En Şirketler yeni yıla yeni hedeflerle giriyor

Şirketler yeni yıla yeni hedeflerle giriyor

21.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şirketler yeni yıla yeni hedeflerle giriyor

Şirketler yeni yıla yeni hedeflerle giriyor





Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak dizayn edilen bireysel emeklilik sektöründe 2004 yılında yoğun rekabet yaşanması bekleniyor. Şirketler farklılıklarını ortaya koymak için reklam ve tanıtım kampanyalarına ağırlık verecekler.
2004'te sistemin bilinirliğinin artması ve ekonomideki iyileşmenin de etkisiyle katılımcı sayısının artması bekleniyor. Bireysel emeklilik sisteminin dünya örneklerine bakıldığında, ilk yıl hedef kitlenin yüzde 6 ile 10'nun sisteme dahil olduğu görülüyor.
Bireysel emeklilik sistemine katılması öngörülen yaklaşık 5 milyon kişinin yüzde 8'inin yani yaklaşık 400 bin kişinin bireysele üye olması bekleniyor. Sistemde yaratılacak portföy büyüklüğünün ise 240 - 300 milyon dolar civarında olması hedefleniyor.

12 bin kişi katıldı
Şu anda yaklaşık 12 bin kişinin sisteme katıldığı ve yaklaşık 7 trilyonluk bir katkı payının ödendiği belirtiliyor. Yılsonuna kadar katılımcı sayısının 15 bine yaklaşması bekleniyor. Sisteme katılımların artmasını isteyen sektör yetkilileri, bu nedenle vergi avantajlarının artırılması yönünde yoğun bir çabayı 2004'te gündeme getirecek.
Bakanlar Kurulu'nun vergi avantajını iki katına çıkarma yetkisi bulunuyor. Bunun için kanunda bir değişiklik yapılması gerekiyor. Ayrıca, emeklilik döneminde alınacak maaşlarla ilgili de bir düzenleme yapılacak.

Bilgi akışı
Sistemi denetleyip, gözetleyecek olan Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), günlük bilgi akışına başlayacak. EGM, ocak ayında aracılar sınavı yaparak, sektör çalışanlarına lisans verecek.
Ayrıca, birikimli hayat sigortalarından bireysel emeklilik sistemine geçişe yönelik kriterler tamamlanarak, yayınlanacak.
Bu arada sektör yetkilileri, bireysel emeklilik sisteminde asıl performansın bir yıl sonra ortaya çıkacağını düşünüyorlar.
Çünkü, şirketinden memnun olmayan katılımcının yılda bir kez şirket değiştirme hakkı bulunuyor.
Bu nedenle, şirketler müşterilerini kaybetmemek, yeni müşteri kazanmak için en iyi hizmet yarışında bulunacaklar.

10 yılda 10 milyar $
Sektörün 2004 yılında atılım yapacağını dile getiren yetkililer, katılımcıların tüm hayatı ile ilgili planlama yapmasını gerektiren bu ürünün uzun vadede büyüme gerçekleştireceğine dikkat çekiyorlar.
Sistemin gelişmesinde bilincin artmasının önemine değiniyorlar. Belli bir süre geçtikten sonra sistemin ekonomiye katkılarının daha da belirginleşeceği ve 10 yılın sonunda 2.5 milyon katılımcı, 10 milyar dolarlık fon büyüklüğü oluşacağı tahmin ediliyor.


Yeni ürünler sunacak
Ak Emeklilik Gen. Müd. Meral Ak Egemen
10 yıl sonunda yüzde 20 pazar payı ve 1.5- 2 milyar dolar fon büyüklüğü hedefliyoruz. 2004 yılı bu hedeflere ulaşılmada önemli rol oynayacak. Bu dönemde dağıtım kanalları pazarın büyümesine paralel olarak genişletilecek. 2004'te pazardaki gelişmelere, müşteri ihtiyacı ve beklentilerine göre ürünler planlıyoruz. Bu ürünler yıl içinde devreye alınacak. Yeni ürün ve uygulamalarımız müşteriler açısından farklılık yaratacak yenilikçi bir yaklaşımla planlanıyor. Reklam ve tanıtım faaliyetlerinin devamı ve dağıtım kanallarının geliştirilmesiyle önemli bir başlangıç dönemi yaşanacak.

