En Verdiği söz için koşturuyor...

Verdiği söz için koşturuyor...

07.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cihat Kora, Alkim'in temellerini 1948'de kardeşi Vedat Kora ile attı. Şirketi büyüttüler, yeni sektörlere girdiler. Oturup, ne yapacaklarını konuştular, yeni hedefler koydular. Ancak Vedat Kora uçak kazasında hayatını kaybetti. Cihat Kora, 29 yıldır kardeşi ile birlikte aldıkları kararları 'vasiyet' gibi kabul ederek yaşama geçirmeye çalışıyor

Verdiği söz için koşturuyor...





Alkim'in dünyanın beşinci büyük sodyum sülfat üreticisi olmasında, başka sektörlere girmesinde, bugün 90 milyon dolar ciro yapmasında, hayatını, Marmara Denizi'ne düşen uçakta kaybeden Vedat Kora'ya verilmiş bir söz var. Bu sözleri bir bir tutan, artık işin başında olmadığı halde, oğullarını hâlâ sürekli yatırıma zorlayarak, kardeşi Vedat Kora'nın vasiyetini yerine getirmeye çalışansa Cihat Kora... 1975 yılında, kardeşi Vedat'ı kaybettikten sonra, o hayattayken ne planlamışlarsa, 28 yıldır onun peşinde...
Vedat ve Cihat Kora kardeşler, Alkim'in temellerini 1948 yılında İstanbul Edirnekapı'da küçük bir imalathanede atmışlar. 1950'li yılların başında, Afyon'da bulunan Acıgöl ve Konya Bolluk - Tersakan göllerinde sodyum Sülfat maden işletme ruhsatı alarak madencilik ve kimya sanayiine girmişler. Sektörde yakaladıkları boşluk, işleri kısa zamanda büyütmelerini sağlamış. Rafine sodyum sülfat üretimi amacıyla önce Konya'da sonra Afyon'da tesis kurmuşlar. 1963'te Amerikan Standard Oil'e ait Essex İnteriore Fertilizer C.O. ile kimyasal üretimi konusunda anlaşma yapmışlar.

1975'te zorlu günler
İşler iyi gidiyormuş ancak 1975 yılı Kora ailesi için oldukça zor geçmiş. Vedat Kora, 'en verimli döneminde' uçağının Marmara'ya düşmesi sonucu hayatını kaybetmiş. Cihat Kora, birlikte büyüttükleri ve yeni hedefler koydukları şirketlerin başında yalnız kalmış. Alkim Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Kora, babası Cihat Kora'nın hâlâ yatırım için kendilerini zorladığını söylüyor. Türkiye'den kazandıklarını bu ülkeye harcamak istediklerini belirten Kora, şunları söylüyor:
"Cihat Kora, kardeşi Vedat Kora'nın geçirdiği o talihsiz kazayı hiçbir zaman unutamadı. Yola çıkarken iki kardeşin birbirine verdiği sözleri yerine getirebilmek için gece gündüz çalıştık."
Vedat Kora'dan sonra Alkim Kimya, Afyon ve Konya'da işletme haklarına sahip olduğu göl sahalarına 1 kilometre 700 metre gibi büyüklükteki üretim havuzları yapmış. Toplam üretim kapasitesi 270 bin tona çıkan Alkim, ihracata başlamış. Bu hacim ile dünyanın en büyük beşinci üreticisi haline gelmiş.
1990'lı yıllarda kağıt işine girmişler. Alkim Kağıt, birinci kalite ofset kâğıt ve kuşe kâğıt üretmeye başlamış. İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 105 dönüm arsa üzerine, 30 bin metrekare kapalı alana bir tesis kurmuş.
Alkim'in Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Kora, bugün gelinen noktayı anlatıyor:
"Alkim Kağıt'ın kapasitesini 90 bin tona çıkarttık. Avrupa Parlamentosu, ve NATO'ya, tüm Avrupa'ya 2003 yılında 17.5 milyon dolar ihracat yaptık. Bu arada Türkiye'de ilk defa yüzde 100 toz kömürle çalışan akışkan yataklı buhar kazanından elde edilecek 3.3 megavatlık elektrik santralini, İzmir Kemalpaşa'da bulunan kâğıt tesislerinde de doğalgaz ile üretim yapan 5.2 megavatlık santral kurarak toplam 8.5 megavatlık elektrik üretir hale geldik."
2003 yılı toplam grup cirosu 95 milyon dolara çıkan Alkim Grubu'nun fiili yönetimi iki kardeşin oğulları Ferit ve Reha Kora'da. Ferit Kora, "Kuzenim Reha Kora İstanbul'da, bizler de İzmir'de şirketi yönetiyoruz. Bugün Procter and Gamble, Lever, Henkel, Colgate, Benckiser, Seka, Türkiye Şişe Cam, Hayat Kimya gibi şirketlerle çalışıyoruz. ABD'den Uzakdoğu'ya ve tüm AB'ye kendi markalarımızla ihracat yapıyoruz" diyor.



BUSINESS