En Heyetinde 80 işadamı var

Heyetinde 80 işadamı var

18.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Heyetinde 80 işadamı var

Heyetinde 80 işadamı var





30 yıl önce balaylarını geçirmek için İstanbul'a gelen Danimarka Kraliçesi II. Margrethe ve eşi Prens Henrik'ten sonra, Kraliyet Ailesi'nden ilk kez bir isim Türkiye'ye geliyor. Ama bu kez ticaret söz konusu. Prens Joachim Holger Waldemar Christian, 80 Danimarkalı işadamı ile birlikte, Danimarka - Türkiye İş Forumu için İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunmak üzere 21 - 22 Nisan tarihlerinde İstanbul'da olacak.
Genç prens, bütün kraliyet ailesi gibi ülkesinde oldukça saygı gören ve sevilen bir isim. Eşi, Prenses Alexandra Christina Manley, Hong Kong doğumlu. Yani prens bir 'yabancı' ile evli. Ancak bu durum Danimarka Kraliyet Ailesi için neredeyse bir gelenek. Prens'in babası Prens Henrik Fransız. Bugünlerde evlilik hazırlıkları yapan ağabeyi Veliaht Prens Fredrik de mayıs ayında yine bir 'yabancı' ile evleniyor.

Çiftlikte çalışmış
Prens Joachim 35 yaşında. Aslında bir çiftçi. Eğitiminin bir kısmını Fransa'da gerçekleştiren Prens, 1986 - 1987 yılları arasında Avustralya'nın Wagga Wagga kentinde bir çiftlikte çalışmış. 1991 - 1993 yılları arasında ise iş deneyimini artırmak için tarım ekonomisi üzerine eğitim görmüş.
Ağabeyi Veliaht Prens Fredrik evliliğe daha yeni hazırlanmasına karşın, Prens Joachim bu konuda oldukça hızlı. 26 yaşındayken evlenmiş ve şu anda da iki çocuk sahibi. Spora çok meraklı. Danimarka ulusal takımını her branşta ve her müsabakada desteklemesiyle tanınıyor. Avcılık ve motor sporlarıyla da yakından ilgilenen prensin bir de yarış arabası var. Ancak, prens, ticari konularda da çok tecrübeli. Şimdiye kadar ülkesini birçok uluslararası iş görüşmesinde temsil etmiş. Türkiye gezisi ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Prens, şunları söyledi:
"1756'da Danimarka ve Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan ticaret anlaşmasından beri iki ülke ilişkileri gelişiyor. Yıllar boyu çok sayıda Danimarkalı Türkiye'de çok sıcak karşılanmıştır. Bu ziyaretçilerin önemli bir örneği 1840 - 1841 yıllarında İstanbul'a gelen Hans Christian Andersen'dir. 'Bir Şairin Çarşısı' adlı eserinde şehirdeki telaşlı koşuşturmayı ve İstanbul halkının gösterdiği sıcak misafirperverliği anlatır. Ticaret hem Danimarka hem de Türkiye açısından hayatidir. İstanbul'a ilk ulaşan Danimarkalılar olan Vikingler zamanından bu yana Danimarkalılar'ın faaliyetlerinin önemli bölümünü ticaret oluşturmuştur. Türkler'in gurur duydukları bir ticaret gelenekleri vardır. İpek Yolu'nun Bursa'da son bulması bunun kesin kanıtıdır."

Prens Joachim'in başkanlık ettiği işadamları heyetinde 28 şirketin temsilcileri bulunuyor. Prens'in heyeti 18 Nisan'da Ankara'ya ulaşacak ve 20 Nisan'da da İstanbul'a geçecek. Heyet, Forum'un yapılacağı Çırağan Sarayı'nda konaklayacak. Türkiye'deki Danimarka Ticaret Temsilcisi Lars Rafn iki ülke arasında ticaretin iki yönlü olarak arttığını belirterek şunları söyledi:
"Ülkelerimiz arasındaki ihracat ve ithalat hacmi 1 milyar dolara yakın. Danimarka Türkiye'nin Avrupa'da ticaret açığı vermediği nadir ülkelerden. Türkiye'ye yönelik Danimarka ihracatının en önemli kalemleri; üretim makine ve malzemeleri ile kimya ve ecza ürünleri. Şimdilik 18 Danimarka firması Türkiye'de iş yapıyor."



BUSINESS


Bakana, Başbakan'a önceden veri bildirmek yok
Editörden
Markanızın çizgi roman olacak ruhu var mı?
120 bin kadının patronu
'Kurtaran' işadamları
Pazarlamaya 'cenin'ken başlıyor
'Üç katı maaş veriyorum, gel'
125 bin dolarlık yardıma 11 milyon dolarlık reklam
Koç, Sarayköylü Filiz'i İstanbul'a getiriyor!
Sakıp Sabancı'dan iş etiği dersleri
Kipa'yı sattı, şimdi Tekel'i Koreli'ye Piyango'yu İtalyanlar'a satmak istiyor
Halka açık şirketler bu yıl neden kâr dağıtmadı?
'Laz inadı' ile ortaya çıkan futbol markası borsaya geliyor
Başbakan, IMF'ye alternatif rapor istedi
'Uzayda arsa' satılıyor
Çiftçi prens iş konuşmaya geliyor
Bir karpuzun içindeki düşünceler
Yıldızların saç modeli sokağa taştı
Ne olacak bu Mıcrosoft'un hali?