Geri Dön

Enginar nasıl ayıklanır?

Enginar, papatyagiller familyasından, Güney Amerika – Akdeniz çevresinde yetişen otsu bir bitkidir. Peki, enginar nasıl ayıklanır?

Enginar nasıl ayıklanır?

Enginar, papatyagiller familyasından, Güney Amerika – Akdeniz çevresinde yetişen otsu bir bitkidir.

Haberin Devamı

Enginarın yumru şeklindeki etli kısmı ile sap kısmının bir bölümü yenilebilir. Yenilebilir hale getirmek için öncelikle dış yapraklarından ve kabuk kısmından ayırmak gerekir.

Enginar taze mi?

Enginarın olgunlaşma döneminde, etli kısmında kılçıklar oluşmaktadır. Bu sebeple alırken taze olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Enginarı sapından tutun ve aşağıya doğru sallayın. Baş kısmı sallanıyorsa enginar tazedir. Sap kısmı sert olsaydı, enginarın başı sallanmazdı. Bu da enginarın taze olmadığı anlamına gelirdi.

Enginar pazarlarda ayıklanmış halde de satılmaktadır. Enginarlar bu şekilde bekleyince kararacağından pazarda limon tozlu suda bekletilir. Bu da enginarın lezzetine etki eder. Alırken buna dikkat etmeniz gerekir.

Haberin Devamı

Enginar nasıl ayıklanır

Enginar nasıl temizlenir?

  • Öncelikler enginarın baş kısmındaki yaprakları etli kısma en yakın yerden kesin. Etli kısmı kesmeyin.
  • Sonra sap kısmını ve baş baş kısmının sapa yakın yerlerini çok derin olmayacak şekilde soyun.
  • Sap kısmını kullanmayacaksanız keserek baş kısmından ayırınız.
  • Baş kısmının yapraklarını kestiğiniz yerinde tüylü iç kısım çıkacaktır. Bir kaşık yardımıyla u gölgeyi oyarak çıkarın.
  • Ardından enginarı limanlar ovarak kararmasını engelleyin.
  • Eğer enginarı yaprakları ile birlikte pişirmek isterseniz, yaprakları keserken etli kısma uzak bir yerden kesebilirsiniz.

Pişirme işlemi için beklemeniz gerekiyorsa, kararmaması için enginarları limonlu suda bekletebilirsiniz. Dilerseniz aldığınız satıcıdan tıpkı balıklarda olduğu gibi enginarları ayıklamasını da isteyebilirsiniz.

EvHayat.com

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber