En Rüzgârlı Sokak'ın hikâyesi

Rüzgârlı Sokak'ın hikâyesi

25.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

TOBB Başkanı Rifat hisarcıklıoğlu, ankaralı tüccarın iki sokak arasında süren mücadelesinden türkiye'nin gündemine oturdu

Rüzgârlı Sokakın hikâyesi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, önce Posta Caddesi'ne rakip olarak çıktı

Rüzgârlı Sokak'ın hikâyesi

TOBB Başkanı Rifat hisarcıklıoğlu, ankaralı tüccarın iki sokak arasında süren mücadelesinden türkiye'nin gündemine oturdu

Rüzgârlı Sokakın hikâyesi
SERPİL YILMAZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomiyi etkileyen gelişmeler karşısında başvuru kaynağı niteliğindedir ve temsil ettiği 1 milyon 200 bin kişi ekonomi basını için önem taşır. Yalnız ekonomi basını için değil, siyasi çevreler de TOBB'u yanına almayı maharet addederler.
Irak'a asker gitsin mi?
Enflasyon düştü, ekonomi çıktı mı?
Hükümetten memnun musunuz?
Teybi açar sorarız, cevabı alınca da kapar işimize döneriz. Oysa ajandamızda Hisarcıklıoğlu'na ilişkin daha farklı sorular yer alıyordur; fırsat/zaman bulup da konuş her zaman mümkün olmaz.
Hisarcıklıoğlu TOBB Başkanlığı'na giden yolda neler yaptı?
Hükümet ile göründüğü gibi "sıkı fıkı mı?"
Bir zaman yarattım ve bu soruların yanıtını almaya çalıştım. Çocukluğundan başladım hikayesini dinlemeye... Kayserili doktor babanın bir evladı. Babası asker kökenli olduğu için de, tek çocuk şımarıklığı olmasın diye tedbirli büyütmüş ailesi. İlköğrenim çağlarında okuldan kalan zamanlarda çırak olarak çalışmaya başlamış. Haftalığı 5 lira...
Ailenin değil kendi işi
Dedesi Nuh çimento ve Gıda Grubu'nun ortağı olunca sanayi ile tanışması için üniversiteyi bitirmesi, askerliğin yapmış olması gerekmemiş.
İlkokuldan üniversiteye kadar öğrenim hayatı Ankara'da geçirmiş. Hisarcıklıoğlu'nun bireysel çıkışı, makarna almak için milletin kuyrukta olduğu 1980'lerin başına rastlıyor. Hal böyle olunca aileye katacağı çok bir yeteneğe ihtiyaç yok. Dayısı ve Nuh Grubu'nun o günlerde başında olan CHP milletvekili Muharrem Eskiyapan'ın oğlu ile birlikte kendilerine inşaat malzemeleri pazarlayan bir şirket kuruyorlar.
İki genç adam önce Ankara, sonra da Türkiye inşaat piyasasında en fazla ciro gerçekleştiren inşaat malzemeleri işinde ilerliyorlar.
Aileden 40 bin liraya kiraladıkları dükkanlarının yeri Ankara Rüzgarlı sokakta.
Kaderi değiştiren sokak bu!
Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) 1990'ların başında Rüzgarlı sokaktan kimse yok, Posta Caddesi yönetimi kapmış.

Son gece çok önemli
Hisarcıklıoğlu'nun, ATO yönetimine Rüzgarlı sokağın temsilcisi olarak yedek listeden sokulan, ancak daha sonra seçimlerin yenilenmesiyle başkanlık yolu açılan ATO Başkanı Sinan Aygün'ü ittermesi de o günlere rastlıyor.
ATO'da oturmadığı başkanlık koltuğu, TOBB Başkanı Fuat Miras'ın istifası ile yeniden karşısına çıkıyor...
Hisarcıklıoğlu anılarını anlatırken seçim öncesi son gece yediği golleri unutamıyor. Anlıyorum ki, seçimlerde son gece çok önemli.
Anlaştığı adamlar gecenin birinde ikisinde "Şunu yapmazsan desteğimizi çekeriz" gibi dayatmalarla karşısına çıkıyor.
Başkan olduktan sonra önemli olan ise oda başkanlarını etkinleştirecek bir çalışma performansı sergilemek. Bunun için de en etkili yol tüm oda ve borsaları gezmek, yani Türkiye'yi arşınlamak: Arşınladı.
Hisarcıklıoğlu TOBB'un hedefinin özel sektörün fırsat eşitliği koşullarında gelişmesini sağlamak olduğunu söylüyor.

Milli burjuvazi yaratmaya ihtiyaç yok
"Her iktidar kendi zenginin yaratma" porejesinden vazgeçecek ve adil olacak, özel sektörün gelişimini destekleyecek yasal çerçeveyi çizecek. Daha da önemlisi siyasi istikrarsızlığın ortaya çıkardığı dalgalanmaları önleyecek yapısal reformaları gerçekleştirecek; TOBB'un beklentisi bu yönde,
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin kaynaklarının yeterli olduğunu, Cumhuriyet dönemindeki gibi milli burjuvazi yaratma durumunda olmadığını belirtirken "önemli olan verilen Başbakan ile verilen fotoğraf değil, icraat" diyor. Biraz daha net söylemek gerekirse "Aklı ve zekası olanlar öne çıkmalı" vurgusu yapıyor.
Sıkı, fıkı durumu bundan ibaret. Siyasi partilere mesafeli duruşunu test etme imkânı da bulan Hisarcıklıoğlu, "TOBB 'un ilk kez 2002 yılında yapılan Genel Kurulu'nda hiçbir siyasetçi, listemize isim önermedi. Demek ki verdiğimiz mesaj alınmış" diyor.