Van Erciş Şeker Fabrikasında Pancar Alımına Başlandı

Erciş Şeker Fabrikasında Pancar Alımına Başlandı

22.09.2017 - 18:10 | Son Güncellenme:

.

Erciş Şeker Fabrikasında Pancar Alımına Başlandı

VAN (AA) - Erciş Şeker Fabrikasında pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı.

Haberin Devamı

Fabrika alım sahasındaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlarken, etkinlikte konuşan Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Hüseyin Avni Akça, şeker sektörünün önemine değindi.

Fabrikanın geçmişi hakkında davetlilere bilgi veren Akça, şunları söyledi:

"54 köyde, bin 816 çiftçiyle, 285 bin ton pancar üretim sözleşmesi yapılarak 47 bin dekarlık alanda pancar ekimi yapılmıştır. Rekolte tahmini 230 bin ton bedeli ödenen pancar, 215 bin ton işlenecek pancar olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. 215 bin ton işlenecek pancarın 175 bin tonu Erciş Şeker Fabrikasında, Patnos bölgesinin 40 bin ton pancarı ise Ağrı Şeker Fabrikasına gönderilerek işlenecektir. Pancar işlenmesine 3 Ekim 2017 tarihinde başlanacak ve 7/24, üç vardiya şeklinde takriben 80 gün sürecektir. Fabrikamızda 175 bin ton İşlenen pancardan 27 bin ton şeker, 5 bin 800 ton melas, 58 bin ton yaş pancar posası (küspe) üretimi beklenmektedir."

Haberin Devamı

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Yaşar da konuşmasında, "2000 yılının başında hepinizin bildiği gibi bir takım dayatma politikalar maalesef bu şeker pancarı üretimimiz çok ciddi darbe aldı. Bu gün şeker fabrikamız burada 175 bin ton bir ürün hinterlandına sahip. Bu 175 bin ton pancardan 27 bin ton şeker üretiyoruz. Bu ciddi bir rakam. Ayrıca, çalıştırdığımız 600 civarı personelde ilçeye ekonomisine sağladığı 112 Milyon eski parayla 112 Tirliyon ciddi bir katkı veriyor. Bu düşüncelerle kampanyamızın hayırlara vesile olmasını diler, kazasız belasız bir dönem geçirmesini temenni ediyorum." dedi.

Topluca dua edilip, kurban kesilmesinin ardından pancar alımına başlanırken, fabrikaya pancarını getiren ilk 6 üreticiye çeşitli hediyeler verildi.

Törene, İlçe Garnizon Komutanı Albay Kamil Tumba, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, AK Parti Erciş İlçe Başkanı Adnan Aydın, Erciş Ticaret Odası Başkanı İzzet Yağar, kurum müdürleri, oda ve dernek yöneticileri ile davetliler katıldı.