Gündem Erasmus 1 milyon bebek doğurdu

Erasmus 1 milyon bebek doğurdu

24.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk öğrencilerin de faydalandığı, AB çapında 27 yıldır süren öğrenci değişim programı Erasmus sayesinde tanışan çiftlerden yaklaşık 1 milyon bebek dünyaya geldiği açıklandı.

Erasmus 1 milyon bebek doğurdu

Avrupa çapında ülkelerin katıldığı en büyük öğrenci değişim programı olan Erasmus hakkında yapılan bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya koydu. AB Komisyonu tarafından gerçekleştirilen araştırma sonucunda, Erasmus programına katılarak farklı bir ülkede eğitim gören gençlerden yüzde 27’sinin bu sayede uzun dönemli bir partnerle tanıştıkları ortaya çıktı. Araştırma, 27 yıldır devam eden program sayesinde tanışan çiftlerden yaklaşık 1 milyon bebek doğduğunu gösteriyor.
Hem yuva hem iş kurdular
Erasmus öğrencilerinin başka bir ülkeden hayat arkadaşı bulma oranı diğer kişilere göre üç kat daha fazla. Araştırma, programın iş bulma ve yeni işler yaratma konusunda da büyük avantajlar sağladığını gözler önüne serdi. Buna göre, Erasmus’a katılanların yüzde 40’ı iş hayatlarının bir döneminde yurt dışında çalışma imkanı yakalıyor. İşe alınma sürecinde yurt dışında eğitimin büyük bir artı olduğu da görülüyor. Araştırmaya göre, yurtdışında eğitim görenlerin işsizlik oranları görmeyenlere göre çok daha düşük. Avrupa Komisyonunda Eğitim, Kültür, Çokdillilik ve Gençlikten sorumlu olan Androulla Vassiliou, yaptığı açıklamada, “Gençler arasında işsizliğin büyük bir sorun olduğu Avrupa’da Erasmus’un etkilerine dair yapılan bu araştırma büyük önem taşıyor” dedi. Vassiliou, “Mesaj açık, eğer yurtdışında eğitim görürseniz iş olanakları çoğalıyor” şeklinde konuştu.
3 milyon öğrenci yararlandı
Komisyon tarafından gerçekleştirilen araştırmaya 30’u aşkın Avrupa ülkesinden yaklaşık 88 bin kişi katıldı. Araştırma yurtdışında eğitim imkanı sağlayan programın çok daha kapsamlı etkileri ve sonuçları olduğunu ortaya koyuyor. İlk kez 1987 yılında uygulamaya konulan programa 28 Avrupa Birliği ülkesi dışında Türkiye, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre’den öğrenciler katılıyor. Bu dönemde 3 milyonun üzerinde öğrenci ve 350 bin öğretmen Erasmus programında yer aldı.