En 'Kırmızı Türklerin markası'

'Kırmızı Türklerin markası'

08.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Kırmızı Türklerin markası'

Kırmızı  Türklerin markası





Hazırgiyim markaları reklam yapmaya ve defilelere hâlâ önem veriyorlar. Bu tür tanıtım harcamaları için hâlâ önemli bütçeler ayırıyorlar. Ancak son zamanlarda, 'sponsorlukla tanıtım' da önem kazanmaya başladı. Bazı firmalar, özellikle hedef kitlelerine ulaşmak için, o hedef kitlenin en tanınmış, medyatik veya saygın isimlerine sponsor olmaya başladı. Birçok markanın yeni koleksiyonlarının 'tanıdık yüzlerin üzerinde' görülmesinin nedeni bu. Bu alanda dizi oyuncuları, haber spikerleri de önemli bir 'reklam' aracı olarak görülüyor.
Ünlü yüzlerle özdeşleşmeye çalışan markalar, özellikle 2000 yılından sonra sponsorluk anlaşmalarına ağırlık vermeye başladı. Futbolcular, işadamları ve şov dünyasından ünlü isimler, mankenlere tercih edilmeye başlandı.
Bu yeni akımın öncüleri erkek markaları oldu. Artık her defilede, İlhan Mansız'ı, Ümit Davala'yı, her katalogda Rüştü Reçber'i görmeye başladık.

Tommy basketçilerden yana
Tommy Hilfiger, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sporculara sponsor oluyor. Hidayet Türkoğlu'na ve İbrahim Kutluay'a sponsor olan marka özellikle 2003 yazında Kutluay'ın açtığı basketbol okuluna da sponsor olmuş. Şu anda bu iki basketbolcuyla da anlaşması bulunmuyor.
Bir başka erkek giyim marakası Daniel Hechter da daha dinamik bir koleksiyona sahip olduğu için spor klüplerine sponsor olmayı tercih etmiş. Bu yıl Fenerbahçe'nin kıyafetlerini hazırlayan Daniel Hechter, takımın sportif başarısına göre sponsorluk anlaşmasını sürdürecek.

Meclis Sarar giyiyor
Sarar 12 dev Adam, A Milli ve Ümit Milli Futbol takımı, Galatasaray, Gençlerbirliği ve Eskişehirspor'un yanı sıra, siyasetçiler için de özel koleksiyon hazırlıyor. Marka bunu sponsorluk değil bir vizyon olarak görüyor.
Farklı bedenlere ve kuplara göre takım elbise tasarlayabilen Sarar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Süleyman Demirel, Kenan Evren, Bülent Arınç, Deniz Baykal, Kemal Derviş gibi pek çok siyaset adamının günlük yaşamlarına göre özel koleksiyonlar da hazırlıyor. Markayı meclisin yüzde 70 gibi büyük bir oranı tercih ediyor.

Damat'ın, 'rap'çi modeli
Damat & Tween sponsorluklarında daha çok şov dünyasını tercih ediyor. Damat markası ile sekiz yıldır Beyazıt Öztürk'e sponsor olan marka Cem Davran, Kenan Doğulu ve Emre Altuğ'la da çalşmış.Tween için ise İlhan Mansız vazgecilmez.
Markayla kişinin özdeşleşmesi ve programın aldığı reyting Damat & Tween'in sponsor olması için yeterli bir ölçüt.
Rap albümü çıkartmaya hazırlananve Tween'den giyinmek isteyen Ümit Davalaile de markanın görüşmeleri sürüyor. Tween sponsorlarından en ilginci de ABC televizyonunda bir moda programı sunan Lawrence Zarian.

Türkiye'ye Aydınlı Grubu tarafından getirilen Fransız markası Cacharel, geçtiğimiz yıllarda şov dünyasında ilginç sponsorluklara imza attı. Bunlardan biri türkücü İzzet Yıldızhan'dı. Önceleri puantiyeli gömlekler içinde gördüğümüz Yıldızhan, birden grilerin ve fümelerin içine girdi. Marka sponsorluklarıyla Türkiye'de tartışma yarattı:
"Kırmızı Türkler Cacharel giyer. Bu sıfata nail olan Türk erkekleri yemeyi, içmeyi sever, popüler kültüre taparlar, güzel kadınlarla birlikte olup reklamlarını da Televole'de yaparlar..." Cacharel'in çizdiği bu imaj Türkiye'de çok tuttu. 2002 yılında İbrahim Tatlıses'e sponsor olan marka sanatçının sahne kostümlerini hazırladı. Tatlıses, imajını bir yana atarak kendini markanın ellerine bıraktı. Bu imajla o dönemin Televole programlarında en şıklar arasına bile girdi.



BUSINESS


KRİZİN VAKTİ SAATİ GELMİŞTİ YA DA HİÇ GİTMEMİŞTİ
Aşk istedim kriz çıktı
'Kur politikasını içime sinderemedim ama, IMF'ye direnecek halimiz yoktu'
Çinli kadın, İzmirli Hipokrat'ın malzemesi ile boyunu uzatıyor
Kapalıçarşı'nın Altın Kızları
Fazla aşk müşteri usandırır
'Maaşları ödeyebilir miyiz kuşkusu vardı'
Bir haber ajansı nasıl kurtulur?
Her ilişki 'müşteri ilişkisi'ne dönüşürse etik ortadan kalkar
SSK prim ödemesinden Hazine'ye ciddi yük geldi
İngiliz, 'asaletini' tatile götürmüyor
Bir kriz yıldönümünün düşündürdükleri
Türk şirketlerine 500 milyon dolar yabancı fon buldu
Sizin oranın nesi meşhur?
Moghadam'ın acemiliği, Unakıtan'ın vergi oyunu
Tel Aviv'de bir saat
Kalaşnikof'tan patent davası
İlk satışı yapınca Fındıklı'dan Şişli'ye kadar koşarak gitti
Ünlüye sponsor ol, imaj yap