Balıkesir ENGELSİZ HAYAT PROJESİ’NE GMKA DESTEĞİ

ENGELSİZ HAYAT PROJESİ’NE GMKA DESTEĞİ

24.07.2014 - 15:28 | Son Güncellenme:

.

ENGELSİZ HAYAT PROJESİ’NE GMKA DESTEĞİ

Balıkesir’in Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilçe genelindeki ilköğretim okullarındaki engelli ve normal gelişim gösteren çocuklar, okul öncesi çağı çocukları ve engelli bireyler için hazırladığı ‘Engelsiz Hayat Projesi’ Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan (GMKA) hibe desteğine layık görüldü.
GMKA ile yapılan sözleşmeyi, Milli Eğitim Müdürlüğü adına İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen imzalarken, 172 bin 595 lira olarak belirlenen proje bedelinin 155 bin 335 liralık kısmını GMKA’nın sağlayacağı bildirildi. Engelli çocukların sosyal yaşam alanlarına katılımlarına destek olmak, toplumsal hayata özgüveni gelişmiş bireyler olarak entegrasyonlarını sağlamak ve bölgede yaşayan bireylerin engelliliği kabul düzeylerini yükseltmek amacıyla hayata geçirilmeye çalışılan proje kapsamında; Ayvalık genelindeki okullarda engelli çocukların özgür, güvenli, tüm çocuklarla etkileşimli oyunlar oynayabilecekleri oyun ortamlarının oluşturulması için ilkokul bahçelerine Engelli Çocuk Oyun Parkı komplekslerinin kurulacağı ve bu alanlarda kurulacak salıncak, kaydırak, yürüme platformlarından engelli öğrencilerin de yararlanmasının yanı sıra ilkokul bahçelerine minyatür futbol-hentbol, minyatür basketbol, minyatür voleybol, tenis gibi spor alanlarının da oluşturulmasıyla her öğrencinin bu komplekslerden yararlanmasının hedeflendiği öğrenildi.
Proje kapsamında, ilçedeki ilkokullarda; engellilik, engelliliğin önlenmesi, engel türleri, engelli bireylere toplumda fırsat eşitliği sağlanması konularında öğrencilere, velilere ve öğretmenlere eğitimler verilmesinin yanı sıra ilçedeki öğrenci, veli ve öğretmenlere Türkiye kamuoyunca tanınan başarılı engelli bir bireyin engelliliği kabul ve motivasyon konusunda konferans vermesinin de bu hedeflerin arasında yer alacağı bildirildi. Proje dahilinde; Balıkesir ve Çanakkale kamuoyu engelliliğin önlenmesi ve engelliliğin kabulü ile ilgili olarak 15 bin el broşürünün de dağıtılacağı kaydedilirken, okullardaki engelli ve normal gelişim gösteren çocuklardan karma okul takımları oluşturularak ilçe genelinde basketbol turnuvası düzenlenip, görünürlük faaliyetleri gerçekleştirilerek projenin Türkiye kamuoyunda ses getirmesi için gerekli tanıtım faaliyetlerinin de yürütülmesinin öngörüldüğü vurgulandı.
Ayvalık’ta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilmeye çalışılan Engelsiz Hayat Projesi’nin genel koordinatörlüğünü Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Biriminden H. Soner Suyolcu’nun yürüteceği öğrenilirken, projenin ekibinde Sercan Özcan Ünlü, Gökhan Oğuz ve Mustafa Kurtuluş’un yer aldığı öğrenildi. Ayvalık halkının katılımıyla her yıl düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından binlerce engellinin katılımıyla gerçekleşen Engelliler Şenliği ve ilçede yaşayan engellilere halkın duyarlılığına işaret eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, “Bu yüzdende böylesi bir projenin Ayvalık’a çok yakılacağını düşünüyorum. Bunun dışında toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engellilerin yaşamın her alanında karşılaştıkları sorunları çözümleyerek toplumsal yaşama aktif olarak katılımlarının sağlanması ve desteklenmesi sosyal-hukuk devlet anlayışının bir gereğidir. Bu projemizle yalnızca normal gelişim gösteren çocuklarımızın değil engelli çocuklarımızın da gelişimlerini destekleyerek topluma sağlıklı birer birey olarak katılmalarını hedefliyoruz. Engelli öğrencilerimize sosyal yaşam alanları kazandırmak yanında toplumda engelli bireylere ilişkin önyargıları da ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yürüteceğiz.” dedi.
Kurumsal olarak proje kültürünü anlayış haline getirdiklerini belirten Müdür Bilen, Ayvalık’ta hedefledikleri tüm stratejik amaçlarını gerçekleştirme de proje çalışmalarını ortaya koyarak, Türkiye’de model olan bir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü vizyonuyla yollarına devam etmekten de duyduğu memnuniyetinin altını çizdi.