Cadde Enstrüman çalmanın sırrını Utku Ünal açıkladı...

Enstrüman çalmanın sırrını Utku Ünal açıkladı...

02.04.2016 - 18:27 | Son Güncellenme:

Barış Manço’dan Nilüfer’e 50’nin üzerinde albümde imzası olan bateri sanatçısı Utku Ünal, kolları öğrencileri için sıvadı.

Enstrüman çalmanın sırrını Utku Ünal açıkladı...

Birçok öğrencisine dünyanın en prestijli müzik okulu Berklee’de burs kazdırmayı başaran Ünal, 7’den 70’e tüm öğrencilerini kendi adını taşıyan müzik atölyesinde bir araya getirdi. “Yetişkinler müzik konusunda gençlerden daha kararlı, çocuklar içinse işe velileri eğitmekle başlıyoruz” diyen usta müzisyen; kimler enstrüman çalabilir sorusuna ise çarpıcı bir cevap verdi.

Haberin Devamı

Nilüfer’in son albümü “kendi cennetim” için de davul başına geçen Ünal, bir yandan sahneden sahneye koştururken, kalan vaktini ise öğrencilerine harcıyor. Yaşları 4 buçuktan başlayan küçük sanatçılar harıl harıl sene sonu konserine hazırlanırken, aralarında cerrahların, akademisyenlerin hatta ceo’ların da bulunduğu onlarca yetişkin ise hayallerindeki enstrumanla ikinci baharlarını yaşıyor.

Kimileri doğuştan kabiliyetli, kimileri değil; ama Utku Ünal’a göre hepsi eşit. Öğrencilerinden beklentileri ise oldukça net: müzik için kulak değil, azim gerek.

“Hayatım boyunca inandığım tek şey var, o da yeteneğin yüzde on çalışmanın ise yüzde doksan etkili olduğudur. Yetenek var mıdır? Vardır. Elzem midir? Başlangıçta hayır. Kişinin yetenekli olup olmadığını, çalışması ve eğitimini tamamladıktan sonraki şartlar belirler. Kimisi Türkiye çapında kimisi dünya çapında başarılı olur. Enstrüman bencildir, ilgi ister; bu da ancak ona emek vererek olur. Benim yegane beklentim disiplindir.”

Haberin Devamı

Herkesin kalbinde yatan bir aslan vardır

Müzikle uğraşmak istiyorum ama hangi enstrümanı çalacağımı bilmiyorum diyenler için tavsiyelerde bulunan Ünal, enstrüman seçimindeki püf noktanın kalbin sesini dinlemek olduğunu söylüyor. Azimli, istekli ama sabırsızlara gelince onlar için doğru seçenek ise kendisinin de duayeni olduğu enstrüman yani bateri.

“Herkesin gönlünde yatan bir aslan vardır. Önemli olan her bireyin kendi hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçmesidir ama zaman da çok önemli bir faktördür. Tahmin edilenin aksine yetişkinler daha sabırsızdır ve parça çalımına daha çabuk geçmek isterler. Bu nedenle bana bir an önce müziği çalmaya başlamak arzusuyla geleni bateriye yönlendiriyorum. Ritm duygusu zaten içimizde olduğundan, kalbimiz ritimle çarptığından ve yürüyüşümüz bile belli bir tempo ile gerçekleştiğinden başlangıç aşamasında en kolay uyum sağladığımız enstruman bateridir. İşte bu yüzden en çabuk cevap aldığımız enstruman bateridir. Bateri, başlarken uyum konusunda kolay ama uzmanlığa doğru zorlaşan, emek isteyen bir enstruman. Yani "eğer bir entrüman çalacağım ama çok da sabırsızım diyorsanız, bateri çalın derim. Sonrasında bateri size sabrı öğretir. Siz de kendinizi istediğiniz yere taşırsınız"

Haberin Devamı

Nota okuyamayan müzisyenler devri kapanıyor

Ünal, enstrüman konusunda esnek olsa da nota konusunda tavrı net müzisyenlerden, hangi enstrüman çalınırsa çalınsın nota bilgisinin şart olduğunu düşünüyor ve özellikle müzikten para kazanmak isteyenler için şartların hızla değiştiğini belirtiyor.

“Hala baterinin notaya bakmadan çalındığını düşünenler bile var. Bu çok yanlış bir kanı, zaten piyasada nota okuyamayan müzisyen kayıtlara da çağırılmıyor artık. Alaylıların sayısı azalıyor. Yeni jenerasyon bu kanıyı kırıyor. Müzik yarışmalarının genç kesime hitap etmesi, gençlerin bir araya gelerek istedikleri parçayı çalabilmeleri ile birlikte artık müzisyenler olması gerektiği gibi yetişiyor.”