Farklı plan oluşturuyor
Anadolu Hayat Emeklilik Gen. Müd. Mustafa Su
Önümüzdeki yıl için hedefimiz 82.000 katılımcıya, 48 milyon dolarlık fon büyüklüğüne ulaşmak. Sektörde piyasa lideri olmak için satış ağını yeniden yapılandırma, genel kalitesini arttırma ve direkt satış örgütünü genişleteceğiz. Ayrıca dağıtım kanalı olarak büyük ortağımız İş Bankası şubelerinin ve müşteri tabanının daha aktif kullanımını amaçlıyoruz. 2004'te yeni ürünler, kampanyalar planlıyoruz. Müşterilerimize bir plan içerisinde sunulan sınırsız fon dağılım seçeneği ile ulaşıyoruz. 2004'te farklılaşan yeni planlar oluşturacağız.

Ekibini genişletiyor
Ankara Emeklilik Gen. Müd. Serdar Çıtak
2004'te yüzde 10 pazar payına ulaşmak için mevcut iki bölge ve iki şube müdürlüğümüze ilave olarak, yeni iki bölge ve üç şube daha açmayı planlıyoruz. 120 kişilik direkt satış ekibimizin yanısıra serbest acente ağımızı genişletmek için çalışmalarımız devam ediyor. Uzun vadede başarılı olacak bu sistemi halka anlatmak, tanıtmak gerekiyor. Önce bu sisteme ihtiyaçları olduğunu göstermemiz şart. Bu nedenle 2004'te reklam kampanyalarının yoğun olacağını söyleyebiliriz. 2004'te emeklilik şirketleri de pazardan aldıkları geri dönüşler ile yeni ürünler piyasaya sunacaklar. Sektörde yoğun bir rekabet yaşanmasını bekliyoruz.

Çiftçiye özel plan
Başak Emeklilik Gen. Müd. Tevfik Cansız
2004 sonunda 22.000 katılımcıyla yaklaşık 15 trilyon lira fon büyüklüğüne ulaşmayı planlıyoruz. Çiftçilere özel olarak hazırlayacağımız bir planla Türkiye'de sosyal güvenceye en fazla ihtiyaç duyan üreticilerimizi de bireysel emeklilik güvencesine kavuşturacağız. Birlik acentelerimiz olan Tariş, Trakyabirlik, Çukobirlik, Fiskobirlik, Marmarabirlik ve Antbirlik kooperatifleriyle kampanyalar düzenleyeceğiz. Sistemle ilgili yıllık gelir sözleşmesi, hayat sigortalarından, emeklilik sistemine geçişe yönelik kriterler gibi mevcut mevzuat boşluklarının tamamlanması, şirketler arasındaki rekabetin artarak sürmesi, sisteme giriş sayısının artarak devam etmesini bekliyoruz.

Sistem başarılı olur
Commercial Union Emeklilik Murah. Azası William Lamb
2004'te pazar liderleri arasında kalmayı hedefliyoruz. Türkiye genelindeki 28 şube ve binin üzerinde finansal danışmanla satış yapıyoruz. Satış kadromuz bireysel emeklilik için gerekli sınavlardan geçerek mevcut hayat sigortacılığı ve emeklilik aracısı olacaklar. Ayrıca, brokerler ve bankalar yoluyla da satış yapacağız. Toplumun bilgisi ve ilgisi oldukça Türkiye'de bu sistemin başarılı olacağına inanıyoruz.

40 bin üye hedefliyor
Doğan Emeklilik Gen. Müd. Sinan Erengül
2004'te 40 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Tüm firmaların gerçek performanslarını 2004 yılında görebileceğiz. Bu anlamda 2004 yılı, sene başında ifade edilen hedeflerin gerçek uygulama zamanı olacak. Bireysel müşterilere yönelik çalışmalarda markalaşma önem kazanacak. Biz de bireysel müşterilerimize 'İdeal Emeklilik' markalı ürünler ile hizmet veriyoruz. Portföy büyüklüğümüzü de 21 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Emekleme döneminde olan sistem 2004'de hızla yürümeye başlayacak. Bireysel satışların yanı sıra kurumsal blok satışlara da ağırlık vereceğiz. Hedefimiz, öne çıkan firmalardan olmak.

Sistem iyi anlaşılacak
Garanti Emeklilik Gen. Müd. Erhan Tunçay
Yüzde 15 pazar payı hedefliyoruz. Sistemin hayat sigortalarına da hareket getirmesi ve yeni ürün çalışmalarının bireysel emeklilik kadar hayat sigortalarında da yoğunlaşmasını bekliyoruz. Bireysel emeklilik sistemi 2004 yılında, şeffaf bir sistem olmasının da etkisi ile kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılacak ve bu durum sisteme katılımı da olumlu etkileyecektir. Devlet tarafından sistemi teşvik amacıyla katılımcılara sunulan vergi avantajının 2004 yılında katılımı teşvik edecek şekilde artırılması sistemin daha hızlı büyümesine neden olacak.

