Kars ERDODER’DEN KARS’A YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

ERDODER’DEN KARS’A YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

01.05.2015 - 16:48 | Son Güncellenme:

.

ERDODER’DEN KARS’A YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

Kısa adı (ERDODER) olan Erken Doğan Bebekleri Yaşatma Derneği, Kars Harakani Devlet Hastanesi’ne yeni doğan yoğun bakım ünitesi kazandırıyor.
Kurulacak olan merkezle Kars’ta erken doğan çocuklar, Erzurum ve Van’a sevk edilmeyeceği gibi Ardahan, Iğdır ve Ağrı başta olmak üzere çevre illerde erken doğan çocuklar Kars’a sevk edilerek hayata tutunacak.
Prematüre bebeklerin hayata tutunması için çalışmalar yürüten kısa adı (ERDODER) olan Erken Doğan Bebekleri Yaşatma Derneği, bir gurup gönüllü ile birlikte daha önce Mardin’de kurdukları merkezin ardından aynı merkezi bu kez de Kars’a kurmak için çalışmalar başlattı.
ERDODER’in Yönetim Kurulu Başkanı Canan Göztepe, Mimar Okan Erdoğan ile birlikte Kars’a gelerek Vali Günay Özdemir ile görüştü ve ardından da hastanede proje hazırladı. Derneğin merkezinin İstanbul’da olduğunu ve 4 yıl önce kurulduğunu da belirten Göztepe, prematüre doğan çocukları hayata tutundurmak için ihtiyacı olan illerde yeni doğan yoğun bakım ünitesi kurmak için birkaç gönüllü ile seferber olduklarını söyledi.
Mardin’de yeni doğan yoğun bakım ünitesi kurduklarını ifade eden Göztepe, bu kez de Kars’ta kurmak için karar aldıklarını belirtti.
Başta Vali Özdemir olmak üzere Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Atıf Deniz, Hastane Başhekimi Dr. Savaş Coşkun, Başhekim Yardımcısı Şahin Kahramanca’nın yakın ilgisiyle karşılaştıklarına dikkat çeken Göztepe, bu merkezi Kars’ta da kurmuş olmaktan dolayı yönetim kurulu üyeleri ile birlikte son derece mutlu olduklarını kaydetti.
“DOKTOR OLMADAN HAYAT KURTARMAYA VESİLE OLMAK MUTLULUKLARIN EN YÜCESİ”
Prematüre doğan bir çocuğun yaşama tutunmasının kendileri için son derece önemli olduğu ve merkezin 2 ay içerinde kurulacağını vurgulayan Canan Göztepe, “Bebekler bizim geleceğimiz ve istikbalimizdir. Bu nedenle çocuklarımız sakat veya eksik doğmamalıdır. Bizler Mardin’de yeni doğan ünitesini yaptıktan sonra bebek ölümleri dikkat çekecek derecede azalmış durumda. Bu bizi çok aşırı derece de mutlu ediyor. Biz bunarlı yapmamızın yanı sıra yardımlar da yapıyoruz. Maddi yapmıyoruz ama her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Elimizden geldiği kadar bunun için İstanbul’da ki arkadaşlarım da çok özveriyle çalışıyorlar. Hep hanımlar çalışıyor. Ben bugün Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı olarak mimar arkadaşım Okan Erdoğan ile birlikte hastanede teknik inceleme yaptık ve 2 ay sonra Kars’a yeni doğan yoğun bakım ünitesini kurmuş olacağız. Açılışta da tüm dernek çalışanlarımız Kars’ta olacak ve bu mutluluğu hep birlikte yaşayacağız. Ayrıca prematüre doğan çocukların ailelerinden gelen yardım taleplerinin hiçbirini geri çevirmeyen derneğimiz, çocukların özel ilaçları, fizik tedavileri, özel kıyafetleri, zihin geliştirici oyuncakları gibi devlet tarafından karşılanmayan ihtiyaçları konusunda ailelere destek olmaya gayret ediyor. Doktor olmadan hayat kurtarmak çok daha güzel bir şeydir. Hayat kurtarmak doktorların meslekleri ama vesile olmakta mutlulukların en büyüyüdür bizim için. Bütün komşu illere de faydalı olacağı için biz Kars’ı seçtik merkez olarak biz özellikle buna çok dikkat ediyoruz. Mardin’de öyle mesela bütün çevre iller faydalanabiliyor. Mardin’de de bebekler başka yerlere sevk ediliyordu. Kars’ta olduğu gibi ama şimdi çevre illerden Mardin’e geliyorlar. İnşallah mimarımızın dediğine göre burada da 60 güne bitireceğiz ve açılışımızı yapacağız” dedi.
“SOSYAL SORUMLULUĞUN EN GÜZEL ÖRNEĞİ”
Vali Günay Özdemir de İstanbul’dan Kars’a kadar gelen Canan Göztepe nezdinde tüm dernek üyelerine teşekkür ederek yeni doğan çocukları hayata döndürmek için yaptıkları çalışmalardan dolayı mutlu oldukları dile getirdi.
Kars’a kazandırılan bu merkezin sosyal sorumluluk anlamında son derece önemli kazanım olduğunu ifade eden Vali Özdemir, “Sosyal sorumluluk anlamında ülkemiz de bu tür sivil toplum kuruluşları çok önemli işlevler yerine getiriyor. Sizler de özellikle ihtiyacı olan yerlerde bu tür faaliyetler yaptığınız için sizleri tebrik ediyorum. İstanbul’da yaklaşık 18 bin dernek var. Ve bunların içerisinde bu tür sosyal sorumluluklarını yerine getiren ve sosyal dernek anlamında sayımız da çok fazla değildir. Genellikle hep hemşeri dernekleri ve farklı şekillerde olan derneklerdi. Türkiye’nin bir ucuna geldiğiniz için bizlere ve bu insanlara el uzattığınız için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Yönetim Kurulu Başkanı Canan Göztepe ve mimar Okan Erdoğan, Vali Özdemir ile görüşmelerin ardından Kars Devlet Hastanesine geçerek Başhekimi Dr. Savaş Coşkun ve Başhekim Yardımcısı Şahin Kahramanca ile birlikte merkezin kurulacağı yerde teknik inceleme ve yer tespiti yaptı.
İncelemelerin arıdan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Savaş Coşkun ve Başhekim Yardımcısı Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şahin Kahramanca, yeni doğan yoğun bakım ünitesi ile ilgili olarak bilgi verdi.