En Göçmen işçi, 150 milyar dolar kazandırıyor

Göçmen işçi, 150 milyar dolar kazandırıyor

21.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya Bankası ve IMF'nin yaptığı araştırmaya, göre, göçmen işçiler ülkelerine yabancı yatırımdan daha fazla gelir sağlıyor. 2001 yılında dünya genelinde yapılan yabancı yatırım tutarı 86 milyar dolarda kalırken işçilerin ülkelerine yaptığı para transferi 150 milyar doları buluyor

Göçmen işçi,  150 milyar dolar kazandırıyor





Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu en fazla para çıkışı yaşanan 10 ülke ile en fazla para akışı alan 10 ülkeyi belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre kaçak ya da yasal yollarla yurtdışında çalışan işçilerin ülke ekonomilerine sağladıkları gelirin bir yılda ülkeye akan direkt yabancı yatırımdan daha fazla olduğu ortaya çıktı. Yani, yurtdışında çalışan işçiler, gelişmekte olan ülkelere milyarlarca dolarlık yatırım anlaşmaları yapan şirketlerden daha fazla para aktarıyorlar. Araştırmaya göre 2001 yılında dünya genelinde gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere 150 milyar dolar para transferi gerçekleşti. Bu ülkelere yapılan yabancı direkt yatırımlar ise 86 milyar dolarda kaldı.

Türkiye 6'ncı sırada
Para akışının gerçekleştiği ülkelerin başında 10 milyar dolarla Hindistan geliyor. Türkiye ise 2.8 milyar dolar ile 6'ıncı sırada. Araştırmada para akışının yasal olmayan yollarla gerçekleştirildiği ülkelere de yer veriliyor. ABD, yılda 28.4 milyar dolar ile en çok yasadışı para çıkışının yapıldığı ülke olarak geliyor. Listede dikkat çeken bir diğer unsur, Suudi Arabistan'ın 15.1 milyar dolarla para çıkışını gerçekleştiği ikinci ülke olması ve Avrupa'nın en fazla yabancı işçi barındıran ülkelerinden İngiltere'nin listede yer almaması.
Ülke ekonomilerine olduğu kadar dünya ekonomisine de etkileri olan ve kayıt dışı ekonomiyi oluşturan, ülkeler arasındaki bu para akışı banka şubeleri, havale gibi yollardan çok elden ele sağlanıyor.
Elden ele gerçekleştirilenler kadar bankalar aracılığıya gerçekleştirilen para transferi de azımsanacak gibi değil. Avrupa'nın en fazla para transferi gerçekleştirilen bankalarından Western Union'un verilerine göre ise geçen yıl 81 milyon kişi ülkelerarası para transferi yaptı.
Araştırmada dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise temizlikçi, bulaşıkçı, garson gibi işlerde çalışanların kendi ülkelerinde bir üniversite bitirmiş, eğitimli ve deneyimli kişiler olmaları. Analistler ise araştırmayla ilgili yorumlarında gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerin kahve, kakao gibi zengin maddeler ihraç etmek yerine insan ihraç ederek daha fazla gelir sağladıklarına dikkat çektiler. Araştırmada sadece Güney Asya'ya giren yabancı direkt yatırım 5 milyar dolarda kalırken işçiler yoluyla ülkelere aktarılan paranın 16 milyar dolar olarak hesaplandı.

ÜlkeGelen işçi dövizi(milyar dolar)
Hindistan10
Meksika9.9
Filipinler6.4
Morocco3.3
Mısır2.9
Türkiye2.8
Lübnan2.3
Bangladeş2.1
Ürdün2.0
Dominik Cum.2.0


ÜlkeÇıkan işçi dövizi (milyar dolar)
ABD28.4
S. Arabistan15.1
Almanya8.2
Belçika8.1
İsviçre8.1
Fransa3.9
Lüksemburg3.1
İsrail3.0
İtalya2.6
Japon2.3




BUSINESS