En Geçmişte iyi sınav verilmedi

Geçmişte iyi sınav verilmedi

21.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Geçmişte iyi sınav verilmedi

Geçmişte  iyi sınav verilmedi





Son üç yıldır dillerde hep o vardı. Türk halkının gündeminden düşmeyen ilk üç sorundan birisi oldu. Kimileri onu buğdayı içten kemiren süne zararlısına benzetti kimileri vebaya... 3 Kasım 2002 seçimlerinde tüm partiler ona karşı mücadele edeceğini söyledi. 2003'te onun hakkında hazırlanan rapor, sebep olduğu 150-200 milyar dolarlık faturayı ortaya koydu.
Son olarak bir eski Başbakan ve 5 bakan için Yüce Divan yolu açılmasına neden oldu. 2003'ün gündemini de o belirlemişti, 2004'te de en fazla o konuşulacak. Yani; YOLSUZLUK
1999 yılında beş bankaya el konmasıyla başlayan ve en son İmar Bankası ile toplam faturası 55 milyar doları aşan batık bankalar olayı hâlâ çözülmemiş bir sorun olarak karşımızda duruyor.
Sahipleri tarafından içleri boşaltıldığı iddia edilen bankalar yanında başta enerji, bayındırlık ihaleleri, ihracat, vergi, gümrük kaçakçılığı, sağlık, özelleştirme, sosyal güvenlik kuruluşları, vakıflar ve diğer yolsuzlukların Türk toplumuna faturasının 200 milyar dolara yakın hesaplanıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) iktidara gelmesi ile birlikte ilk yapılan şeylerden birisi yolsuzlukların araştırılması konusunda komisyon kurmak oldu.

Soruşturma komisyonu
Hükümetin kurulmasından bir ay sonra 18 Aralık 2002 günü AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ve 24 milletvekili, Yolsuzlukların Sebeplerinin, Sosyal ve Ekonomik Boyutlarının Araştırılarak, Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir komisyon kurulması hakkında önerge verdi. Önerge 7 Ocak 2003 tarihinde TBMM'de kabul edildi ve komisyon ilk toplantısını 19 Şubat 2003 tarihinde yaparak çalışmalara başladı. 19 Haziran 2003 tarihine kadar süren çalışma sonucunda bin 132 sayfalık oldukça hacimli bir rapor ortaya çıktı. Son beş yılda yaşanan yolsuzlukların ortaya konduğu rapor, Komisyon Başkanı Azmi Ateş'in deyimiyle; yolsuzlukların ancak yüzde 60'ı aydınlatılabildi yüzde 40'ı ise karanlıkta kaldı.
Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, toplam 25 bakanı kapsayan 16 konu hakkında meclis soruşturması açılması talebinde bulundu. Bunun yanında 16 ayrı konuda da meclis araştırması açılması konusunda talep edildi. Yargıtay ve Cumhuriyet savcılıklarına 18 ayrı suç duyurusu talebi oldu. Bakanlıklar ve kurumlar nezdinde 80 adet soruşturma ve incelettirme talepleri de ilgili makamlara ulaştırıldı.
Komisyonun Meclis soruşturması talebine uygun olarak 6 bakanı ilgilendiren üç konuda komisyon kurulması ile ilgili önerge 9 Aralık 2003 günü TBMM'de görüşülerek kabul edildi. Türkbank ihalesine fesat karıştırmak iddiasıyla eski Başbakan Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanı Güneş Taner, Halkbank'tan usulsüz krediler konusunda Başbakan eski Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet eski Bakanı Recep Önal ve enerji ihaleleriyle ilgili olarak Enerji eski Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan hakkında Yüce Divan sürecine start verildi. İşte 2004 yılına damgasını vuracak olaylardan birisi de adı geçen siyasetçilerin Yüce Divan'da yargılanmaları olacak. Ancak bundan önce kat edilmesi gereken iki aşama daha var. Önergenin kabul edilmesi olarak adlandırabileceğimiz ilk aşamadan sonra hazırlanacak soruşturma komisyonu raporlarında "Bu kişiler Yüce Divan'a gönderilmeli' sonucu ortaya konmalı. Ardından da, bu rapor milletvekilleri tarafından oylanarak kabul edilmesi halinde eski bakanlar Yüce Divan'da yani Anayasa Mahkemesi tarafından yargılanabilecekler.

