Yaşam Engelli çift Kosgeb'in desteğiyle iş sahibi oldu!

Engelli çift Kosgeb'in desteğiyle iş sahibi oldu!

15.05.2015 - 14:35 | Son Güncellenme:

KOSGEB'in desteğiyle bir süre önce işletme kuran ve ayva çekirdeği özlü krem imalatı için çalışmalara başlayan engelli bir çift, seri üretime geçmeyi hedefliyor

Engelli çift Kosgebin desteğiyle iş sahibi oldu

Malatya İŞGEM'de KOSGEB'in desteğiyle bir süre önce işletme kuran ve ayva çekirdeği özlü krem imalatı için çalışmalara başlayan engelli bir çift, marka tescil başvurusu yaptıkları ürünleri için gerekli izinlerin verilmesinin ardından seri üretime geçmeyi hedefliyor İki çocuk sahibi çift, krem üretiminde piyasada söz sahibi olmak istiyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) desteğiyle Malatya İş Geliştirme Merkezi'nde (İŞGEM) bir süre önce işletme kuran ve ayva çekirdeği özlü krem imalatı için çalışmalara başlayan engelli bir çift, ürünlerine gerekli izinlerin verilmesinin ardından seri üretime geçmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı


Numunesini ürettikleri ürünleri için marka tescil başvurusu yapan Akif (34) ve Meryem Erbaş (33) çifti, piyasada söz sahibi olmak istiyor. Akif Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan sol elinde 4 parmağının olmadığını, eşi Meryem Erbaş'ın ise 10 yaşında geçirdiği kasık fıtığı ameliyatından sonra belden aşağısının tutmadığını ve yürüyemediğini söyledi.

Evliliklerinden İzge Nur (7) ve Ecrin (2) isimli iki çocukları olduğunu belirten Erbaş, iki yıl önce eşinin KOSGEB'in girişimcilik eğitimine katıldığını ve sertifika aldığını ifade ederek, eğitimin ardından ayva çekirdeği özlü krem üretmeye karar verdiklerini dile getirdi.

KOSGEB'in kendilerine 30 bin lirası hibe olmak üzere 100 bin lira destek sağladığını aktaran Erbaş, daha sonra, Malatya Valiliği'ne başvurarak üretim için yer talep ettiklerini belirtti.
Valiliğin kendilerini Uçbağlar Mahallesi'ndeki İŞGEM'e yönlendirdiğini ifade eden Erbaş, "İŞGEM Müdürü bize yardımcı oldu, 125 metrekare bir iş yeri ayarladı" dedi.

Bu iş yerinin tadilatını yaptırdıklarını, 5 ay önce kurdukları şirket bünyesinde üretime geçmek için makineler ve ham madde aldıklarını belirten Erbaş, "Ürünümüz, ayva çekirdeği özlü krem. Ayva özü, ayva çekirdeği jeli ve bitkisel yağları karıştırıyoruz. Karıştırma kazanlarında belli sıcaklıkta kaynatıp soğumaya bırakıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı


Piyasada, ürünlerine benzer kremler olduğunu anlatan Erbaş, "Leke için ayrı, doğum lekeleri için ayrı, göz altı torbaları için ayrı krem var. Biz bunu bir araya topladık" ifadesini kullandı.

Bu krem için Türk Patent Enstitüsüne marka tescil başvurusu yaptıklarını açıklayan Erbaş, seri üretim için Sağlık Bakanlığı'ndan izin alma aşamasında olduklarını ifade ederek, "Ayva kremi eşimin fikriydi. Evlenmeden önce ayva çekirdeğini suya koyarmış. Birkaç gün sonra jele dönüşüyormuş. Onu cildine sürdüğünde hem yüz pürüzsüzleşiyormuş hem de lekeleri kaybediyormuş. Eşimle 'bunu nasıl kreme çevirebiliriz' diye düşündük. Ortaya bu ürün çıktı" şeklinde konuştu.

"Kendimizi engelli görmüyoruz"

