinden çok sular aktı. 1990'lı yıllara gelindiğinde herkes NBA'de ya da olimpiyatlarda atletlerin giydiği ayakkabılara özendi. O dönemde markalar sadece sporcular için tasarladıkları teknik özellikli ayakkabıların seri üretimine geçtiler.
Artık sokaktaki herkesin hava destekli ve oldukça havalı bir ayakkabısı oldu. Daha da fenası, pazara giden teyzeler bile adım atıldığında ışıkları yanan ayakkabılar giydi. 2000'li yıllardaysa markalar 'geçmiş günlere' dönerek, seri üretimini yaptığı ayakkabıları 'daha trendy' hale getirerek sınırlı sayıda tasarlamaya başladı. 'Efsanelerin geri dönüşü' olarak yorumlanan bu durum, özel tasarım tutkunlarını tekrar harekete geçirmeye yetti bile!

178 yıllık Nature
Camper'ın efsane modeli Pelotas, markanın diğer ayakkabılarından kauçuk tabanıyla ayrılıyor. El yapımı olan bu ayakkabı, şehir hayatına uygun, ama aynı zamanda spor bir görüntüye de sahip. Markanın artık bir klasiği haline gelmiş olan Pelotas'lar 2004 yazına yeni yorumuyla giriyor. Camper artık Pelotas'ları kauçuk tabanıyla değil, kösele tabanla tasarlamaya başladı.
Orijinal Pelotas estetiğinden hiçbir şey kaybetmeyen ayakkabı, kösele tabanıyla daha hafif hale getirilmiş. Karakteristik yuvarlak taban dizaynı muhafaza edilerek derinin üzerine kabartma yapılan Pelotas'da, renk alternatifleri de 2004 yaz sezonunda artırıldı. Siyah, beyaz, kahverengi dışında dore rengiyle Pelotas'lar 'yaz'lık hale getirilmiş. Camper'ın bu modelleri 240 - 270 milyon arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Geçen yıl kış sezonunda tanıştığımız İngilizlerin Clark'sı Türkiye'ye 178 yıllık erkek modeli Nature'ı getirdi. İş dünyasının gözde ayakkabısı olan Nature, ergonomik yapısıyla dikkat çekiyor. Tüm Clark'slar gibi Active Air, özelliğine sahip olan bu modelde Nature'da, nem emici doğal bölüm ve hava akımına olanak sağlayan kanallar bulunuyor. Clark'sın Nature modeli 240 milyona satılıyor.

Dünyada 25 milyon adet satıldı
Ve bir efsane daha. Dünyada havalı lastiği ayakkabıya ilk uyarlayan marka olan Dunlop'un ilk serisi 'Green Flash' bu ay Türkiye'de de satışa çıkıyor. Markiz'deki Ivy Oxfort mağazasında satılacak olan Green Flash, ismini tabanındaki yeşil şimşekten alıyor. Üç yıl üst üste Wimbledon'da Fred Perry'nin giydiği bu ayakkabı tüm dünyada 25 milyon adet sattı. Klasik İngiliz tenis ayakkabısı olan Green Flash'ların Türkiye'de 100 milyon liraya satılması bekleniyor.

Adidas Melbourne'ü yeniledi
Adidas efsanevi modellerini yeniliyor. Adidas'ın 1956 yılında Mexico Olimpiyatları'nda altın madalya alan efsanevi koşucuların ayakkabısı Melbourne'ü yeniledi. Melbourne, bugünün teknolojisine uygun olarak daha trendy hale getirildi. Ancak bu efsane model sınırlı sayıda üretildi. Sadece 95 kişinin sahip olacağı bu ayakkabı Adidas'ın Akmerkez ve Nişantaşı mağazasında bulunuyor. Satış fiyatı: 165 milyon lira. Adidas, ayrıca, 1968 olimpiyatlarında altın madalya alan 5 bin metre atleti Muhammed Gammoudi, uzun atlamada altın madalya kazanan Bob Beamon ve 100 metre birincisi Jim Hines'ın giydiği Azteca Gold'u da üretti. Üst deri kısmı yeniden tasarlanan metalik altın renkli Azteca Gold ayakkabılarda dönemin atletlerinin imzaları da bulunuyor. Sadece 20 adet üretilen bu ayakkabılar, özel bir altın siyah karışımı kutu içinde 450 milyon liraya satılıyor.





BUSINESS