Gündem Erasmus programı nedir?

Erasmus programı nedir?

19.04.2018 - 15:22 | Son Güncellenme:

Erasmus idealleri olan gençlerin hayallerini süsleyen bir değişim programıdır. Hem Avrupa’da farklı kültürler tanımak, daha önce görmediğiniz yerleri görmek hem de yabancı dilde eğitim alarak dilinizi ve bakış açınızı değiştirmek istemez misiniz?

Erasmus programı nedir

Erasmus idealleri olan gençlerin hayallerini süsleyen bir değişim programıdır. Hem Avrupa’da farklı kültürler tanımak, daha önce görmediğiniz yerleri görmek hem de yabancı dilde eğitim alarak dilinizi ve bakış açınızı değiştirmek istemez misiniz?

Erasmus kimdir?

Tam adıyla Desiderius Erasmus hümanizm akımının yaratıcılarından ve en büyük temsilcilerinden biridir.1465 yılında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde doğmuştur. Klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçıdır. Avrupa’da sanat ve bilimin bir çatı altında toplanmasına yaptığı katkılardan ötürü Erasmus+ programına adı verilmiştir.

Erasmus nedir?

Erasmus+ programı Avrupa Birliği’nin yürüttüğü bir öğrenci değişim programıdır. Önceden sadece Erasmus adıyla anılan bu öğrenci değişim sistemi 2014 yılından itibaren Erasmus+ adıyla eğitim, öğretim, gençlik alanları ve spor alanını kapsayan bir sistem olmuştur. Erasmus lisans, master, doktora öğrencilerine ve öğretim üyelerine yönelik projeler içeriyor. Erasmus programının amacı ülkeler arası işbirliğini teşvik etmek ve program dâhilindeki ülkeler arasında akademik açıdan şeffaflığı arttırmaktır. Erasmus programı Avrupa halklarının birbirini daha iyi tanımasını, önyargıların kırılmasını hedeflemektedir.

Kimler Erasmus programından faydalanabilir?

Erasmus değişim programından faydalanabilmek için en önemli şart program dâhilindeki ülkelerden birinin yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olmaktır. Bu yükseköğretim kurumları yani üniversitenizin belirlediği kriterler doğrultusunda Erasmus programına katılabiliyorsunuz. Birçok üniversite bu programa katılmadan önce en az 2 dönem kendi üniversitenizde eğitim görmenizi şart koşuyor. Her üniversite için farklı olmakla birlikte genellikle üniversite tarafından belirlenen not ortalamasına sahip kişiler sözlü ve yazılı olarak yapılan yabancı dil sınavına tabi tutuluyorlar. Bu sınavlarda başarılı olan ve gerekli sorumlulukları yerine getirenler Erasmus hayat boyu öğrenme programına katılabiliyor.

Erasmus programına dâhil ülkeler

• Avrupa Birliği üyesi ülkeler
• Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülkeler
• Avrupa Birliği üyeliğine aday ülkeler

Erasmus’un avantajları

Erasmus değişim programı sizlere birçok yönden avantaj sağlıyor. En önemlilerinden biri farklı kültürleri keşfetmek ve yabancı dil öğrenmek. Farklı ülkelerden farklı insanlarla birlikte vakit geçiriyor hatta birlikte aynı evde, yurtta kalarak kültür etkileşiminde bulunabiliyorsunuz. Bir diğer avantaj ise gidilen ülkeye bağlı olarak aylık 200-500 euro arasında hibe alabiliyorsunuz. Hibe sayesinde Erasmus süresi boyunca eğitim ve gezi masraflarınız hafiflemiş olabiliyor.