Erbaş, çalışmak istediğini ancak işverenlerin "ilerletemiyorsun" diyerek kendisini işten çıkardığını, bunun üzerine hırslanarak eşiyle iş hayatına atılmaya karar verdiğini söyledi.
Eşinin sayesinde iş hayatına atıldığını anlatan Erbaş, ailesi için çalıştığını dile getirdi. Engellilerin bir şeyleri başarabileceğini göstermeye çalıştığını aktaran Erbaş, "Biz kendimizi engelli görmüyoruz. Eşim de ben de herkesin başarabileceğine inanıyoruz. Biz de başarabiliriz. Herkes yapıyorsa biz niye yapmayalım? Sağlam insanların bile yapamadıkları şeyler var. Bu, engel teşkil etmiyor. Biraz yol gösterilse, biraz destek olunsa daha fazla şeyler ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Meryem Erbaş (33) ise ayva içerikli güzellik kremi, şampuan ve kil maskesi üreteceklerini belirterek, "Lise 2. sınıfta kimya dersinde bir projemiz vardı. Herkes, deney içerikli bir şey ortaya çıkaracaktı. Hocamız yeni bir ürün istiyordu. İkişerli gruplara ayrılmıştık. Biz de arkadaşımla ayvanın çekirdeğinden bir jel oluşturduk" dedi.
Erbaş, lise yıllarındaki bu çalışmasının yıllar sonra üretim konusunda kendisine fikir verdiğini söyledi.
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal da ayva çekirdeğinin içeriğinin, kozmetik ürünler açısından uygun olduğunu belirterek, "Yapılan bir bilimsel çalışmada, ayva çekirdeğinin potansiyel bir antioksidan kaynağı olduğu ifade edilmektedir. Dolayısıyla ayva çekirdeği doğrudan veya birtakım katkılar kullanılarak kozmetikte kullanılabilecek bir üründür" diye konuştu.

Ayvanın ve çekirdeğinin bilmediğiniz faydaları

Ayvanın meyvesi, yaprakları ve çiçekleri gibi çekirdekleri de şifalıdır. Eski çağlardan beri bilinen bu özelliğini Romalılar oldukça iyi değerlendirmiş; parfümden bala kadar her şeyin içinde ayvayı kullanmışlardır.

A ve B vitaminleri açısından zengin olan, Ayvanın çekirdekleri birçok şekilde kullanılabilir:
İşte ayvanın ve çekirdeğinin bilmediğiniz faydaları:


Karaciğer tembelliğini giderir.
Kanı temizler.
Kalp çarpıntısına iyi gelir.
Varisleri önler.
İdrar yolu iltihaplarının iyileşmesini sağlar.
Düzenli kullanıldığında cilt lekeleri ve sivilceler kaybolacaktır.
Bu aynı zamanda kırışıklığı gideren, cildi sıkıştıran ve tazeleyen bir kremdir.

Ayvanın etli kısmı ve çekirdekleri cilt için çok faydalıdır ve bu nedenle pek çok kozmetik üründe kullanılmaktadır. Ayva çekirdeği ile hazırlanan yüz maskeleri özellikle yağlı ciltler de yağı dengelemek, cilde yumuşaklık vermek ve cilt görünümünü pürüzsüzleştirmek için tercih edilebilir. Ayvanın yumuşatıcı ve iltihabı önleyici etkisi sivilce nedeniyle tahriş olan cildi sakinleştirmeye ve sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Kuru bir cildiniz varsa ve buna bağlı olarak kırışıklıklarla boğuşuyorsanız cildi derinlemesine nemlendiren ve nemi hapsederek yumuşatan ayva kremini kullanabilirsiniz.

Emziren anneler; göğüsleriniz yara olduysa mutlaka ayva çekirdeği kremini uygulayın.
Akşam uygularsanız sabaha kadar göğüs yaralarınız geçecektir.
Antioksidan özelliğiyle bilinen ayvanın çekirdekleri cilt için de son derece yararlıdır.
Üstelik paraben içerdiğinden dolayı faydası kadar zararı da olan birçok bakım ürününün aksine, hassas ciltlerde bile güvenle kullanılır. Çünkü tamamen doğal ve saftır.

Quıness Cream,
Cilt hücrelerini yenilediğinden dolayı, cildin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur.
Gündüz ve gece kullanımıyla kuru ve nemli cilt arasında denge kurar. Nemlendirici etkisi çok güçlüdür.
Cildi çevresel faktörlere karşı korur. Örneğin, güneş, kuru soğuk, kötü hava gibi çevresel faktörler cildin yaşlanmasına neden olmaktadır. Bunları engellemeye yardımcıdır.
Cildi yumuşattığı gibi, nemlendirir, cildin kurumasını önleme yardım eder.
Kuru ve nemli cilt arasındaki dengeyi kurmaya yardımcıdır.
Ayva Kremini vücudunuza, istediğiniz bölgesine yatmadan önce uygulayın. Cildiniz estetik kazanacaktır ve gözle görülür etkilerini ise birkaç gün içinde fark edeceksiniz. Vücuda uygulandığında cildinize hızlıca nüfuz edecek ve herhangi bir parlaklık veya yapışkanlık oluşturmayacaktır. Vücudunuzdaki yaşlanma etkenlerine karşı savaşarak, daha genç bir görünüm sağlayacaktır. Tam olarak cildinize yumuşaklık verecek, sıra dışı bir dokunuş hissi uyandıracaktır. Kuru cildin beslenmesine yardım ederek kutanöz bariyerin yenilenmesine yardımcı olacak ve egzamaya dönüşmesini engelleyecektir. Yağlı ciltler için sebum oluşumunu düzenleyecek ve ciltteki çatlakların iyileşmesine yardımcı olacak ve çatlak izlerini ortadan kaldıracaktır.

Yazarlar