İstanbul Enis Berberoğlu Dosyası İstinaf Mahkemesine İade Edildi

Enis Berberoğlu Dosyası İstinaf Mahkemesine İade Edildi

07.11.2017 - 17:39 | Son Güncellenme:

.

Enis Berberoğlu Dosyası İstinaf Mahkemesine İade Edildi

CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında 25 yıl hapis cezası veren İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin bozma kararını, usul ve yasaya aykırı bularak iade etti.
MİT Tırlarının durdurulması görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin davanın 14 Haziran 2017 tarihli duruşmasında, CHP’li vekil Enis Berberoğlu “Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan 25 yıl hapse çarptırılarak tutuklanmıştı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili yerel mahkemenin verdiği kararını bozmuştu. Kaçma şüphesinin görülmesi, mevcut delil durumu değerlendirildiği belirtilerek tutukluluk halinin ise devamına karar verilmişti.
Dosyanın gönderildiği İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, geri dönen dosya üzerindeki incelemesini tamamlandı. Mahkeme heyeti, İstinaf Mahkemesi’nin Yargıtay gibi bozma yetkisi olmadığı gerekçesiyle dava dosyasını iade etti.
Mahkemenin iade gerekçesinde, “Bölge Adliye Mahkemesi’nin ilk derece mahkemesinin kararını esastan inceleyerek, delil tartışmasına girmiş ve sübut meselesinde sıkıntı olduğunu, delillerin irdelenmesinde ve takdirinde yanlış sonuca ulaşıldığını düşünüyorsa ve delillerin eksik olduğu kanaatindeyse, esasa yönelik eksikliklerin olduğu tespitini yapmışsa, eylemin hukuki nitelendirmesinde hata olduğunu düşünüyorsa, davayı kendisi görmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra davanın hazırlık işlemlerine başlayarak bizzat yargılamayı kendisinin yapması gerekmektedir” denildi.
"İstinaf kendini Yargıtay’ın yerine koyarak esastan bozma yaptı"
İstinaf Mahkemesi’nin kendisini Yargıtay’ın yerine koyarak esastan bozma yaptığına değinilen kararda, “Mahkememizin bağımsızlığına, karar verme özgürlüğüne müdahale edilmiştir. Hatta Bölge Adliye Başsavcılığı dahi bu hatalı uygulama karşısında sessiz kalmamış, itiraz yetkisi olmamasına rağmen ’görüldü’ yaparken dile getirdiğimiz hususlarda eleştirilerde bulunma zarureti hissetmiştir. İstinafın yetkisi ve görevi dahilindeki bir konuda, söz konusu yetkiyi kullanmayıp görev ve yetkisini ilk karar veren mahkemeye devretmesi usul ve yasaya açıkça aykırıdır. Yargıtay temyiz denetiminde dahi direnme imkanı varken istinaf aşamasında bunun kabul edilmemesi istinaf mahkemesine Yargıtay’da olmayan güç ve yetkiyi sağlamış olacaktır” ifadelerine yer verildi.
Bozma kararı usul ve yasaya aykırı
Dava dosyasına bakma görev ve yetkisinin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne ait olduğuna vurgu yapılan iade kararında, bozma kararının açıkça usul ve yasaya aykırılık teşkil ettiği belirtilerek, “Bozma kararı yönünden mahkemece yapılacak bir işlem olmadığından karar verilmesine yer olmadığına” dikkat çekildi.
Bundan sonraki süreçte, İstinaf Mahkemesi dava dosyasını yeniden 14 Ağır Ceza Mahkemesi’nde gönderebilir ya da kendisi duruşma yapıp tanık dinlemesi ve delil tartışmasına girebilir.