Mersin Erdemli'de Son 5 Yılda 350 Kilogram Atık Pil Toplandı

Erdemli'de Son 5 Yılda 350 Kilogram Atık Pil Toplandı

12.12.2017 - 10:57 | Son Güncellenme:

.

Erdemlide Son 5 Yılda 350 Kilogram Atık Pil Toplandı

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Eğitim Uzmanı, Çevre Mühendisi Hatice Çoltu, Erdemli Belediyesi ile yaptıkları işbirliği sonucunda ilçede son 5 yılda yaklaşık 350 kilogram atık pil toplandığını söyledi.
Erdemli Belediyesi tarafından ilçede bulunan eğitimcilere yönelik atık pil bilgilendirme semineri düzenlendi. TAP işbirliğinde Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Atık Pillerin Diğer Atıklardan Ayrı Toplanması ve Bertaraf Edilmesi’ konulu seminerde, Çevre Mühendisi Hatice Çoltu, atık piller konusunda detaylı bilgi verdi.
Seminerde, atık pillerin çevreye zararları ve geri dönüşüm çalışmalarında belediyelerin ve öğretmenlerin sunabileceği katkılar üzerinde duran Çoltu, pillerin küçük bir kimya deposu olduğuna işaret ederek, kullanırken de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Pillerin son kullanma tarihi olduğunu ifade ederek, kullanıcıların buna dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulunan Çoltu, “Pil alırken üzerinde aynı yıl bir tarih bulunmak zorundadır. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir. Pil alırken parasına özen gösteriyorsak son kullanma tarihine de özen göstermeliyiz. Birkaç ay, birkaç sene içinde bitecek bir pil alacaksak paramızın yüzde 80-90’nını çöpe atıyoruz demektir. Bu ayrıntıya dikkat ederek ihtiyacımız kadar pil almamız gerekiyor. Pilin içinde reaksiyon olması sebebiyle bazı dış faktörlerden etkileniyor. Pille çalışan cihazınızı soba ve kalorifer gibi ısı kaynağının yanına koyarsanız aşırı sıcaktan içinde reaksiyon hızlanmaya başlar. Bu da pilinizin hızlı bir şekilde tüketimini arttıracaktır” dedi.
“Pillerdeki akıntılar sağlık sorununa neden olabilir”
Pillerdeki çatlaklar nedeniyle meydana gelen akıntıdan da bahseden Çoltu, bu akıntıların pil içerisindeki kimyasal çözeltilerin dışarı çıkmasından kaynaklandığını dile getirerek “Pillerdeki akıntılar boyut olarak küçük seviyelerde olmasına rağmen vücudumuzdaki en ufak bir yaraya temas etmesi durumunda sağlık sorunu yaşamamıza neden olabilir. Akmış bir pili tedbiri elden bırakmadan bir kutuya koyarsak daha sağlıklı bir süreç yaşamış oluruz. Daha sonra elimizi bol suyla yıkamamız gerekiyor” diye konuştu.
Pilleri orijinal ambalajında serin bir yerde muhafaza edilmesi gerektiğini de vurgulayan Çoltu, akan ve dışarıdan müdahaleyle zarar gören pillerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği uyarısında da bulundu. Çoltu, “Akan ve darbe gören piller atık pil sınıfına girmektedir. Atık hale gelmiş pillerin onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir. Sadece pili değil, geri kazanılabilir atığı çöpe atmamamız gerekiyor. Mutlaka evsel atıklardan ayrı toplamamız gerekiyor. Hiçbir atığımızı da toprağa gömmemeliyiz. Denize atmamalıyız. Pilleri ateşe kesinlikle atmamalıyız. Ateşe yoğun bir miktarda pil atarsanız içerisinde materyallerin sıcaklıktan dolayı oksit gazı oluşacaktır ve oluşan bu gaz sizi zehirleyebilir. Doğaya bırakılan piller gelecekte ciddi sorunlara yol açacaktır. Kullanım süresi dolan pillerin doğaya atılmasıyla içindeki ağır metaller toprağa, suya karışarak, insan sağlığına ve doğaya zarar veriyor. Pillerin doğaya rastgele atılmasıyla içindeki pek çok ağır metal 2046 yılında denizlerdeki balık türlerinin de yok olmasına neden olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Erdemli’de son 5 yılda atık pil toplamada başarılı sonuçlar elde edildi”
Erdemli Belediyesi’nin atık pil toplama konusunda aktif bir çalışma yürüttüğünü belirten Çoltu, bu noktada eğitimcilere de dernekten ücretsiz olarak alacakları toplama malzemelerinin okullara dağıtılması gerekse bilgilendirme çalışmaları kapsamında büyük iş düştüğünü söyledi. Çoltu, “Erdemli Belediyesi ve derneğimiz arasında 7 Ocak 2009 tarihinde imzalanan protokolle atık pil toplama konusunda gerekli çalışmalar başlatılmış ve özellikle okul kampanyaları ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Son 5 yıl içinde, 2012’de 33 kilogram, 2013’te 35,6 kilogram, 2014’te 68 kilogram, 2015’te 23 kilogram, 2016’da ise 189 kilogram atık pil toplandı” şeklinde konuştu.
Öte yandan, imzalanan protokol çerçevesinde ilçe genelindeki okullarda öğrencilerin atık pil toplama yarışmasına katılabileceği belirtilirken, 30 Nisan 2018 tarihine kadar en çok atık pil toplayan okulların Nisan ayı içerisinde TAP’a topladığı pilleri teslim etmesi gerektiği duyuruldu. Erdemli Belediyesi yetkilileri atık pil toplayarak dereceye giren okullara çeşitli ödüller verileceğini bildirdi.
Erdemli Belediyesi olarak bu tür organizasyonların içerisinde yer almaya önem verdiklerini belirten Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da TAP ile birlikte yaptıkları çalışmaların çok verimli geçtiğini söyledi. Belediye olarak bu tür projelerin içerisinde yer almayı sürdüreceklerinin altını çizen Başkan Tollu, desteklerinin artarak devam edeceğini kaydetti.