Ekonomi Enerjide önemli adımlar atacağız

Enerjide önemli adımlar atacağız

01.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yenilenebilir enerji işinde çok önemli adımlar atacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ‘Türkiye bu alanda bölgesel güç olacak” dedi

Enerjide önemli adımlar atacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yenilenebilir enerjiyi çok önemli bir noktaya taşıyacağını söyledi.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın düzenlediği ve Türkiye raporunun sunumunu yaptığı dünkü toplantıda yatırımcı ve temsilcilere hitaben bir konuşma gerçekleştiren Albayrak, enerjide önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada büyük gelişmelerin yaşanacağını belirtti.
Türkiye’nin Çin’den sonra dünyada enerji sektörü büyümesinde ikinci sırada yer aldığını ifade eden Berat Albayrak, şöyle konuştu:
“Türkiye 2002’den beri artan büyüme ihtiyaçları doğrultusunda yatırımlara odaklandı. 2015’te önemli işlere imza attık. Petrol ve doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 90 - 95’ini ithal eden bir ülkeyiz. Gaz bağımlılığı konusunda Türkiye’de çok önemli adımlar atıldı. Yılbaşından itibaren gaz depolamadan bölgesel boru hattı yatırımlarına kadar birçok alanda düğmeye basıldı. 5 yıllık süreçte altyapıyı iyileştireceğiz. Türkiye uzun yıllar bu kapsamda yapılması gereken yatırımlarını hayata geçirmede sorunlar yaşamış bir ülke.”
Önümüzdeki 5 yıl içinde 21 elektrik dağıtım noktasında 18 milyar liralık iletim yatırımları gerçekleştirileceğini ifade eden Albayrak, bölgesel potansiyeli göz önünde tutarak bu adımların atılacağını açıkladı.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları üretiminde güneş ve rüzgarda önemli bir potansiyel ve kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Albayrak, “Bu alanda uzun vadeli stratejiler belirlerken bölgesel güç olmaya yönelik hedefler koyuyoruz” dedi.
Bakanlığın yeraltı maden zenginliği konusunda ciddi araştırmalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Berat Albayrak, şöyle konuştu:
“Araştırmalarımız Türkiye’nin kömür kaynakları rezervlerinde önemli potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu noktada temiz ve yeni teknolojilerin kullanılmasından asla taviz vermeyeceğiz.”
‘Somut adım atacağız’
Enerji sektöründe kamunun düzenleyici ve denetleyici rol üstleneceğini belirten Albayrak, “Kamu, özel sektör ve piyasa birlikte hareket edecektir. Belirli bir kapasite, belirli bir süre alım teminatıyla yerli üretim ve Ar-Ge çalışmaları için ihaleler yapacağız” ifadelerini kullandı.
Yerli ve yabancı yatırımcının çok şeffaf ihaleler istediğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, şunları aktardı:
“Yabancı yatırımcı uzun vadeli stratejileri arar. Türkiye enerjiye aç ve enerji ihtiyacı olan bir ülke. Tüm paydaşları mutlu edecek bir strateji izlemek zorundayız.”
Türkiye’nin 1, 3 , 5 yıllık değil, 10, 20, 30, 50 yıllık uzun vadeli enerji stratejik planlar yapmak zorunda olduğunu ifade eden Berat Albayrak, “Önümüzdeki dönem bu alanda somut adımlar atacağız” diye kaydetti.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın İcra Direktörü Fatih Birol, Türkiye’nin özellikle doğalgaz ve petrolde dışa bağımlılığı azaltması gerektiğini belirterek, “Enerji alanında her yıl 20 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor” diye konuştu. Birol, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide bölgesel lider olabileceğini söyledi.