En İngiliz iş yerlerinde 'yaş ve ırk' ayrımı

İngiliz iş yerlerinde 'yaş ve ırk' ayrımı

12.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki haberde dünya turu

İngiliz iş yerlerinde yaş ve ırk ayrımı





Fransa ile İspanya'nın sınır bölgelerindeki şehirlerde, şu aralar 'alışveriş çılgınlığı' yaşanıyor. Fransızlar, İspanya'nın Catalonya bölgesi başta olmak üzere birçok sınır kentine sigara ve içki almak için dükkânlara akın ediyorlar.
Özellikle hafta sonları kalabalıktan adım atacak yer kalmayan alışveriş merkezlerinde uzun kuyruklar oluşuyor. Catalonya'nın dışında alışveriş çılgınlığının yaşandığı bir başka yer ise yine sınırdaki Le Perthus.
Fransızların İspanya'nın sınır bölgelerine alışveriş için akın etmesinin nedeni ise İspanya'daki ucuz üretim maliyetleri, ürün fiyatlarının Fransa'dakinin üçte biri düzeyinde olması.
Avrupa Birliği'ne dahil olan ülkelerin ortak para birimi euro'ya 1999 yılından geçmesinden bu yana yaşanan bu hareketlilik, son yıllarda iyice arttı. Ekonomistler, İspanya ile Fransa arasında yaşanan bu informal ticaret hareketliliğini, euro'ya geçişin ardından para akışındaki şeffaflık ve değişme riski olmayan fiyat avantajına bağlıyorlar. Fiyatlar konusunda çok hassas olan Fransızlar için Catalonya gibi İspanyol bölgelerinin cennet sayılabileceği vurgulanıyor. Ancak bu akının Fransa tarafında yarattığı manzara daha ne kadar sürer, bilinmiyor. Çünkü İspanya tarafında akın, Fransa tarafına boş kafeler, boş alışveriş merkezleri yaratıyor.

Yatırımları da artırdı
İspanya'daki bu düşük maliyet avantajı, Fransız ve İtalyan yatırımcıların da dikkatini çekti. Euro'ya resmi olarak geçilen tarih olan 1999'dan bu yana İspanya'dan komşu ülkelere yapılan ihracatta yüzde 30, ithalatta ise yüzde 20 artış oldu. Son dört yılda 3 bin yeni fabrika kurulduğu belirtiliyor. İspanya'nın endüstriyel merkezi olan sınır şehirlerinde üretim diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuz. Catalonya'da iç çamaşırı, sigara, kozmetik gibi alanlarda birçok yeni yatırım var.
İspanya'nın sınırı kentlerine yatırım yapan firmalar daha çok küçük ve orta büyüklükte. Fiyat kararsızlıklarının ortadan kalkması tüketiciler gibi yatırımcıları da çeken en önemli neden. Bu durumun küçük yatırımcılar için cesaret verici bir faktör olduğu belirtiliyor.
Fransa'daki meyve paketleme yatırımını Catalonya'ya taşıyan Groupe Causter'in sahibi Claude Causter, ortak para birimiyle birlikte işlerinin arttığını belirtiyor. Clauster "Para birimlerinin birbirine çevrilmesinden kaynaklanan fiyat değişiklikleri önlendi" diyor.

Fransa'da 'sıkı yasa' engeli
Fransa'nın euro avantajından yararlanamamasının bir başka nedeni ülkedeki sıkı ticaret yasaları. Bu yasaların yatırımcılar üzerinde caydırıcı rol oynadığı ifade ediliyor.
İspanya kenti Perpignan'ın Ticaret Odası Başkanı Beatrice Carrere, Fransa ve İspanya'nın sosyal ve mali olarak farklı politikalara sahip olduklarını belirterek, bu farklılıkların yatırımları artıracağına dikkat çekti. Bu durumun yeni bir uluslararası bir rekabet ortaya çıkaracağı belirtiliyor.