Faizi düşürecek
Koç Allianz Emeklilik Gen. Müd. Kemal Olgaç
2004 sonunda 30.000 katılımcı, 39 trilyon TL fon büyüklüğü hedefliyoruz. Sosyal güvenlik sisteminin sağlayamadığı güvencenin bireysel emeklilik sayesinde tamamlanması hedefleniyor. Sisteme yatırılan katkı paylarının asgari olarak yüzde 30'u devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yapan fonlara yönlendirilmek durumunda olduğundan devlet ucuz ve uzun süreli borçlanma ihtiyacını sistem sayesinde karşılamış olacak.

Eğitime ağırlık verecek
Oyak Emeklilik Gen. Müd. Gökhan Dereli
Orta vadede yüzde 25 pazar payı öngörüyoruz. 2004'te satış noktalarımızı ve aracı sayımızı artırmayı ve bölgesel yapılanma içinde çeşitli illerde temsilcilikler kurmayı planlıyoruz. Aracılarımız için düzenlediğimiz eğitimleri de yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Amacımız, sektörde bilgi birikimi yüksek ve güven veren bir dağıtım ağına sahip olmak. Ayrıca pazara yeni ürünler de sunacağız.

Rekabet yoğun olacak
Vakıf Emeklilik Gen. Müd. Mesut Öğütgen
İlk yıl 30.000 katılımcıya ve 25 milyon dolarlık bir fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz. 2004 içinde yeni hayat sigortası ürünlerimizi müşterilere sunacağız. Bireysel emeklilik ile ilgili kampanyalarımız da sürecek. 2004 için şirketler ilk etapta planladıkları hedeflerine ulaşmak isteyecek bu da sektörde yoğun bir rekabete yol açacak. Beklentimiz rekabetin sektöre ve en önemlisi sisteme katılacak kişilere zarar vermemesi yönündedir.

Grup sinerjisi
Yapı Kredi Emeklilik Gen. Müd. Giray Velioğlu
2004'te 80 bin - 90 bin katılımcı, 40 milyon dolar fon büyüklüğü hedefliyoruz. Pazarın gelişimi ve çıkacak ihtiyaçlar doğrultusunda yeni ürünler konusunda çalışma yapabiliriz. Ayrıca şirketlerle grup emeklilik planları için görüşmelerimiz sürüyor. 2004'te bulunduğumuz grupta yer alan şirketlerle ortak kampanyalar yapmayı düşünüyoruz. Sisteme gösterilen ilginin yılbaşından sonra artacağını ve daha hızlı satışa dönüşmesini bekliyoruz.




BUSINESS


Annus Mirabilis
Gelenek olacak, gelecek konuşulacak
'Rahat' bir iç ve dış siyasi ortam zor
AKP rejimi değiştirmeye kalksa içinden parçalanır
Gidişat iyi, bir de cebe yansırsa!
ABD, AB'nin alternatifi değil
Avrupa için tarih, ya çıkarsa?
Doların üzerindeki gölge: ABD'nin dev dış açığı
Kıbrıs ve AB sorunlarına piyasalar hazırlıklı...
IMF'yle 2004'te anlaşma bitecek, ilişkiler en hafif maddeyle sürecek
'Stratejik yatırımcı, kreditör yabancı ve mutlaka Türk ortak'
Enflasyonda hedef '12'
Mucize temennisi ile gidiyor
Gerçek kâr için savaşacaklar
Bankacılığın itibarı için sorumluluk almaya hazırlar
Asiye değil ama, Türk Lirası kurtulacak
Faiz tamam ama asıl getiri borsada olacak
Eurobond artık riskli görünüyor
Bireysele 400 bin katılımcı bekleniyor
AB - Türkiye ilişkileri referans olacak
Holdingler iyimser! Ama...
Elektrikte üç yıllık tarife, enflasyonsuz fiyat dönemi
'Umutsuzluk inşaatına' 2004'te bir tuğla daha
İhracat pistinin yıldızı otomobil
Anneciğim Çinliler geliyooor!
Telekom'da 'tekelsiz' yıla giriyoruz
2004'te 54 milyar dolar ciro bekliyor
Turizm, 'daha iyi bir yıl' bekliyor
Yeni yılda yeni türler iyi para kazandıracak
2004 'kurşun geçirmez' bir yaşam arayışının ve duyguların yılı olacak
Her 'gayrimenkul'ün bir numarası olacak
İstikbalimdeki zerzevat
Yolsuzlukta kılıçlar çekilecek
Vergide yeni yasal düzenlemelere dikkat
Kamuflaj hallerden feminen hallere