En Paranın ve faizin gözü yükseklerde

Paranın ve faizin gözü yükseklerde

25.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Paranın ve faizin gözü yükseklerde

Paranın ve faizin gözü yükseklerde




IMF'nin eski başekonomisti Kenneth Rogoff'un gelişmekte olan ülke ekonomileriyle ilgili kaygı dolu beklentilerini Business'a kapak yapalı bir ay oldu. Rogoff bir süredir 'gelişmiş ülkelerin uzun süredir düşük olan faizleri artıracağını, bu şekilde gelişmekte olan ülkelere giden paranın yön değiştireceği' görüşünü dile getiriyordu. Geçtiğimiz hafta dünyanın diğer saygın gazeteleri gibi Milliyet'in ekonomi sayfalarında da ABD'nin faiz artırım hazırlıkları ve bunun dünya ekonomisine etkileri en önemli haberler arasında yeraldı. İçlerinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin Eurobond'ları geçen hafta düşüşteydi. Dolar, euro karşısında son dönemin en yüksek seviyelerini gördü. Cuma günü parite 1.1816'lar seviyesindeydi. Tüm bu veriler dünya ekonomisinin yeni bir döneme girdiğinin habercisiydi.
The Economist'in kapağı ise 'ucuz paranın sonu' şeklinde çıktı. Haber analizde ABD, Japonya ve Avrupa'daki kısa dönemli faiz oranlarının tarihteki en düşük seviyelerinde olduğuna dikkat çekiliyordu. Dergi ilginç bir konuyu da tartışıyordu: Enflasyon kötü bir şey mi? Cevabını da veriyordu: Tam olarak değil. Bakın The Economist'in dünyadaki enflasyonla ilgili analizi nasıl?
'Enflasyonun yükselişe geçtiği yönünde çok sayıda işaret var. Martta Amerika'daki tüketici fiyatları enflasyonu (enerji ve yiyecek hariç) beklenmedik bir şekilde yüzde 1.6 oldu. Ocakta 1.1'di. Euro bölgesinde de enflasyonda hareketlenme var. Çin'de de yüzde 3'e çıkan enflasyonun yıl sonunda yüzde 5'i geçmesi bekleniyor. Tüm dünya ekonomisi artık daha canlı gözüküyor. Dünyanın GSYİH büyümesi 2003'ün ikinci yarısında yıllık olarak yüzde 6'ya yaklaştı. IMF bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirerek yüzde 4.6'ya çıkardı. Deflasyon artık ciddi bir risk olarak görülmüyor. Alan Greenspan de bu düşüncede. Daha yüksek enflasyon FED ve Japon Merkez Bankası'nın geçtiğimiz yıldan beri amaçladığı şey. Bu yılın başında G7 ülkelerinin ortalama çekirdek enflasyonu yüzde 1'di. Bu da rahatlık sağlayan bir durum değil. Birçok merkez bankacı yüzde 2'ye yakın bir enflasyonu tercih eder. Ama enflasyon kötü birşey değil miydi? Tam olarak değil. Fiyatların aşağı doğru bir spiral çizmesi, yukarı doğru gidişten daha çok zarar verir.' Bizim gibi enflasyonu daha yeni tek haneyi görmüş ülkeler için biraz uzak bir tartışma ama yine de bilmekte fayda var.
Bu arada...Haftaya mutlaka bizi takip edin. Türk ve dünya ekonomisinde, siyasetinde ilk çeyrek nasıl geçti, yıl sonunda neler olacak? Milliyet'in uzman yorumcu ve muhabirleri sizler için çok özel bir sayı hazırlıyor...



BUSINESS


Dünya genetik pazarı 70 milyar doları buldu
Editörden
Eurovısıon katılımcısına 20 dolara hamam turu
Tüketim çılgınlığı yordu
Hayale, hobiye vakit kalmadı
'Mevzuat Hazretleri' Kamuda etik değerleri rafa kaldırır mı?
Beş batık bankadan 5 kuruş bile alınamayacak, çünkü...
Eurobondlar nasıl vergilendirilecek?
'Müteşebbis tanımı ikide bir tartışılmamalı'
Türk reklamcılığının geleceği: Genç yaratıcılar
Outdoor reklamları başarılı oluyor mu?
Korsanlar döndü
Kumarbaz
Makyajlı yeni 50 dolar geliyor
Yeni Megan'ı 'oyun'la tanıttı
'Abi, Çakır vuruldu, bin 500 saat daha gönder!'

Yazarlar