En Rusya'da, ABD gazetelerini Almanlar yayımlayacak

Rusya'da, ABD gazetelerini Almanlar yayımlayacak

05.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rusya'da, Amerikan gazete ve dergilerini, Alman medya kuruluşu Axel Springer yayımlayacak. Şirket bu amaçla Moskova'da bir büro açtı. Önümüzdeki iki yıl içerisinde Newsweek ve Forbes gibi ünlü Amerikan yayınları da dahil birçok yeni gazete yayın hayatına başlayacak

Rusyada, ABD gazetelerini Almanlar yayımlayacak





Rusya'da, Amerikan gazete ve dergilerini, Alman medya kuruluşu Axel Springer yayımlayacak. Şirket bu amaçla girişimlere ve yatırımlara başladı. İlk iş olarak Moskova'da bir büro açtı. Önümüzdeki iki yıl içerisinde Rusya'da, aralarında Newsweek ve Forbes gibi ünlü Amerikan yayınlarının da yer alacağı birçok yeni gazete yayın hayatına başlayacak.
Axel'in Yönetim Kurulu üyesi Andreas Wiele, e - maille yaptığı açıklamada Rusya'nın 145 milyon nüfusa sahip olduğuna ve gazete okuru orta sınıfların hızla geliştiğine dikkat çekti. Wiele, Rusya'nın medya yatırımları için çok büyük bir potansiyel oluşturduğunu kaydetti.

'Piyasada önemli oyuncu olacağız'
Axel Springer'in Rusya Genel Müdürü Irina Silayeva da planlarında birkaç 'ciddi gazete'nin yanı sıra, süreli magazinler de olduğunu kaydetti. Silayeva "Piyasada lider olabileceğimiz uygun bir boşluğu bularak oraya yerleşeceğiz. Amacımız piyasanın önemli bir oyuncusu haline gelmek" diye konuştu.
Projeler hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Wiele ve Silayeva, yayınların Rusça olacağını, uluslararası nitelik taşıyanların yayın haklarının alınacağını belirttiler.

'Altı hafta içinde çıkacak'
Şirkete yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise Almanya'da yayımlanan Bild, Vedomosti ile Amerikan menşeili haftalık Newsweek ve aylık Forbes dergilerinin altı hafta içerisinde Rusya'da yayına başlayacağı belirtildi. Forbes kaynakları ise henüz haberi doğrulamadı. Vedemosti ise yaptığı açıklamada eski Genel Yayın Yönetmeni Leonid Bershidsky'nin, aynı zamanda The Moscow Times'ın eski ekonomi müdürü olduğunu ve her iki yayının da editoryal içeriğini koordine edeceğini belirtti. Almanlar'ın konuşma yasağı koyduğu Bershidsky, gelişmelerle ilgili yorumda bulunmaktan kaçındı.

Reklamcılar şüpheli yaklaşıyor
Newsweek 2001 yılında Rusya'da haftalık yayımlanan Itogi ile lisans anlaşmasını fesh etmişti. Bazı reklam uzmanları, projenin reklam gelirleri bakımında karlı olup olamayacağı konusuna şüpheyle bakıyor. Rusya Reklam Ajansları Birliği (RARA) Başkanı Vladimir Yevstafyev, "Piyasa gazete ve dergi dolu. Hepsi için yeterli reklam yok" diye konuştu.
Axel Springer ise bu girişimi ile birlikte Doğu Avrupa'da dördüncü kolunu kuruyor. Halen 19 dergi ve gazete bastığı Macaristan'da piyasa lideri olan şirket, Polonya'da 15 dergi, Çek Cumhuriyeti'nde 9 yayın basıyor.
Geçtiğimiz yıl 2.8 milyar euro ciro yapan Springer 41.58 milyon euro kâr etmişti.



BUSINESS