En 'Linux'a tam destek veriyoruz'

'Linux'a tam destek veriyoruz'

11.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dijital Oyuncaklar

Linuxa tam destek veriyoruz





Bilgisayar devi IBM'in Almanya'da bulunan Avrupa'daki en büyük Ar - Ge merkezinin başında bulunan ve bilişim dünyasında, 'teknoloji sihirbazı' olarak tanınan Herbert Kircher, şirketin sahip olduğu patent sayısının 24 bini bulduğunu söyledi. Almanya, Boeblingen'de bulunan laboratuvarlarda, bin 700 uzman ile binlerce patente imza atan Kircher'in ekibi bilgisayar çiplerinin son kontrollerini yaparak sıfır hataya indiriyor, eServer zSeries ve xSeries server üretimi ve modellemeleri yapıyor.
27 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek 'Future Business Summit' etkinliğine katılmak için önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye gelmesi beklenen Herbert Kircher, IBM'in, genellikle 'sadece bir bilgisayar ve donanım şirketi' olarak tanındığına dikkat çekerek, "Oysa ki biz aynı zamanda yazılım geliştiren, sistemlerinin kullanılması için eğitim veren, şirketlere bilgi teknolojileri alanında danışmanlık yapan ve en önemlisi de 24 binden fazla patente sahip bir şirketiz" diye konuştu.

'Sıra Türkiye'de'
Kircher, Future Business Summit etkinliği için de şunları söyledi:
"Tüm dünyada IT sektörüne bakıldığında, Avrupa yüzde 4 - 6, Çin ve Uzak Doğu ülkeleri 7 - 8 ve üzeri büyürken, Türkiye'yi çift haneli büyüyen ülkeler arasında görüyorum. Birçok ülkede beraber çalıştığımız tüm şirketlere teknolojide olacak son gelişmeleri anlattım. Şimdi sıra Türkiye'de. Teknolojinin şirketler için neden bu kadar önemli olduğunu, onların gelişimine nasıl olanak sağladığını söyleyeceğim. Kendini kontrol eden bilgisayarları, gelecek nesil interneti anlatacağım."

'Nasıl çalışıldığı önemli'
IBM'in, finans, bankacılık, sigortacılık, telekomünikasyon, sağlık, endüstri ve üretim gibi sektörler için ara çözümler ve yazılımlar ürettiğini belirten Kircher, şirketlerin iş yapış süreçlerine pek çok avantaj getirerek, maliyetleri düşürmesi beklenen 'e - Business on Demand' kavramını da Türk şirketlere tanıtacak. Kircher, bu kavramı şöyle tanıtıyor:
"IBM, e - business kavramını 10 yıl önce ortaya attığında donanım fiyatları azalıyor, yazılım fiyatları da artmıyordu. İnternet yeni bulunmuştu. Bu süreçte e - business sayesinde şirketler sadece mal alım ve satımı değil, tüm iş süreçlerini elektronik ortama taşıyabildi. Fakat işler büyüdükçe daha fazla yatırım gerekti. Sabit giderleri arttı. Ama işler her zaman aynı gitmiyor. Esnek bir ortamda çalışılması gerekiyor ki işler kötü gittiğinde para ve zaman kaybedilmesin. Bunun için e - business'ı, e - business on demand'e taşıdık. Bunun için nasıl üretiyoruzdan önce, nasıl çalışıyoruza baktık. Yani iş süreçlerini gözden geçirmek istedik."

Herbert Kircher, IBM'in açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Linux'a bakışı hakkında ise şunları söylüyor:
"Linux'tan önce, hemen her IT şirketi birbirinden farklı özelleştirilmiş birer işletim sistemine sahipti. Doğal olarak farklı sistemlere sahip bu bilgisayarların birbirleri ile bağlantı kurmalarını sağlamak çok zordu. Bu bağlantı için yeni yeni yazılımlar geliştirmek gerekiyordu. Bu da şirketlerin fazladan harcama yapmalarına neden oluyordu. Linux, standart yazılımlar ve standart ara yüzler geliştirilmesinin ardından kabul edildi. Linux şu an bu problemlerin çözümü için en iyi araç. Stratejimiz insanların işletim sistemlerine yatırım yapmaları yerine, daha ileriye gitmek için yeni iş uygulamaları geliştirebilmeleri ve bunların altyapılarını oluşturmaları için teknoloji geliştirmek."

Mobil oyun işbirliği
Cep telefonu üreticisi Nokia ve yazılım devi Sun Microsystems, Java oyunlarına yönelik mobil çokoyunculu çözüm paketi olan SNAP'i kullanıcıların hizmetine sunuyor. Bu paket, Nokia'nın gelişmiş mobil online çokoyunculu oyun seçeneğini ve oyuncu topluluğunu Sun'ın geniş içerikli Java diliyle birleştirecek. Bu paket sayesinde oyun geliştiriciler, mobil online çokoyunculu oyun birimi ile Java oyunlarını kolayca üretebilecek ve tüketiciler online bağlanarak dünya çapındaki tüm oyuncularla oyun oynayabilecekler.

Kitap bile tarıyor...
Konica Minolta, kütüphane ve geniş arşivleme yapısına sahip kuruluşlar için geliştirilen PS7000 modeli tarayıcısını tanıttı. Maksimum A2 boyutlarındaki kitapları tarayabilen yeni ürün kolay kullanım özelliğine sahip. PS7000 ile kitapların taranacak sayfalarının yukarıya dönük şekilde yerleştirilmesiyle kitapların yıpranması engelleniyor. Konica Minolta distribütörü Transteknik Türkiye ayrıca, küçük ve orta ölçekli firmalara yönelik tasarlanan, Di1611 ve Di2011 modeli ürünleri de tanıttı. Yeni modeller, fotokopi ve yazıcı özelliklerinin dışında, doküman tarama ve arşivleme teknolojilerine de sahip.





BUSINESS


Ray yap işlet, trenini al gel, yolcu veya yük taşı!
Editörden
Baba Bush'un torpiliyle ABD'lilere gömlek sattı
Boğaziçili 'ufak kızlar' 7 bin kişiye iş buldu
Kunduracı çırağıydı...
İktidardaki kadınlar
Wal-Mart, raporuna yazdı: Gelebilirim!
Enrıco Coverı'yi zor ikna etti
Hortumcunun yöneticisine 'protokol koruması' kalkıyor
Kazanan ve kazandıran arasında 'paylaşım etiği'
Bizim Ören Bayan, Fransa'da 'Madame Tricote' olacak
Apartman ortak alanlarının kira geliri nasıl vergilenecek
İkizdereli Osman Yıldız'ın 'likapa' bahçesinde umut var
Mel Gıbson, Hz. İsa'nın çivilerinden de kazanıyor
Lula, 'IMF karşıtı cephe' kuruyor
Her şey güzel mi olacak?
IBM'in 24 bin patenti var
Bir gecelik konaklama 8 bin dolar