Ekonomi Enerjide doludizgin

Enerjide doludizgin

11.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Akdeniz’deki petrol ve gaz aramalarında agresif olacağız, yıl sonunda sondaja başlayacağız. Akdeniz birinin gölü değil. Kaya gazında daha etkin arama sürecine giriyoruz. Nüklerde hızlanıyoruz” dedi

Enerjide doludizgin

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz sondaj faaliyetleri konusunda, “Akdeniz birinin gölü değil. Uluslararası hukuka dayalı Türkiye’nin hakkı olan bir yer. Burada ciddi kefişler oluyorsa biz de daha aktif olacağız. Kendi mühendislerimizle yeni dönemde biz orada olacağız. Bu başka ülkelerle işbirliği şeklinde de söz konusu olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Albayrak, HaberTürk TV’de katıldığı canlı yayında, Türkiye’nin enerji gündemi konusunda önemli mesajlar verdi.

Geçtiğimiz ay Güney Kıbrıs Rum yönetimi adına sondaj faaliyetinde bulunabileceği değerlendirilen bir gemi Doğu Akdeniz’e açılmış, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı Gökçeada isimli fırkateyn de bu gemiyi izleme görevi ile bölgeye sevk edilmişti.

Bakan Albayrak, “Yılın son çeyreğinde sondaj gemimizi devreye alacağız. 2018 yılında da ilk sondajımızı yapacağız. Akdeniz’de petrol ve gazda daha agresif olmak zorundayız. Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerimizde hem karada, hem de denizde daha aktif olacağız” diye konuştu.

Nükleerde atılım

Türkiye’nin nükleer enerjiye geçiş sürecine ilişkin olarak da Bakan Albayrak şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Önümüzdeki yıl ikinci nükleer santralle ilgili çok kritik bir dönemden geçeceğiz. 2023-2030 arası üç nükleer santralin devreye alındığı dönem alacak. Üçüncü nükleer santral için adımları bir noktaya getirdik.”

Türkiye’nin Mersin Akkuyu’da faaliyete girecek ilk nükleer santralinin inşaatı sürerken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ayki açıklamasında, Sinop’ta yapılacak ikinci nükleer santralin inşaatına en kısa zamanda başlanacağını, üçüncü santralle ilgili çalışmaların da sürdüğünü söylemişti.

‘Güneş’e yerli panel

Yenilenebilir enerji yatırımları konusunda da Bakan Albayrak, “2018 yılının sonunda Türkiye’de üretilmiş olan ilk güneş panellerini devreye alacağız. Türk malı rüzgar ve güneş panellerini yakında bölgeye ihraç edeceğiz” ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz hafta yapılan Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde en iyi teklifi, Alman Siemens’in de içinde bulunduğu konsorsiyum, şimdiye kadar dünyadaki en düşük fiyatla vermişti. Albayrak, kaya gazı konusunda da uluslararası firmalarla daha etkin arama sürecini başlattıkları vurgulayarak, “Bu uzun vadeli bir plan. 3-5 yılda sonuç alınabilecek bir süreç” değerlendirmesinde bulundu.

‘Referandumun Kuzey Irak’a faturası olacak’

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık için referandum konusunda adım atmasının, Türkiye ile enerji konusunda yapılan işbirliklerini sıkıntıya sokacağını belirterek, bu konuda geri adım atılmasının akılcı olacağını söyledi. Albayrak, “Kürt yönetiminin referandumla ilgili attığı adımlar enerji açısından işbirliğimizi sıkıntıya sokacak. Bunun Kuzey Irak’a faturaları olacak. Referandum konusunda Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin geri adım atması bölge açısından da en doğru ve akılcı adım olur” dedi.

Haberin Devamı

Yatırımcı dostu maden yönetmeliği

Eylül ayında Türkiye’nin yeni madencilik yönetmeliğini çıkaracaklarını da kaydeden Albayrak, “Yeni döneme yeni modelle geçiyoruz” dedi. Albayrak şöyle devam etti:

“Yeni dönemde yatırımcı dostu, istihdam destekli, katma değeri yüksek bir sürece geçmeyi hedefliyoruz. Provokatif eylemler bizi yıldırmamalı. Madencilik konusunda yol almalıyız. Ne kadar yerli yabancı gruplar bu alanda faaliyet gösterirse sektörümüz kalkınır.”Albayrak, “Madende bu yıl bir milyon, gelecek yıl 2 milyon metre sondaj hedefliyoruz” dedi.