Gündem Enfeksiyon ölümleri kanseri geçecek

Enfeksiyon ölümleri kanseri geçecek

21.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Yalçın, antibiyotiğe dirençli bakteri enfeksiyonundan ölenlerin sayısının kanserden kaynaklanan ölümleri geride bırakacağını söyledi

Enfeksiyon ölümleri kanseri geçecek

Akdeniz Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, gelecekte antibiyotiklere dirençli bakteri enfeksiyonundan ölenlerin sayısının kanserden ölenleri geride bırakacağını söyledi.
Prof. Dr. Yalçın, dünyada her yıl 700 bin kişinin antibiyotiklere dirençli bakteri enfeksiyonundan öldüğünü belirterek, “Bu rakam 2050 yılında 10 milyona ulaşacak” dedi. Gelecekte antibiyotiklere dirençli enfeksiyon ölümlerinin şu an yılda 8 milyon 200 bin ile 1’inci sırada olan kanserden ölenlerin sayısını geçeceğini öne sürdü.
Dünyada ilaçlara harcanan yaklaşık 500 milyar doların yüzde 10’unun, antibiyotiklere harcandığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, “Ülkemizde reçetesiz antibiyotik kullanımı yüzde 44. Bu oran İsveç’te yüzde 3, İspanya- İtalya- Yunanistan’da yüzde 19, Nijerya ve Sudan’da yüzde 100” diyerek Türkiye’de antibiyotiğin doktor kontrolü dışında bilinçsizce kullanıldığına dikkati çekti.
Prof. Dr. Yalçın, yeni antibiyotiklerin çok zor geliştirildiğini belirterek, “2003 - 2007 yılları arası 4 yeni antibiyotik geliştirilebildi. Dünya Sağlık Örgütü de, 2020 yılına kadar en az 16 antibiyotiğin geliştirilmesi için destek vereceğini açıkladı” diye konuştu.