En 'Vergi indirimi olmadan büyüme sürmez'

'Vergi indirimi olmadan büyüme sürmez'

02.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Vergi indirimi olmadan büyüme sürmez'

Vergi indirimi olmadan  büyüme sürmez




BD ekonomisi için 'durgunluk' beklentileri giderek zayıflıyor. Temmuz - eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrek için açıklanan yüzde 7.2 oranındaki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesi ile 1984'ten bu yana gerçekleşen en yüksek üç aylık büyüme rakamına ulaşıldı.
Bu büyümenin tüketici harcamalarındaki yüzde 6.6'lık artış sonucu gerçekleştiği belirtiliyor. Teşvik edici maliye ve para politikalarına tüketicilerin alışverişle karşılık verdikleri yorumu yapılıyor. Ayrıca kredi faizlerindeki düşüşler ve önümüzdeki 10 yılda 1.7 trilyon dolarlık dev vergi indirimi programı da büyümeyi destekleyen unsurlar oldu.

Deflasyon bekleniyordu
Analistler, ABD'nin Irak'ı işgali ile artan savunma giderlerinin büyüme rakamlarına yansıdığını, ancak bu faktörün asıl etkisini ikinci çeyrekte gösterdiği görüşünde. Bilindiği gibi ABD ekonomisi ikinci çeyrekte de yüzde 3.3 büyümüştü.
ABD ekonomisinde yılbaşında beklentiler ters yöndeydi. İlk çeyrekte ekonomik büyüme yüzde 1.4'te kalmış, vergi ve faiz indirimleri ekonomiyi canlandırma konusunda etkili olamamıştı.
Analistler Japonya benzeri bir 'deflasyonist döneme' (fiyat düzeyleri düşerken ulusal gelir, üretim ve istihdamın da düşmesi) girilmekte olduğu görüşündeydi.
Özellikle Irak savaşının böyle bir sonuca yol açabileceği konuşuluyordu. Petrol fiyatları ile ilgili belirsizlikler, olası yeni terörist saldırıların yaratacağı tedirginlikler gibi endişeler piyasaları etkiliyordu.
Ancak Irak operasyonunun kısa sürmesi, petrol fiyatlarının 30 doların altına inmesi ve vergi indirimleri tüketiciyi harcamalar konusunda cesaretlendirdi. Birçok aile tatile çıktı, eğitim sezonu ile birlikte harcamalar arttı.
Bu gelişmeler sonucu deflasyon beklentileri unutuldu. Yılbaşında büyük fiyat düşüşleri yaşayan hisse senetleri yeniden değer kazanmaya başladı. Standard & Poor's 500 endeksi geçtiğimiz mayıs ayına göre yüzde 31 oranında değer kazandı.

Ancak bazı ekonomistler büyüme konusunda hâlâ endişeli olduklarını belirtiyor. Son çeyrekte büyüme oranının yüzde 4 civarında kalacağını ve istihdamda bir iyileşme olmazsa önümüzdeki yıl görünümün negatife dönebileceğini öngörüyorlar.
Bazı yorumlara göre üçüncü çeyrekte en çok cesaret verici rakam stok maliyetlerindeki
36 milyar dolarlık düşüş oldu. Buna göre sanayi üretimi stokları yenilemek için tekrar yükselecek.
CNN'in internet sitesinde yaptığı 40 bin kişilik kamuoyu araştırmasına göre ekonomik büyüme rakamında Bush'un uyguladığı politikaların etkili olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 43. Katılımcıların yüzde 17'si ise 'çok az bir payı' olduğu, yüzde 41'i de 'büyük katkısı' olduğu görüşünde.




BUSINESS


MÜSAADENİZLE ÇOCUKLAR
Eskinin izinde, yeninin peşinde
Türk kadını 'ille de siyah Singer' deyince, Hindistan'dan ithal edildi
İlaç reklamında yeni yasal düzenleme şart
'İşveren' olmayı, 'üstün ırk' olmanın sonucu sananlar var
250 trilyonluk okuyoruz
İtalyan şirketi, Harmanlı Deri'nin Güzide Duran'lı 'imaj dia'sını çaldı
Afgan çocuklarının Belkıs ablası
Ankara bürokrasisi direniyor
Fersan'ın ürettiği şalgam suyu Mersinli Saadet Nine'nin kontrolünden geçiyor
'İyi pazarlık yaparım'
Vatandaş ilaçlık fındık yağında patlıcan kızartıyor
Her ay 5 milyon kapı çalıyor
Bazı kurumların KDV sorumluluğu genişledi
Hayattaki en önemli karar
Tüketici Irak korkusunu atlattı, ABD ekonomisi canlandı
'Türkiye'ye küsmedik, daha uzun yıllar buradayız'
Putin, Kazıklı Voyvoda mı yolsuzluk savaşçısı mı?
Dedeman zinciri, 2005'e kadar 50 otele ulaşacak