En Suudi Arabistan'da 13 mağazaya imza

Suudi Arabistan'da 13 mağazaya imza

07.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan'da 13 mağazaya imza

Suudi Arabistanda 13 mağazaya imza





Son zamanlarda Türk hazırgiyim firmaları yurtdışında mağaza açmaya ağırlık veriyorlar. Koton da bunlardan biri. Koton'un özelliği 'mağazalaşma' atılımında Ortadoğu'yu merkez alması.
Ancak Koton'un ihracat pazarlarında mağaza açma girişimi ilginç gelişmelere sahne oldu. Firma bunun için Dubai merkezli ve iş tekstildeki cirosu 500 milyon dolar olan bir İngiliz firması olan Landmark ile anlaştı. Hedef Körfez ülkelerinde 22 mağaza açmak!
Sıra Suudi Arabistan'a gelince, Kral Fahd'ın torunu Prens Bandar'la masaya oturmak zorunlu oldu. Bunun nedeni ülkede yabancı yatırımcıya getirilen kısıtlamalar ya da kurallar... Yani bir Türk firması, Suudi Arabistan'da mağaza açmak için Dubai merkezli bir İngiliz firması ve 'mecburen ortağı' Prens'le anlaşma imzalamalıydı. Çünkü Suudi Arabistan'da sponsor adı verilen bir ortaklık yapısı olmadan yatırım yapmak imkânsızdı.

İngiliz yaver karşıladı
"İnsanlar bizi bir şekilde buluyor" diyen Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Suudi Arabistan teklifinin de aynı şekilde geliştiğini belirtti. Dört ay süren görüşmelerin ardından Suudi Arabistan'a giderek anlaşma imzaladıklarını belirten Yılmaz, hikayeyi şöyle anlattı:
"Bana gelirken sakın takım elbise getirmeyi unutma dediler. 'Önemli bir insanla görüşeceksin' dediler. Prensin ofisine gittik. Prensten önce İngiliz yaveri geldi. Bana çok nazik bir şekilde prensle nasıl konuşmam, nasıl hareket etmem gerektiğini anlattı. Ne kadar önemli bir insan olduğunu anlattı. Önce sizi biraz uyarıyorlar. Çok ilgili bir insandır ve çok güçlüdür. Tüm sorunlarınızla ilgilenir diyerek önden sizi biraz korkutuyorlar. Nazik bir insan. Türkiye'ye gelip gidiyormuş. Bizim mağazalarımızı da görmüş"

Koton'un patronu sonunda Prens Bandar'ı ikna etti. Anlaşma hazır. Körfez ülkelerinde, 13'ü Suudi Arabistan'da olmak üzere toplam 22 mağaza açacak. Alışveriş merkezlerinde açılacak olan mağazalar 500 - 700 metrekare arasında değişen büyüklüklerde olacak. Prens, üç sene içinde Koton'dan 11 milyon dolarlık mal alacak. Bu rakam Koton'un ihracatının yüzde 70'ine tekabül ediyor. Ayrıca sadece Kraliyet ailesi Suudi Arabistan nüfusunun yüzde 30'unu oluşturduğu için bir 'aile' alışverişleri de yüklü oluyor.
Suudi Arabistan'ın çok enteresan bir ülke olduğunu söyleyen Yılmaz, "Hayatları çok tekdüze. Sinemaya, tiyatroya gidemeyen, bir yerde oturup 3 - 4 saat keyif yapamayan bir toplum. İki noktada eğlence var. Erkekler kadınları alışveriş merkezlerine bırakıp gidiyorlar. Bu nedenle tek eğlence birşeyler satın almak, bunları kadın kadına eğlencelerde göstermek. Kadınlar kendi aralarındaki toplantılarında ve evlerinde bizim ürünleri çok rahat giyiyorlar. Bizim ana iki rakibimiz Zara ve Mango. Bu piyasada çok başarılı olmuş" diyor.



BUSINESS


'Kıbrıslı işadamlarını Türkiye batırdı'
Geçmişle geleceğin hesaplaşması
Beyan edilecek veya edilmeyecek faiz gelirleri
'Cici kızlar' ile 'Delikanlı kızların' ped savaşları
Amerikalı, kazan dairesini gördü 'En temiz hastane' belgesi geldi
Dağa çıkanın rüyası, mekap spor ayakkabısı
Aşçı Crum'u kızdırdılar, o da cipsi icad etti!
Zeytin yerken alzheımer oluyoruz haberimiz yok
Irak'taki ABD askerine tuvalet İsrail'e oyun parkı satıyor...
Herkes 'etik'ten söz ediyor
'Mahallenin yüzünü kara çıkarmadım, rekortmen oldum...'
Stıglıtz'den Aliyev'e petrol dersi
Sırlar odasının anahtarları çalındı
Yılmaz Bey, Prens Bandar'ı ikna etti Koton'un Körfez atağı başladı...
Poşetten, çöp torbasından 90 milyon dolarlık ciro
'Beyin'le büyüyen ülke: Hindistan
Bin 400 yıllık şirket
İnternette kazananlar, kaybedenler
Estetik değil teknik