En Futbolcuydu, profesör oldu

Futbolcuydu, profesör oldu

28.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ayı Yusuf kafayı çekince...

Futbolcuydu, profesör oldu





Eskişehir'in bir kent olarak Türkiye'nin sosyal ve ekonomik yaşamındaki yükselme dönemiydi. Eskişehirliler, bir futbol takımına sahip olmak için Federasyon'un kapısını aşındırıyordu, Federasyon, hep 'olmaz' diyordu. Sonunda bu engel aşıldı. Kentin iki takımı birleşti ve Eskişehirspor (1965) kuruldu. Taraftarın yaratıcı tezahüratındaki adıyla Eses'ler fırtınası başladı, yıllarca da sürdü. Adıyla Anadolu'yu, hırsı, başarıyı çağrıştıran bir marka oldu. 22 yıl 1'inci ligde kaldı, rakiplerine kök söktürdü.
Ama Eskişehir kaderinden kurtulamadı. Eskişehir'in gelişmişlik' bakımından kentler liginde küme düştüğü dönemlerde geriledi ve o da futbolda ikinci, hatta üçüncü lige düştü. Efsane yıkıldı, Türkiye sporda bir markanın dramatik kaderine tanıklık etti.

İkinci ligde son sıralarda
Eskişehirspor, 45 yıllık birinci lig tarihinde, 22 yıl süreyle oynadı. Bunun 17 yılında sezonu ilk 10 içinde bitirmeyi başardı. Abdullah Gegiç'in teknik direktörlüğü dönemindeki Mümin, İlhan, Abdurahman, Kamuran, İsmail, Süreyya, Halil Vahap Fethi, Burhan, Ender gibi efsane bir kadroya sahip olan Eskişehirspor, 'hırsıyla' ünlü bir takımdı.
Anadolu kent takımlarından Türkiye'de 1. Futbol liginde 'ikincilik' başarısını yakalamış, Trabzon'la birlikte 'dört büyükler'in dışında gümüş madalyası olan tek takımdı. Bir başka deyişle Eskişehir Türk futbolunun gümüş madalyasıydı. Dört büyükler dışında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Türkiye Kupası'nı kazanan iki takımdan biriydi.
Anadolu'nun İstanbul'a başkaldıran efsanesi, birinci ligin güçlü takımlarının korkulu rüyası, Avrupa'nın en güçlü takımlarını dize getiren Eskişehirspor, şimdi ikinci ligde belediye takımları ile mücadele ediyor. Ligde kalır mı, kalmaz mı tahmini zor.

Mithat Körler aday
Takımın içine düştüğü durumu içine sindiremeyen Eskişehirliler, takımlarını birinci ligde görmek isterken, 2 Ocak'ta yapılacak olan genel kurulda yeni yönetim belli olacak. İki aday var. Biri İstanbul Pancar Kooperatifçileri Birliği Başkanı Halil Ünal, diğeri de Eskişehirspor için marşlar besteleyen hafif müzik sanatçısı Mithat Körler.

Türkiye liglerinde gol kralı olmuş efsane futbolcu Fethi Heper, unutulmaz Eskişehirsporlulardan biri. Avrupa Fuar Şehirleri Kupası'nda (şimdiki UEFA) Sevilla ile rövanş maçında, takımı 1 - 0 yenikken üç gol atarak Eskişehirspor'u ikinci tura taşımıştı. Heper'in en büyük özelliği profesyonel futbolculuktan profesörlüğe giden ilk ve tek futbolcu olması. Halen Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı. Heper, Eskişehir-spor için şunları söylüyor: "Eskişehir, futbol altyapısını ihmal edince felaket geldi. Gegiç'i altyapının başına getirelim dedim, ihtiyarladı dediler. O şimdi Yugoslavya'da futbol fabrikası kuruyor. Takımın 1 trilyon SSK borcu var. Kim gelirse gelsin altyapıya el atmalı."

Bir dönem kulüp başkanı da olan Aydın Begiter anlatıyor: "Galatasaray'ın peşinde olduğu kaleci Nihat'ı alacaktık. Ordu Milli Takımı'ndaydı. Yurtdışından dönerken, Havacı dostlarımız sayesinde uçağın Ankara'da yakıt ikmalinden faydalanarak kaçırdık, Sazak'ların otelinde misafir ettik. Beklesin diye Ayı Yusuf diye meşhur bir taraftarı görevlendirdik. Ayı Yusuf eğlenceye gitmiş, sabaha karşı sarhoş otele dönmüş. Tam o sırada Nihat elinde bavulu Yusuf'la karşılaşıyor ve 'günaydın' derken otelden çıkıyor. Ayı Yusuf da vurup kafayı yatıyor. Nihat'ı Galatasaray'a kaptırdık. Anlaştığımız Nuri'yi de Galatasaray kaçırınca, biz de gittik Nuri'nin karısını kaçırdık. Karısına, 'Nuri Galatasaray'a giderse İstanbul'da seni terkeder' dedik. Nuri'yi kurtardık.

Eskişehirspor'un tarihinde Şekerspor'un ayrı bir yeri var. 1969'da oynadıkları maçta, bir puan farkla liderlik koltuğunda bulunan Eskişehirspor, son dakikada yediği golle liderliği ve bir anlamda şampiyonluğu kaybetti. Eses, Şekerspor'un bu sürprizini hiç unutmadı ve intikamını 27 Mayıs 1973'te aldı. Vefa ile maçta adeta 'yürüyerek oynadı' ve Vefa maçı alınca, puanlar Vefa'ya yazıldı, Şekerspor küme düştü.



BUSINESS


'İstanbul, New York'tan daha güvenli'
Genetik kodumu patronuma vermek istemiyorum
Mad - Max ülkesindeki Türkler
New York'ta eğitimi değiştirdi Nobelliler derneğine seçildi
'Baba, sanki varmışsın gibi'
Hey gidi 'Es es es ki ki ki' hey!
Popstar'a Zerrin Özer'le anaerkil denge ayarı
Bademler Kaliforniya'dan cin mısırı Arjantin'den
TBMM etik konusuna özen göstermelidir
Pazarı önce havan topuyla dövüyor, sonra giriyor...
Yılbaşı eşantiyon harcamaları 'gider' yazılabilir
Sermaye ihracına geçen Çinliler, şirket topluyor
Yılın adamı
Komedi dizisi Seinfeld'de 'ciddi' anlaşmazlık
Başbakan'a eski arkadaşından mesaj var
'600 milyon dolarlık paketiniz geldi!'
2004'ün armağanları Net Baba'dan
Gurur duymak isteyen bir ıslık çalsın...