En Kadın çalışana düşük maaş Wal - Mart'ı sallıyor

Kadın çalışana düşük maaş Wal - Mart'ı sallıyor

30.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'li süpermarket zinciri Wal - Mart'ı, altı kadın çalışanı mahkemeye verdi. Gerekçe, 'kadın çalışanlara erkeklerden daha az ücret ödenmesi ve ayrımcılık.' 1.6 milyon çalışanı ilgilendiren davada, ABD yargısı ne yapacağını şaşırmış durumda

Kadın çalışana düşük maaş Wal - Martı sallıyor



Kadın çalışana düşük maaş Wal - Martı sallıyor

Dünyanın en büyük süpermarket zinciri Wal - Mart, ABD tarihinin en büyük cinsiyet ayrımcılığı davası ile karşı karşıya. Çalışanlarından sürekli olarak 'mutlu gözükmelerini' isteyen ve bu konuda oldukça ısrarlı olan şirketin, kurulduğu 1976 yılından bu yana hangi pozisyonda olursa olsun kadın çalışanlarına erkeklere göre daha düşük ücret ödedeği iddia ediliyor.
ABD yargısı şu anda ve geçmişte Wal - Mart'ta çalışan 1.6 milyon kişi ile ilgili olarak ne yapması gerektiğini, işin içinden nasıl çıkılacağını bulmaya çalışıyor.
California eyaletinde çalışan altı kadının başvurusu ile başlayan davanın tüm çalışanları kapsaması gerektiği görüşü ağır basarken, başvuruda bulunan kadınlar düşük ücretin yanı sıra terfi ve teşvik konularında da kadınların görmezden gelindiğini iddia ediyorlar.
Wal - Mart avukatları ise ücret ödemedeki çeşitliliklerin çalışan yapısına göre ayarlandığını ve ayrımcılık yapıldığı iddialarının şirketin tümünü kapsamayarak mağaza mağaza ele alınması gerektiğini savunuyor.

'Tüm mağazalarda yapıldı'
Davacı kadınların avukatları ise bu görüşte değil. ABD'de bulunan 3 bin 500 mağazanın tümünün az ya da çok birbiriyle aynı olduğunu, dolayısıyla da mahkemenin tüm çalışanları kapsaması gerektiğini düşünüyorlar.
Müdahil avukatlar şirketin çok güçlü bir ortak kültür yapısı bulunduğunu ve kadınlara karşı ayrımcılık yapılmasının rutin bir olay haline geldiğini dile getiriyorlar.
Avukat Brad Seligman, juriye yaptığı konuşmada "1976 yılından bu yana tüm yönetici pozisyonda Wal - Mart'ta çalışan kadınlara düşük ücret ödenmiştir. Wal - Mart'taki tüm mağazalar merkezle çok sıkı bir ilişki içerisindedir ve anında tüm bilgiler gerçek zamanlı olarak merkeze aktarılabilmektedir.
Ayrıca tüm yönetim birimleri birlikte eğitim almaktadır" diye savunma yaptı.



BUSINESS