Ekonomi Enflasyon artabilir ama düşüş yakında

Enflasyon artabilir ama düşüş yakında

05.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Şimşek enflasyonun, baz etkisi, petrol fiyatları ve kurdaki yükseliş gibi dönemsel hareketlerle arttığını, yükselen enflasyonda yılın ikinci yarısında düşüş eğiliminin başlayacağını söyledi.

Enflasyon artabilir ama düşüş yakında

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin ardından yaptığı açıklamada, “Mayıs itibarıyla kur ve petrol fiyatlarının yıllık enflasyona etkisi 4 puandan yüksek oldu. Kısa vadede baz etkileriyle enflasyondaki artış devam edebilir, ancak para ve maliye politikalarının koordineli önlemleri ile yılın ikinci yarısında düşüş eğilimi başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, “Türkiye’ye karşı dış talep güçlü, ihracatımız artıyor. Dış talep büyümeyi destekleyecek. Bu dış talep kaynaklı enflasyon ve cari açık yaratmayan büyüme sürecine girdik demektir” dedi.

Şimşek, dövizdeki hareketlilik için, şunları söyledi: “Şu anda nispeten kontrol altında. Liradaki değer kaybının dış boyutunda 3 temel trend var. Birinci trend ABD doları yılbaşından bu yana hemen hemen bütün para birimlerine göre değer kazandı. İkinci konu, küresel olarak faizlerin arttığı bir dönemdeyiz. Üçüncü faktör, petrol fiyatları 40 dolarlara kadar inmişti 80 dolara kadar çıktı.”

Enflasyon artabilir ama düşüş yakında

Gözler yeniden Merkez’e çevrildi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın geçen hafta Londra’da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde verdiği sinyale istinaden 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası’nın para politikasında bir miktar daha sıkılaştırma yapılacağına dair beklentiler dile getiriliyor. Söz konusu görüşmelere katılan yabancı katılımcılar, enflasyonun kötü gelmesi halinde faizleri tekrar artırmaya hazırlıklı oldukları mesajı verildiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Düşürmek için her tedbir alınacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, enflasyonla mücadele için bütçede gerekli olan sıkılaşmayı yapacaklarını belirterek, “Merkez Bankası ile çok yakın işbirliğimiz var. Akaryakıtta eşel mobil sistemine birlikte çalıştık. Kamu fiyat ayarlamalarının enflasyonist baskı yaratmaması, özellikle vergi ayarlamalarıyla enflasyonun aşağı çekilmesi noktasında, imkanlarımız çerçevesinde, vergi indirimleri yapmak dahil her türlü tedbiri alacağız. Bütün bunları yaparken ölçüsüz ve hesapsız olmayacağız. Mali alanımıza, imkanlara bakıp yapacağız” dedi.

Bakan Ağbal, “Kamu maliyesindeki sıkılık devam edecek. Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına devam etmesi gerek. Özellikle yatırım, üretim istihdam ve ihracat üzerindeki vergileri mali imkanlarımız ölçüsünde azaltacağız” diye konuştu.

Enflasyon artabilir ama düşüş yakında

Emeklilere, ‘ek gösterge’ müjdesi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve idarecilerin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracaklarını belirterek, “Düzenlemeden, halihazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Ağbal, yapacakları düzenlemeyle bu görevlerdeki memurların emeklilik ek göstergelerinin 3600’e çıkarılacağını söyledi.

Aylıklar ne kadar artacak?

Ağbal, “Düzenlemeden 1.5 milyon civarında memur ve emeklimiz yararlanacak. Emeklilerimizin dul ve yetimleri de istifade edecek. Halihazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak. Böylece, bu görevlerden mevcutta emekli olan ve bundan sonra olacak kamu görevlilerimizin maaşları önemli oranda artacak” diye konuştu.

Kamu görevlilerinin emeklilik maaşı ve ikramiyesinin ne kadar artacağına ilişkin de bilgi veren Ağbal, şunları kaydetti:

“Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan polisimizin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 637 lira, emekli ikramiyeleri 27 bin 13 lira artacak. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 569 lira, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 lira artacak. Söz konusu hesabı 25 yıla göre yapacak olursak da birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan polisimizin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 592 lira, emekli ikramiyeleri 22 bin 739 lira yükselecek. Birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 533 lira, emekli ikramiyeleri 17 bin 97 lira artacak.”