En 'İşin piri' tebrik etti

'İşin piri' tebrik etti

01.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'İşin piri' tebrik etti

İşin piri tebrik etti





Servet Yazıcı'nun beş şirketi var. Sentetik spor sahaları, modüler zemin kaplamaları, alüminyum kapılar, duş sistemleri üreten, havaalanlarında bulunan taşıma arabalarının üzerindeki reklamları pazarlayan dört şirketin sahibi. Şirketleri 11 milyon dolar ciro yapıyor. Geçen yıl bir şirket daha kurdu: SY Oyun Aletleri Ltd. Bu şirketle birlikte daha önce hiç ilgisi olmayan tavla üretimi işine girdi.
Ama öyle bildiğimiz tavlalardan değil, alması da oynaması da cesaret isteyen türden. Alması cesaret istiyor, çünkü tanesi 750 euro (yaklaşık 1.3 milyar lira), oynaması da... Çünkü bu kadar para verdikten sonra o artık çat pat pul vurarak oynanamayacak kadar 'değerli' oluyor.
Yazıcıoğlu'nun bu işe girmesinin ilginç bir öyküsü var. Her şey bir Dubai gezisi sırasında olmuş. Bir fuar için Dubai'ye giden Servet Yazıcı ve yakın arkadaşı Kahraman Sadıkoğlu, gece geç saatte 'tavla oynamak' isteyince kendilerini Dubai sokaklarına atmışlar. Saat 24:oo'ten 02:00'ye kadar süren arama sonuç vermeyince çaresiz eve dönmüşler. Servet Yazıcı, ertesi gün Dubai'de ev kiralayan arkadaşı Sadıkoğlu'na hediye olsun diye tekrar tavla aramaya başlamış. Ama sorduğu bütün tavlaların fiyatı 300 dolardan başlayıp 500 dolara kadar çıkıyormuş. Sonunda 340 dolarlık Arap yapımı bir tavlayı pazarlık ederek 240 dolara almış.

Her gittiği ülkeden tavla aldı
Yazıcı, Dubai'den döndükten bir hafta sonra Almanya'ya gitmiş ve çarşıda dolaşırken oyun aletleri satan bir mağazaya girmiş. Buradaki tavlaların fiyatlarının da 600 - 700 euro arasında olduğunu görünce, '600 euroluk tavlada ne var acaba, altından mı yaptılar?' diyerek merakla bir tavla almış.
Almanya dönüşünden 10 gün sonra bu kez Amerika'ya gitmiş. New York Soho'da oyun aletleri satan ünlü bir 'Filistinli adamı' bulmuş. Amerika'dan da 550 dolara bir tavla alan Yazıcı, araştırınca görmüş ki Avrupa'da ve Amerika'da satılan tavlaları ağırlıklı olarak İtalyanlar üretiyor ve iyi de para kazanıyorlar.
Yurtdışından aldığı bütün tavlaları Antalya'daki fabrikasında söken Yazıcı, üretimlerinin hiç de zor olmadığını, daha özellikli tavlalar üretilebileceğini görmüş. Bir gece 2 saatte, bir tavla tasarlamış. Arabasının yaylı bir mekanizması olan bozuk para gözünden esinlenerek tavlaya böyle bir taş haznesi yapmış. Böylece tavlayı kapatınca çıkan sinir bozucu sesi önlemiş. Düğmeye basınca zarların otomatik olarak ortaya çıktığı bir yuva, bir numaratör, toplanan pulların dizilebileceği ikinci bir yuva yapmış. Dünyadaki bütün menteşe üreticilerini tarayarak en uygun menteşeyi Amerika'da bulan Yazıcı, İtalya'dan da özel kilit getirtmiş. 'İstanbul'da ne kadar düğmeci varsa hepsini dolaşarak' istediği gibi pul yapacak bir düğmeci bulmuş. Zarları da Çin ve İngiltere'den ithal etmiş.

Almanya'da haber oldu
Tavlalarında iç kapmalaları İtalya'nın Mologna kentinden getirten Servet Yazıcı, dış kaplamada deri kullanmış.
İtalya'dan gelen kaplamalarda gümrükte desen değişiklikleri gibi sorunlar çıkınca 48 bin euroya bir lazer makinesi alıp İtalya'dan getirdiği kaplamaları kendisi kesmeye başlamış. "Türkiye'de hatta dünyada lazer yöntemiyle çalışan bir tavla fabrikası bilmiyorum" diyen Servet Yazıcı'nın tavlaları Yunanistan'da 750 euro, Rusya'da 750 dolardan satılıyor. Almanya'da iki satış noktası var. Alman televizyonlarında birkaç kez haber olmuş.

SY Tavlaları'nı yarattıktan 10 - 15 gün sonra Monte Carlo'daki Dünya Tavla Şampiyonası'na katılan Yazıcı'nın açtığı stand büyük ilgi görmüş. Hatta bu işin piri olarak bilinen ve tavlaları bin - bin 200 pounda satılan David Naylor kendisini tebrik etmiş.
Yazıcı'nın amacı, İtalya'da, İngiltere'de, Fransa'da ve Amerika'da da tavla satmak. Bunun için de birçok fuar sözleşmesi imzalamış ve bu ülkelerde temsilci bulmaya çalışıyor.
Yazıcı'nın tavlaları sy - game.com internet adresinin yanısıra Beymen ve Home Store'da da satılıyor. Yazıcı, "Amerika'da Sacks Fifth Avenue'de veya Armani'de veya Amerika'nın belli lüks mağaza gruplarında görebileceğiniz bütün tavlalar İtalyanlar'ın. Renzo Romettoani ve David Naylor diye iki üreticinin tavlası var sadece. Avrupa'daki pazara İtalyanlar hakim. Tavlaları 600 - 700 dolara satılıyor. Maliyeti 100 dolar. Ben de 200 dolara satayım ama dünyadaki insanlar desinler ki 'en kaliteli ve güzel tavlayı İtalyanlar ve Türkler yapıyor.'
Bütün meselem bunu ispat etmek. Benim yaptığım tamamiyle gözü karalık" diyor.



BUSINESS


Net'ten hatim indirilir, web'den cenaze kaldırılır
Bayramlık mektuplar
133 zengin için 'sekreter şirket' kurdu
Kader 'Grundıg'i bize geri verdi'
1.3 milyara tavla satıyor
Kapitalistler Che'yi seviyor!
Araştırmacı - fotoğrafçı
Bizim hanıma da margarin karıştırılmış tereyağı satmışlar
'Harbi Seda' ile kurtlarını döküyor, 'Yasemin' ile dertlerine çözüm arıyorlar
Reklamda ve halkla ilişkilerde etik...
Yurtdışına çıkış harcında muafiyet kapsamı genişledi
Önce 'Artemis Tapınağı' sonra 'Boğaziçi gibi' otel yapacak...
400 trilyon liraya müzik dinliyoruz
Northway'in telefonu, Uzan'ın emek politikası ve BDDK...
Elf'ler ve Hobbıt'ler Tıme Warner'ı kurtardı
Mao'nun 'son dansçı'sı broker oldu
Corc Duboyu Buş
Gameboy küllerinden doğdu
ABD'de 80 bin şeker hastasını 'Türk yazılımı' buluşturdu
Moda 'ikinci el'e uzandı