Siyaset Enerji kooperatifçiliği

Enerji kooperatifçiliği

28.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, enerjide dışa bağımlılığın yüzde 75’e yükselmesinden hareketle, ABD, Almanya, Danimarka ve İspanya gibi ülkelerde uygulanan enerji kooperatifçiliği sistemini önerdi

Enerji  kooperatifçiliği

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, enerjide dışa bağımlılığın yerli kaynaklara öncelik veren ve sürdürülebilir enerji üretimiyle mümkün olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, başdanışmanı Ahmet Akın’ın öncülüğünde geliştirilen enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı öngören “enerji kooperatifçiliği projesi” çerçevesinde hazırlanan broşüre yazdığı önsözde şunları kaydetti:

“Tüketicilerin, kaliteli ve yeterli enerjiye, sürekli şekilde ve ödenebilir koşullarda ulaşabilmesi CHP’nin enerji politikasının temelini oluşturmaktadır. Yerli kaynaklara öncelik veren, insan odaklı ve sürdürülebilir enerji üretimi önceliğimizdir. Çevre ve toplumla uyumsuz, yerel paydaşların karşı çıktığı projeler CHP iktidarında uygulama alanı bulamayacaktır. Giderek artan enerji ithalatı ekonomimiz üzerinde büyük bir yük oluşturmakta ve yüksek cari açık vermemize neden olmaktadır. Enerjide dışa bağımlılığımız ayrıca dış politika ve güvenlik sorunlarına da yol açmaktadır. Bu yüzden dışa bağımlı fosil yakıtların enerji tüketiminde ve elektrik üretimindeki payının düşürülmesi bir gereklilik olmuştur. Doğalgaz ve kömüre dayalı elektrik üretimine kısıtlama getirilmesi ve üretimdeki paylarının düşürülmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Yerel yönetim öncü

Yerli ve yenilenebilir kaynakların mevcut elektrik tüketimimizin üç katından fazlasına karşılık geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: “Yenilenebilir kaynaklarımızı harekete geçirmekte enerji kooperatifleri bir seçenek oluşturmaktadır. Pek çok ülkede başarılı örnekleri biliyoruz. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı rant odaklı yaklaşımdan uzak olarak enerji kooperatifleri kanalıyla devreye aldığımızda hem enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak, hem de çevreyle uyumlu bir enerji üretimi gerçekleştirmiş olacağız.

Halkın katılımıyla yerel kalkınmaya da önemli katkılar sunacak enerji kooperatiflerinin yerel yönetimlerin öncülüğü ve desteğiyle hayat bulması daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır.”

Akın da projesine ilişkin olarak Milliyet’e şu bilgileri verdi:

Bağımlılık % 75

Son yıllarda enerjide dışa bağımlılığımız hızla artarak yüzde 75’e çıkmıştır. İthalatta en büyük kalemi enerji oluşturduğu için cari açığın artmasında da etkili oluyor... Yenilenebilir enerji konusunda faaliyet gösterecek enerji kooperatifleri hem çevreye duyarlı bir enerji üretim seçeneği, hem de halkın enerji üretimine katılım seçeneği sunmaktadır. Esasen ABD, Almanya, İngiltere, Danimarka, İspanya ve daha pek çok ülkede çok ciddi gelişmeler göstermiş olan enerji kooperatifçiliği ülkemizde henüz başlangıç aşamasındadır. Enerji kooperatifçliği, enerji üretim sektörüne halk katılımını sağlayarak bu alanın demokratikleştirilmesine de katkı sunacaktır. Bu anlamda enerji kooperatifçiliği yüksek yenilenebilir enerji potansiyelimizi harekete geçirerek, dışa bağımlılıktan kurtulmamızda önemli bir araç olarak karşımızda durmaktadır.”

Haberin Devamı

‘Hapishanede yerinizi ayırın’

Kılıçdaroğlu Ataşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’ne ziyarette bulundu. Gençlerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, üniversitede ne okumak istediklerini sordu. Bir gencin siyaset okumak istediğini söylemesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Tehlikeli bir alan ama hepiniz siyasete ilgi gösterin” dedi. Bir gencin gazeteci olmak istediğini belirtmesi üzerine de Kılıçdaroğlu, “Güzel, hapishanede yerinizi ayırın” yorumunu yaptı. Kılıçdaroğlu kadın öğretmenlere çiçek verdi. (İHSAN YALÇIN İstanbul DHA)

Haberin Devamı

CHP heyeti Diyarbakır’a gidecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki heyet, bugün Diyarbakır’a gidecek. CHP heyeti, iki gün sürecek programda, parti çalıştayına katılacak ve çeşitli STK’larla görüşmelerde bulunacak, ilde incelemeler yapacak ve mağdur ailelerle görüşecek. Heyet, Sur’daki saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anma etkinliğine de katılacak. (ANKARA Milliyet)