Dünya Erbil yönetimi Ankara'da temsilcilik açmaya hazırlanıyor

Erbil yönetimi Ankara'da temsilcilik açmaya hazırlanıyor

29.07.2016 - 13:02 | Son Güncellenme:

Ekonomik ve siyasi alanda geliştirilen olumlu ilişkinin Türkiye üzerinden petrol ihracı ile taçlandırıldığı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Ankara'da temsilcilik açmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Erbil yönetiminin Ankara’da temsilcilik açmasının, uzun süredir gündemde olduğunu söyledi.

Erbil yönetimi Ankarada temsilcilik açmaya hazırlanıyor

Kürdistan bölgesel yönetiminin varlığının tanınmasına rağmen bugüne kadar resmi anlamda bir adım atılmamıştı. Erbil'de başkonsolosluk açılmasına rağmen Kürt yönetiminin Ankara'da "Kürdistan" adıyla temsilcilik açılmasına yönelik girişimlerden sonuç alınamamıştı. Ankara'da, Irak Kürt bölgesel yönetiminde faaliyet gösteren ve bölgeyi yöneten KDP ve KYB, parti düzeyinde temsilcilik faaliyeti sürdürüyordu.

Haberin Devamı

Rudaw'a konuşan Erbil Başkonsolosu Akif İnam, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Ankara'da temsilcilik açma talebine, hükümetin olumlu yanıt verdiğini söyledi. İnam, "Bildiğim kadarıyla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 14 ülkede temsilciliği var. Türkiye’de halihazırda bir temsilciliği yok. Bunun yerine parti temsilcileri görev yapıyorlar. Bölgenin Türkiye’de de temsilcilik açması konusu aslında bir süredir gündemde. Biz bu konuya olumlu yaklaşıyoruz. Ve bu çerçevede Bölgesel Yönetim’le temaslarımız devam ediyor” dedi.

Kürdistan yönetimi de doğruladı

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ise, Ankara’da temsilciliğin açılması konusunda Erbil ve Ankara’nın anlaşmaya vardığını ancak bu adımın geciktiğini söyledi. Mustafa, “Ekonomik krizden dolayı geciken bir tek Kürdistan Bölgesi Temsilciliği’nin Ankara’da açılması değildir. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, mali krizin diplomasiye etki etmemesi için bir plan üzerinde çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

Yakın zamanda Ankara’da açılması beklenen Kürdistan yönetimi temsilciliğine KDP’den bir yetkilinin atanacağı bildirildi. Ankara’da temsilcilik açılmasıyla Kürdistan Bölgesi’nin dış temsilcilik sayısı 15’e çıkacak.