Halen belge yağıyor
Komisyon Başkanı Azmi Ateş şu ana kadar gelinen noktadan memnun. 13 konunun milletvekilleri tarafından benimsenerek Yüce Divan yolunun açıldığını belirten Azmi Ateş, diğer 13 konunun büyük bölümünün de benimsenerek önergelerle TBMM gündemine geleceğini ifade ediyor.
Azmi Ateş, yolsuzluğun Türkiye'nin yalnız gelecek yıl değil daha ileride de önemini koruyacağını belirtirken, görev süresinin dolmuş ve raporunu tamamlamış olmasına rağmen, komisyona, belge ve bilgi akışını da buna örnek olarak gösteriyor.
Hatta Komisyonun sürekli hale getirilmesi bile söz konusu. Araştırma Komisyonu yaptığı teklif kabul edilirse, TBMM çatısı altında ve soruşturma komisyonu yetkilerine sahip bir Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu çalışmalarını sürdürecek.
2003 yılı İmar Bankası'nda ortaya çıkarılan 8.5 katrilyon liralık tutar ile yolsuzlukla bir rekor kırdı. Rakam kadar yolsuzluğun biçimi de herkesi şaşırttı. Yeni durum yeni yasal düzenlemeleri gündeme getirdi. Yalnız banka içi boşaltanların değil, bankalardaki görevli şube müdürleri ile imza yetkisi olanların ve onların çocuklarının mallarına bile tedbir konmasını sağlayan düzenlemeler hayata geçirildi. El konulan 21 banka sahibinden tahsil edilmesi gereken 20 milyar dolar tutarındaki kamu alacağın tahsilatını hızlandırmak için 12 Aralık 2003 tarihinde TBMM'de kabul edilen Bankalar Kanunu değişiklikleri ise 2004'te gündemi meşgul edecek konulan arasında.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nu ikiye ayırarak tahsilatı hızlandıracak bu düzenleme 2004'te sonuçlarını vermesi bekleniyor.
Yolsuzluklar konusunda yapılacaklar yanında yapılmayan veya ertelenen konular da 2004 gündemini oluşturacak. Dokunulmazlıkların kaldırılması, görevli komisyondaki AKP'lilerin yargıya güvenmiyoruz gerekçesiyle karşı çıkmaları yüzünden şimdilik rafa kalktı.

TBMM'de 1961'den 2002'ye kadar çoğunluğu yolsuzluk olayları olmak üzere toplam bin 536 konuda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması hakkında önerge verildi. 40 yıl içinde bunlardan yalnızca 162 tanesi hakkında komisyon kuruldu ve görüşme yapıldı. 217 önerge ise reddedildi. Altı tanesi genel görüşmeye, bir tanesi yazılı soruya çevrildi. 22 tanesi geri alınırken, bir tanesi iade edildi; 16 tanesi de işlemden kaldırıldı. Tam bin 112 tanesi ise hükümsüz kaldı. Yani zaman yetmediği için işlem yapılamadı.
12 Eylül Darbesi'nin ardından iş başına gelen ANAP hükümetleri döneminde Meclis Araştırması önergeleri ağırlıklı olarak reddedildi.
1983-1987 arasında 68 önergeden 61'i oy çokluğundaki iktidar tarafından red ile karşılaştı. 1987-1991 arasında ise 151 önergenin 84 tanesi reddedildi. Sonraki koalisyon hükümetleri sayısında önergelerin sayısında ve kabul edilen önergelerde artış dikkat çekse de sık sık yaşanan hükümet değişiklikleri önergelerin hükümsüz kalmasına yol açtı. Bu rakamların da gösterdiği gibi yolsuzlukların ortaya çıkarılmasında TBMM en azından geçmiş yıllarda iyi bir sınav veremedi.




BUSINESS


Annus Mirabilis
Gelenek olacak, gelecek konuşulacak
'Rahat' bir iç ve dış siyasi ortam zor
AKP rejimi değiştirmeye kalksa içinden parçalanır
Gidişat iyi, bir de cebe yansırsa!
ABD, AB'nin alternatifi değil
Avrupa için tarih, ya çıkarsa?
Doların üzerindeki gölge: ABD'nin dev dış açığı
Kıbrıs ve AB sorunlarına piyasalar hazırlıklı...
IMF'yle 2004'te anlaşma bitecek, ilişkiler en hafif maddeyle sürecek
'Stratejik yatırımcı, kreditör yabancı ve mutlaka Türk ortak'
Enflasyonda hedef '12'
Mucize temennisi ile gidiyor
Gerçek kâr için savaşacaklar
Bankacılığın itibarı için sorumluluk almaya hazırlar
Asiye değil ama, Türk Lirası kurtulacak
Faiz tamam ama asıl getiri borsada olacak
Eurobond artık riskli görünüyor
Bireysele 400 bin katılımcı bekleniyor
AB - Türkiye ilişkileri referans olacak
Holdingler iyimser! Ama...
Elektrikte üç yıllık tarife, enflasyonsuz fiyat dönemi
'Umutsuzluk inşaatına' 2004'te bir tuğla daha
İhracat pistinin yıldızı otomobil
Anneciğim Çinliler geliyooor!
Telekom'da 'tekelsiz' yıla giriyoruz
2004'te 54 milyar dolar ciro bekliyor
Turizm, 'daha iyi bir yıl' bekliyor
Yeni yılda yeni türler iyi para kazandıracak
2004 'kurşun geçirmez' bir yaşam arayışının ve duyguların yılı olacak
Her 'gayrimenkul'ün bir numarası olacak
İstikbalimdeki zerzevat
Yolsuzlukta kılıçlar çekilecek
Vergide yeni yasal düzenlemelere dikkat
Kamuflaj hallerden feminen hallere