İngiliz The Guardian Gazetesi ile iş danışmanlık şirketi TMP Worldwide'ın yaptığı araştırmaya göre, İngiltere'de her dört çalışandan biri iş ortamındaki ayrımcılığa maruz kalıyor. Yaş farkı, şirketlerde ayrımcılığa neden olan en büyük etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 37'si, yaş farkından kaynaklanan ayrımcılıktan etkilendiği belirtmiş. Bin 800 kişinin katıldığı araştırmada, beklenenin aksine cinsiyetin ayrımcılıkta etkili olmadığı saptanmış. Araştırmaya katılan her beş zenci erkekten biri, ırkçılık konusunda ayrımcılığa maruz kaldıklarını söylemiş.
Dikkat çeken bir başka nokta ise kadınların erkeklere oranla çalışma ortamından daha çok memnun olmaları ve maaşları konusunda bir şikayette bulunmamaları. Araştırmayı yapan TMP iş danışmanlık şirketi yetkilisine göre, iş yerlerinde önümüzdeki on yıl içinde demografik nedenlerden kaynaklanan ayrımcılık önceki yıllara göre daha da artacak.


İngilizler, her yıl 165 milyon pound hatalı park cezası ödüyor
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, ülkedeki her 10 araç kullanıcısından biri, aracını 'uygun olmayan yerlere' park ediyor. Yılda 32 milyon kullanıcı, 2 milyon park yeri için birbiriyle yarışıyor. Önce gelen 'uygun yeri' kapıyor. Diğerleri hatalı park ederek yılda toplam 165 milyon pound park cezası ödüyor.
Bir sigorta şirketinin 2 bin 200 araç kullanıcısı üzerinde yaptığı ankette, kısıtlı park alanlarının kullanıcıları kızdırdığı ve kızgınlıkla kuraldışı yerlere park ettiklerini ortaya koydu.
Yetkililer ise hatalı park eden araç kullanıcılarından toplanan cezalar ile yeni park yerleri yapılacağını belirtiyor. Araştırmada, bazı araç kullanıcılarının, saati 7 pound olan park ücreti ödemek yerine, ceza ödemeyi tercih ettikleri de ortaya çıkmış. Bunun nedeni ise iki saatlik park ücretinin, yanlış park cezasından daha yüksek olması. Hatalı park olayının en çok yaşandığı kentlerin ise Camden, Croydon, Fulham, Newham, Southwark ve Hammersmith olduğu tespit edilmiş.

ABD'li kimya üreticileri 250 milyon dolarla imaj parlatacak
ABD kimya endüstrisine 'eski imajını' kazanmak için reklam kampanyasına başlıyor. Bilindiği gibi 1984 yılında, ABD'li Union Carbide şirketinin Hindistan'ın Bhopal kentindeki fabrikasında meydana gelen 'toksit gazı sızması' sonucu 3 bin kişi hayatını kaybetmişti. Binlerce kişinin de etkilenmesi ve yaralanmasıyla sonuçlanan kaza sonrası, bir türlü eski imajını kazanamayan ABD kimya endüstrisi, çareyi geniş bir reklam kampanyasında buldu.
Önümüzdeki on yılda 250 milyon dolarlık reklam kampanyası hedefi konan projenin reklamları da ünlü reklam şirketi Ogilvy & Mather tarafından yapılacak.
Kampanyaya ABD'deki kimya endüstrisindeki 145 şirket katılacak. Reklam kampanyalarında televizyon, internet ve yazılı basın kulanılacak.



BUSINESS


Herkes daha çok para için yarışta
Talih kuşu, bana konsana
Hayatını sünnet kontrolü kurtardı
İlaç gibi ciro: 1 milyar dolar
Her başarılı markanın arkasında başarılı bir reklamveren var
Dr. Nejat Eczacıbaşı'nın hayatından kesitler bir filmde ve bir kitapta toplandı
Yurdum esnafı, 'cici bey'lere perakende dersi verecek
Patron çocukları, kendi şirketinden 'patronu' kovdu
Dikkat pazarda genel müdür var!
Hükümet gibi otelci
Düsseldorf'ta gördüğü makinenin fotoğrafını çekip, kendisi üretti
Fon payı kalktı ama kesintiye devam ediliyor
Doğramacı '15 milyon dolara çıkar' dedi, Koç'a 500 milyon dolara mal oldu
Elli yıldır golden yemekten bıktık, toprak da bıktı
Sanal âlemde 10 milyon dolarlık kumar teklifi
Fransa, tüketicisini euroyla beraber İspanya'ya kaptırdı
Kendisi küçük, içi büyük