En Olimpiyatlarda sporcu odalarının dekorasyonunu yapacak

Olimpiyatlarda sporcu odalarının dekorasyonunu yapacak

30.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Olimpiyatlarda sporcu odalarının dekorasyonunu yapacak

Olimpiyatlarda sporcu odalarının dekorasyonunu yapacak





Muzaffer Çelik bakır kap kacak satıyordu. Ailesinin geçimini sağlayacak kadar bir geliri de kolaylıkla sağlıyordu. ODTÜ'nin bitiren ağabey Mustafa Çilek kendi ofisini açtı. İşleri büyüteceğini hayal ediyordu. Ofisini büyük bir özenle dayayıp döşedi, masaya geçti... Harp Akademisi'ni bitiren üçüncü kardeş Muharrem Çilek de üsteğmen oldu. Yükselecek, rütbeler alacak, her askerin hayallerini süslediği 'paşa' olacaktı...
Ama işler umulan gibi gitmedi. Aksilikler üst üste geldi. Porselen ve çelik kap kacak çıktı, bakır kap satışları durdu. Muzaffer Çilek dükkanı kapatmak zorunda kaldı. Mustafa Çilek, ofisinin bile kirasını ödeyemez duruma gelince o da ofisini kapattı. Aksilikler bu kadarla da kalmadı. Üsteğmen olan üçüncü kardeşte 'yüksek tansiyon' çıkınca emekli olmak zorunda kaldı. Böylece üç kardeş de kendi yollarına giderken bir anda işsiz kaldılar!
Bugün Türkiye'de 500 binden fazla gencin odasına giren Çilek Genç Odası'nın kuruluşuna giden yolu da işte bu aksilikler açtı.

Araştırma yaptırdılar
İnegöllü Çilek kardeşler, işlerini kaybedince bir araya geldiler. Ailenin geçimini sağlamak için 'ne yapsak ne etsek' derdine düşen üç kardeş, ilçenin popüler işine girmeye karar verdiler. Önce 'klasik mobilya' üretimi yaptılar. İşler iyi gidiyordu ancak bu diğer üreticilerin yaptığından 'farklı' bir iş değildi ve klasik mobilya işi ile ön plana çıkmaları zordu. Üç kardeş yeniden toplandı. 'Farklı ne olabilir?' sorusuna yanıt aradılar. Genç nüfus üzerine bir araştırma yaptırdılar önce. Bunun sonucunda genç odası üretiminde uzmanlaşmaya karar verdiler.

500 bin gencin odasında
Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek sonraki süreci şöyle anlatıyor: " Öyle bir şey yapalım ki çocuklar ve gençler yaşamaktan zevk alsınlar, odalarına ısınsınlar, hatta odalarını kendi zevklerine göre döşeyebilsinler... Ve başladık. Aradan 10 yıl geçti. Çilek markasıyla 500 bin gencin odasına girdik ve 63 ülkeye ihracat yapar hale geldik. 2002 yılında 21 trilyon lira ciro yaptık. Krizlere rağmen her yıl yüzde 20 - 30 civarında büyüdük. Bu yılki büyüme hedefimiz ise yüzde 40!"Çilek kardeşler markanın oluşması için de yurtiçinde ve yurtdışında reklam ve tanıtıma 5 milyon dolardan fazla yatırım yaptılar. Şirkette 115'i beyaz yakalı toplam 465 kişi çalışıyor. Çalışanlar genellikle genç. Yaş ortalaması 26.

Yurtdışına mağaza
Saraybosna kökenli Çilek kardeşler, üretimlerinin yarısını ihraç ediyorlar. Daha çok İsviçre, Amerika, Almanya, Meksika, Japonya, İngiltere, Avusturya, Singapur, İspanya, ve Benelüx ülkelerine ihracatları var. Cezayir'de 7, Malta'da 1, Suudi Arabistan'da 1, Kore Cumhuriyeti'nde 2, Portekiz'de 2, Mısır'da 4 mağazaları var. Ayrıca 200'ün üzerinde corner (satış noktası) bulunuyor. Yurtiçinde 49 konseptli satış mağazası, 120 ise satış noktası bulunuyor.

Çilek, 2004 yılı Olimpiyatları için yapılacak 16 bin 869 sporcu odasının dekorasyonu işinde, dünyanın önde gelen dört genç odası firması arasında yer aldı. Olimpiyat komitesinin belirlediği dört firma, sporcu odalarının dekorasyonu işini paylaşarak yapacaklar. İhalede Fransa'dan dünya çapında genç odası markası olan Gautier, olimpiyatların ev sahibi Yunanistan'dan Sato ve Neoset firmaları ile birlikte Çilek Genç Odası, sporcu odalarına elbise dolabı, çalışma masası, masa üstü lambası, sandalye, karyola, yatak, komidin, yastık, ayna, not panosu ve kornej yapacak. Projede Çilek yaklaşık 2.5 milyon dolar alacak.

Franchise verecek
Çilek Genç Odası, satış ağını hızla genişletmek için 2003 yılında franchise bedeli talep etmeme kararı aldı.
Franchise isteyenlerin bir Çilekroom açmak için 70 - 150 milyar arası yatırım yapması yeterli. Firmanın franchise verirken üç 'olmazsa olmaz' kuralı var: Mağaza için doğru bir nokta seçmek, Çilek konseptini oluşturmak, girişimcide liyakat ve heyecan.



BUSINESS


İzmir iktidarlara, iktidarlar izmir'e ters
Kalbi Ege'de, kendi İstanbul'da kalanlar için...
Yediğin içtiğin senin olsun 3 milyar doları anlat
İspirtodan ucuz viski Yeni Rakı'ya karşı
Bu bedeni ayurveda taşıyor
Sanayi ütücülüğünün örtülü 'Mutlu abi'si
Türk markaları rekabete dayanabilecek mi?
Medyada patronluk babadan oğula...
Bağımsız kuruluşların yöneticileri istedikleri maaşı alır, istedikleri harcamayı yapabilir mi?
Ek taşıt vergisinde kafalar karıştı
Üç kardeşin çilesinden Çilek Mobilya doğdu
'Amerikalı dostlar, bizim FATIMA'mızın sizin Misse'lerinizden farkı varsa bildirin'
Hobinin TÜSİAD'ı
Madonna 'gizlice' gelip kaldı, Suudi prensi 65 bavulu için iki oda kapattı
Ofisler çiçek açtı
Kadın çalışana düşük maaş Wal - Mart'ı sallıyor
Tarkan'ın Dudu'sunu 1 milyon kişinin cep telefonuna yüklediler
Biz ne 'kek'şinas bir milletmişiz!
Üç haberde dünya turu