Gündem Engelli öğretmenin ‘rapor’la imtihanı!

Engelli öğretmenin ‘rapor’la imtihanı!

03.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlığın şubatta 1500 engelli öğretmen ataması yapması beklenirken başvuru yapacak adaylar ‘rapor muamması’ yaşıyor. Raporda istenilenler net ifade edilmediği için adaylar sağlık kurumlarından geri dönüyor

Engelli öğretmenin ‘rapor’la imtihanı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Şubat döneminde gerçekleştireceği 1500 engelli öğretmen ataması öncesi ‘sağlık raporu’ muamması yaşanıyor. Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın, ön başvuru yapacak engelli öğretmen adaylarının sağlık kurullarından rapor almakta zorlandığını belirterek, “Görme engelli adaylar rapor alırken sağlık kurullarıyla neredeyse pazarlık yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı sağlık raporundan ne kastedildiğini açık şekilde belirtmeli” diyor.
Adaylar kaygılı
Şubat döneminde Milli Eğitim Bakanlığı 1500 engelli öğretmen ataması yapacak. Ancak adayların 21-24 Şubat’ta ön başvurularını yapacağı kadrolar için ‘sağlık raporu’ muamması yaşanıyor. Yerleşen adaylar göreve başlamadan önce ‘öğretmen olabilir’ raporu almak durumunda. Sağlık kurullarından alınacak raporla ilgili engelliler ise kaygılı. Milliyet’e konuşan Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın, görme engelli öğretmen adaylarının sağlık kurullarına gittiğinde iki sebepten dolayı rapor alamadığını söyledi.
‘Açıkça belirtilmeli”
Taşgın, “İlk olarak doktorlar ‘Biz sizin öğretmen olup olamayacağınızı bilemeyiz, etik açıdan böyle bir rapor vermemiz uygun değil’ diyorlar. İkincisi de, görmeyenlerin öğretmen olamayacağını düşünerek bir ön yargıyla da bu raporu alamıyoruz. Burada biz Milli Eğitim Bakanlığı’na görev düştüğünü düşünüyoruz. Öncelikle bu sağlık raporundan ne kastedildiği açık şekilde belirtilmeli. Bakanlık sözlü olarak bize, raporun daha çok zihinsel sorunu olanların öğretmen olmasını engellemek için gerektiğini söylüyor. Ancak bunu yazılı olarak belirtmediğinden sağlık kurulları da görme engelli bir öğretmen adayı karşılarına çıktığında kolaylıkla ‘öğretmen olamaz’ raporu verebiliyor. Bir önceki dönemde de bu sorunu yaşadık. Pek çok aday sağlık kurullarıyla adeta pazarlık yapıyordu, ‘Şöyle yazsanız olur, böyle yazsanız olur’ diye. Bu sorunun aşılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda öğretmen adayının mağduriyet yaşadığını vurgulayan Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın “Bakanlık sağlık raporundan ne kastedildiğini açık şekilde belirtmeli” dedi.