En Vergide beyan ve ödeme süreleri değişti

Vergide beyan ve ödeme süreleri değişti

11.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vergide beyan ve ödeme süreleri değişti

Vergide beyan ve ödeme süreleri değişti




Bazı vergilerde beyan ve ödeme süreleri değiştirildi. Eskiden beyanname verme süresi içinde ödeme yapılması gerekirken, 1 Ocak 2004'ten itibaren beyan ve ödeme süreleri aşağıdaki şekilde farklılaştırıldı.


Beyanname türü: Gelir Vergisi (Basit usulde vergilendirilen mükellefler)
Beyanname verme süresi: Takip eden yılın şubat ayının 1-15'inci günleri arasında
Ödeme süresi: 1'inci taksit: Takip eden yılın şubat ayı içinde (beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar) 2'nci taksit: Takip eden yılın haziran ayı içinde
***
Beyanname türü: Gelir Vergisi (Tüccar, zirai kazanç sahibi, serbest meslek erbabı, gayrimenkul sermaye iradı sahibi, menkul sermaye iradı sahibi, ücretliler ve diğer kazanç ve irat elde edenler)
Beyanname verme süresi: Takip eden yılın mart ayının 1 - 15'inci günleri arasında
Ödeme süresi: 1'inci taksit: Takip eden yılın mart ayı içinde (beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar) 2'nci taksit: Takip eden yılın temmuz ayı içinde
***
Beyanname türü: Kurumlar Vergisi
Beyanname verme süresi: Hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ayın 1 - 15'inci günleri (hesap dönemi takvim yılı olanlarda 1 - 15 nisan) arasında
Ödeme süresi: Hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ay (hesap dönemi takvim yılı olanlarda nisan ayı) sonuna kadar
***
Beyanname türü: Muhtasar (Aylık)
Beyanname verme süresi: Ertesi ayın 20'nci günü akşamına kadar
Ödeme süresi: Ertesi ayın 26'ncı günü akşamına kadar
***
Beyanname türü: Katma Değer Vergisi
Beyanname verme süresi: Ertesi ayın 20'nci günü akşamına kadar
Ödeme süresi: Ertesi ayın 26'ncı günü akşamına kadar
***
Beyanname türü: Geçici Vergi
Beyanname verme süresi: Geçici vergi dönemini izleyen ikinci ayın 10'uncu günü akşamına kadar (örneğin hesap dönemi takvim yılı olanlarda, birinci geçici vergi dönemi için 10 mayıs akşamına kadar) Ödeme süresi: Geçici vergi dönemini izleyen ikinci ayın 17'nci günü akşamına kadar (beyannamenin verildiği ayın 17'nci günü akşamına kadar)

Bu değişiklikler 1 Ocak 2004'te yürürlüğe girdi. Bu nedenle 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren başlayan dönemler için yeni sürelere göre beyanname verilmesi ve ödeme yapılması gerekiyor. Bu tarihten önce kapanan dönemler için de yeni süreler geçerli. Buna göre aralık ayına ait muhtasar ve KDV beyannamelerinin 20 Ocak akşamına kadar verilmesi ve vergilerin 26 Ocak akşamına kadar ödenmesi gerekiyor.

Bilançolar düzeltilecek
Yakın zamanda çıkarılan bir yasayla bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, 1 Ocak 2004'ten itibaren geçerli olmak üzere enflasyon muhasebesi uygulama zorunluluğu getirildi.
Bu uygulama, belli şartların gerçekleşmesine bağlı. Yani TEFE'de, içinde bulunulan yıl dahil son üç yılda yüzde 100'den ve içinde bulunulan yılda yüzde 10'dan fazla artış meydana geldiği takdirde enflasyon düzeltmesi yapılması gerekiyor.
Ancak enfasyon muhasebesini getiren 5024 sayılı Kanun'a eklenen bir geçici madde ile, 31 Aralık 2003 tarihli bilançonun hiçbir koşula bağlı olmaksızın düzeltilmesi gerektiği hükme bağlandı. Bu hüküm 1 Ocak 2004'te yürürlüğe girdi. Buna göre, şartların gerçekleşmemesi halinde 2004 yılı mali tabloları enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacak bile olsa 31 Aralık 2003 tarihli bilanço her halükarda düzeltilecek.
Bu düzeltme 2003 yılı için vergisel sonuç yaratmayacak. 2003 yılı hesapları eski hükümlere göre kapatılacak, yani bilanço eski hükümlere göre düzenlenecek ve beyannameler buna göre verilecek. Ancak bundan sonra 31 Aralık 2003 tarihli bilançolar, 1 Ocak 2004 tarihli başlangıç değerlerini teşkil etmek üzere sözü edilen geçici madde hükümlerine göre enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak. Tekrarlıyoruz, bu düzeltmenin 2003 yılı vergi matrahına olumlu ya da olumsuz herhangi bir etkisi olmayacak. Ancak 2004 yılını etkileyecek. Örneğin 2004 yılı amortismanları, bu maddeye göre düzeltilmiş rakamlar esas alınarak hesaplanacak.

Damga vergisi artırıldı
Damga Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, vergi dairelerine verilen beyannamelerin damga vergileri, kaldırılan eğitime katkı payı ve özel işlem vergisini telafi edecek şekilde ciddi miktarlarda artırıldı. Ayrıca belediyelere, Sosyal Sigortalar Kurumu'na ve gümrük idarelerine verilen beyannameler de damga vergisi kapsamına alındı. 1 Ocak 2004'ten itibaren verilecek beyannameler için ödenmesi gereken yeni damga vergisi miktarları şöyle:
1. Kanun hükümlerine göre resmi dairelere verilen beyannameler:

  • Yıllık gelir vergisi beyannameleri (15.000.000 TL.)
  • Kurumlar vergisi beyannameleri (20.000.000 TL.)
  • Muhtasar beyannameler (10.000.000 TL.)
  • Katma değer vergisi beyannameleri (10.000.000 TL.)
  • Diğerleri (10.000.000 TL.)

  • 2. Belediyelere verilen beyannameler ( 8.000.000 TL.)
    3. SSK'ya verilen sigorta prim bildirgeleri (8.000.000 TL.)
    4. Gümrük idarelerine verilen beyannameler (20.000.000 TL.)
    Söz konusu maktu damga vergilerinin pul yapıştırılmak veya kaşe vurulmak suretiyle ödenmesi gerekiyor. Vergi dairelerine verilen beyannamelere ait vergi, eskiden olduğu gibi istenirse vergi dairesine nakden ödenebilecek.



    BUSINESS