En Onun işi satmak

Onun işi satmak

26.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

İmregül Gencer, Global Menkul Değerler'in, aralarında Tüpraş, Efes Pilsen, Migros, Ramstore gibi büyük şirketlerinin de bulunduğu projelerde üstlendiği rolle Türkiye'ye 1.1 milyar dolarlık yabancı fon girişine aracılık etti

Onun işi satmak



Onun işi satmak


Kamuoyu İmregül Gencer adını daha çok Clinton'la birlikte göründüğü resimlerle tanıdı. Ancak İmregül Gencer adı biz finansla ilgilenen gazeteciler için yabancı yatırımcı ve Türk hisse senetlerinin satışı denince hep akla gelen ilk isim olmuştur. Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Gencer, şimdi de yönetim ve pazarlamasını bizzat üstlendiği yabancı bir yatırım fonu kuruyor. Dublin borsasına kote edilecek fonun portföy büyüklüğünün 150 milyon dolara ulaşmasını hedefliyor. Gencer şu ana kadar yürüttüğü projelerle Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yabancı fon girişi sağladı. Şimdi de Global'in Tekel özelleştirmesi için İngiliz İmperial Tobacco'ya danışmanlık yaptığı ve Tüpraş için de bir Rus şirketi ile görüşmelerde bulunduğu biliniyor. Söyleşiye başlarken İmregül Hanım, 'Siz hisse senedi değil de çorap satsaydınız yine de bu kadar başarılı olur muydunuz? diye soruyorum.' "Evet"cevabı beni şaşırtmıyor.
Londra'da benim de davetli olduğum ve Global'in ödül aldığı bir toplantıda İmregül Gencer'in yabancılarla kurduğu rahat ilişkiye, bir sigara molasından kendisine müşteri çıkarmasına şahit olmuştum. Kimilerinin Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi pazarlama direktörü olduğunu düşündüğü Gencer'le iş hayatındaki tarzını konuştum...


Yabancı yatırımcı adı üstünde yabancı bir insan. Ülkeye yabancı, iş ortamımıza yabancı ve herşeyden önce bizimle ilgili önyargılarla donanmış bir şekilde geliyor. İş dediğin şey sonuçta bir insan ilişkisi. Türkiye cidden büyük bir ülke. İnsanlar ancak bu ülkeyi gezdikçe, gördükçe tesisleri tanıdıkça o potansiyeli fark ediyor. Örneğin bir Kapalıçarşı'nın tarihini, esnafının iş yapma tarzını, ayaklı borsasının işleyişinin bıraktığı izlenimi bir toplantı odasında hangi prezantasyonla verebilirsin ki, müşteriyi oraya götürmen gerek...


Nadiren, daha doğrusu onun arzu ettiği nisbette. Elbette zaman içinde iş sebebiyle tanıdıklarımız, arkadaşlarımız oluyor. Dolayısıyla Mehmet Bey'in evinde de ağırladığımız müşteriler oluyor.
Türkiye'de şu an genel ekonomi dolayısıyla sermaye piyasaları açısından özelleştirmenin en önemli gündem maddesi olduğuna inanıyorum. Benim de tüm pazarlama ve kaynak yaratma çalışmalarım tamamıyla bu konuda yoğunlaşmış durumda. Özellikle geçtiğimiz birkaç ay zarfında dünyanın en varlıklı grupları ile temaslarımızı yoğunlaştırdık. Özelleştirme listesinde bulunan Tekel başta olmak üzere diğer kalemlerle de ilgilenen bu grupları temsil eden iki aileyi geçtiğimiz bir kaç hafta içinde ağırladık. Bir toplantı odasında edinemeyecekleri izlenimleri tatil beldesi Bodrum ve diğer güney sahillerini gezerken kolaylıkla edinme fırsatı buldular.


Tekel Türkiye'nin en iyi markalarından biri, hem de en büyük şirketlerinden. Global anlamda da tütün piyasasında ciddi bir yeri var. Talipliler geleceği büyüme açısından kuvvetli ve karlı bir sektöre yöneliyorlar. Imperial Tobacco dünyanın ilk dört üreticisinden biri, yaklaşık 13 milyar dolarlık piyasa değerine sahip bir şirket. Tekel ile ciddi anlamda ilgileniyorlar.


Bunun nasıl olduğunu sende gayet iyi biliyorsun. İş hayatında kırgınlıklara yer olmadığını öğreneli çok oldu. Tüpraş'ın özelleştirmesi buna en iyi örnektir. 2000 yılında yapılan Tüpraş'ın ikincil halka arzında yurtdışı satışında bize rol verilmemesine çok alınmıştım, sonuçta o güne kadar Türkiye'ye en fazla yabancı portföy yatırımı yapılmasını bizler başarmıştık. Evde yüksek ateşle hasta yatıyorken Özelleştirme İdaresi'nden ani bir karar değişikliğiyle son anda arandım. Hasta halimle evden yatırımcılarımla sıkı bir telefon trafiğine girerek Tüpraş'ın satışını son iki günde gerçekleştirdim. Sonuçta, Çukurova hisselerinde yaptıkları yatırımda malum şansızlıklara rağmen yıllardır danışmanlığını yaptığım yabancı yatırımcı grubu 2000 yılında Tüpraş'ın ikincil satışında 120 milyon dolarlık pay alarak en büyük yatırımcısı oldu.

'Saygı kazanılır, beklenmez'


Bir takım davranış biçimlerini öğrenerek edinebilirsin ama bazı özellikler de insanda doğuştan vardır. Bu anlamda benim en belirgin özelliğim insanlara karşı olan doğal ve rahat tavrım galiba. İnsanların en gösterişlisine de en yalınına da aynı şekilde davranırım. Çalışma hayatına yeni atılmış bir gençle ile bir sanatçıya duyduğum saygının ortak noktası onların davranış biçimidir. Bence saygı kazanılır, beklenmez. Çok çeşitli backgroundlardan arkadaşlarımın, tanıdıklarımın olması, dünyanın pek çok yerinde çeşitli kademelerde iş ve sosyal ilişkileri kurabilmemin temeli budur.

Şirket adıTutar
Efes İçecek Grubu32.6
Vestel70.2
Migros71.0
Efes Invest88.0
Akbank 20.0
Alarko19.1
Erciyas Biracılık83.2
Aksigorta17.2
Tüpraş120.0




BUSINESS