Ekonomi ‘Enerjimiz çok cazip’

‘Enerjimiz çok cazip’

10.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

EPDK Başkanı Yılmaz, “Gelişen ekonomisi ve artan enerji talebiyle Türkiye cazip bir pazar. Elektrik ticaretinde, Avrupa’yla yarışır bir yapıdayız” dedi

‘Enerjimiz çok cazip’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, son yıllarda hız kazanan uluslararası projelerin enerji sektöründe kaynak çeşitliliği sağladığını belirterek, “Gelişmekte olan ekonomisi ve artan enerji talebiyle Türkiye zaten cazip bir pazar konumunda. Özellikle elektrik ticareti mekanizmalarında gelişmiş piyasaların bulunduğu birçok Avrupa ülkesiyle kıyaslanabilir seviyede bir yapıyı elbirliğiyle gerçekleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz, 3. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi’nin (ISTRADE 2018) açılışında yaptığı konuşmada, bölgeden kaynaklanan birtakım olumsuzlukların yaşandığını ancak buna rağmen Türkiye’nin devleti ve milletiyle, sektör ve sanayisiyle ayakta durduğunu söyledi.

Yılmaz, elektrik sisteminde arz fazlası olduğuna işaret ederek, piyasanın serbestleşmesinden sonra özel sektörün aktif bir tutumla birçok projeye imza attığını, kamunun sağladığı destekleri de fırsata çevirdiğini anlattı.

Yerli kaynakların kullanımında görülmemiş başarıların sağlandığını aktaran Yılmaz, “Bugün OECD ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen bir piyasamız var. Geriye ise piyasa ve ticaret mekanizmaları kalıyor. Bu alanda geçtiğimiz 15 yılı aşkın sürede elde edilen başarıyı küçümsememek lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Enerji sektörünün sağlam yapısını korumaya devam ettiğini ve geliştirdiğini ifade eden Yılmaz, “Enerji sektörü türbülansları, riskleri yönetmek durumunda. Ne kadar iyi yönetirseniz şirketler o kadar ayakta kalacak ve geleceğe hazır şekilde kendilerini kabul ettireceklerdir” dedi.

‘Fiyat hareketleri olumlu’

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrik ticaretinde çok önemli gelişmeler olduğuna ve yüksek derecede rekabetçi bir piyasa oluştuğuna dikkati çekti.

Bu koşulların fiyatların düşmesine yol açtığını kaydeden Yılmaz, “Çünkü çok dinamik bir piyasamız var. Dinamik olması piyasanın geleceği için önemli. Bugünden yarına elektrik piyasasında % 10-15 fiyat değişebiliyor. Bu piyasanın dinamizmi açısından önemli. Yeni şartlara uyma yeteneğimizi, risk yönetimi becerimizi geliştirmemiz lazım. Piyasanın dinamikliğinden kaynaklanan bu fiyat hareketleri bence piyasamız açısından olumludur” ifadelerini kullandı.