Siyaset Erdoğan: CHP susuzluktur, bunu böyle bilin

Erdoğan: CHP susuzluktur, bunu böyle bilin

11.01.2009 - 16:40 | Son Güncellenme:

#10

.

Erdoğan: CHP susuzluktur, bunu böyle bilin

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde susuz CHP belediyesinden orayı devralmıştık. CHP susuzluktur, bunu böyle bilin" dedi.
Erdoğan, Altındağ Belediyesi Karapürçek Spor Salonu Tesisleri’nde partisinin belediye başkan adayları tanıtım toplantısında, partisinin Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayının Yusuf Ziya Yılmaz olduğunu açıkladı.
Samsun’un Kurtuluş Savaşı’nın meşalesinin yakıldığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’ya çıktığı kent olduğunu vurgulayan Erdoğan, Orta ve Doğu Karadeniz’in Ankara ve İstanbul’a açılan kapısı konumunda bulunduğunu kaydetti.
Bu büyük ve önemli şehrin gerek hükümetin yatırımları, gerekse belediyenin hizmetleriyle bambaşka bir çehreye kavuştuğunu belirten Erdoğan, bu kentte gerçekleştirilen hizmetleri anlattı.
Samsun’dan başlayan Karadeniz sahil yolunu ve Samsun çevre yolunu tamamladıklarını, Samsun-Ankara duble yolunu da şubat ayında açmayı planladıklarını aktaran Erdoğan, belediyenin hizmetlerini hakkında da bilgi verdi.
Belediyenin Bandırma müze gemisi ile tarihi yeniden canlandırdığını ifade eden Erdoğan, çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmaları ile kentteki çarpık kentleşmenin önüne geçildiğini ifade etti.
Bu hizmetlerin bir ufuk meselesi olduğunu ve kentin AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın bu ufka sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, kentte 106 milyon avro bedelle yapılacak raylı sistemin şehir merkezini üniversite ile buluşturacağını da ifade etti. Büyükşehir Belediyesinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığıyla (TOKİ) birlikte Samsun’da 2 bin konut ürettiğini, Samsun Büyükşehir Belediyesinin 350 hanede yaşlılara yönelik örnek hizmetler sunduğunu anlatan Erdoğan, "Samsun Büyükşehir belediyemiz 5 yılda 500 milyon Türk Liralık yatırımı Samsun’a kazandırdı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz’ı 5 yıldır yürüttüğü başarılı çalışmalar sebebiyle kutluyorum. Yeni dönemde yola Yusuf Ziya Yılmaz Bey’le devam ediyoruz. Hayırlı olsun" diye konuştu.

SAKARYA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI
Türk şiirinin önemli isimlerinden Nazım Hikmet’in yeniden Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı’na girişine ilişkin kararın dün Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Erdoğan, dünün önemli bir gün olduğunu söyledi. Erdoğan, "Sakarya deyince de tabii bir mısrayı okumadan geçmek mümkün değil;
’İnsan bu su misali kıvrım kıvrım akar ya, bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya...’ Sakarya’nın şairine de Allah’tan rahmet diliyoruz. Üstat Necip Fazıl’a, onu da anmadan yapamayız" diye konuştu.
AK Parti döneminde Sakarya’nın Türkiye’nin en büyük 6 ihracat şehrinden biri haline getirdiklerini anlatan Erdoğan, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin önemli hizmetlere imza attığını ve kentte 567 milyon Türk Lirası tutarında yatırım gerçekleştirildiğini söyledi.
Sakarya’da katı atık depolama tesisinin tamamlandığını, vahşi çöp depolamasına son verildiğini ifade eden Erdoğan, Akyazı ve Hendek’te yaklaşık 15 milyon TL’ye mal olan iki adet atık su arıtma tesisi kurulduğunu, içme suyu kaynaklarının koruma altına alındığını, yeşil alan miktarının yüzde 78 oranında, park alanlarının ise 7 kat arttığını, bu hizmetlere 15 trilyon harcandığını söyledi.
Hükümetin Sakarya Büyükşehir Belediyesine devrettiği 160 bin metrekarelik eski Zirai Donatım Fabrikası alanının şehrin en büyük parkı olarak Kentpark adıyla halkın istifadesine sunulduğunu belirten Erdoğan, Sakarya’nın içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nün hükümetin sağladığı 4.5 trilyonluk kaynakla koruma altına alındığını anımsattı. 2008’de yaz mevsiminde 4 ay gibi kısa bir süre zarfında 40 milyon dolarlık doğalgaz yatırımının gerçekleştirildiğini anlatan Erdoğan, bu sayede toplam hat uzunluğunun bin 500 kilometreye ulaştığını, sadece şehir merkezine değil, ilçelere de doğalgaz imkanının sağlandığına dikkati çekti.
Sosyal yardımlar kapsamında 50 bin koli erzak dağıtıldığını, her yıl 400 bin öğün sıcak yemeğin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını ifade eden Erdoğan, büyükşehir belediyesi tıp merkezinde her yıl ortalama 100 bin kişiye sağlık hizmeti verildiğini, her yıl 10 bin vatandaşın sağlık taramasından geçirildiğini kaydetti. Erdoğan, "Son beş yıl içinde tünel geçişli kavşak dahil olmak üzere 16 kavşak düzenlemesi, 15 bin metre yürüyüş yolu, 684 kilometre asfalt, 500 bin metrekare kilitli parke, 201 kilometre yağmur suyu, 524 kilometre kanalizasyon çalışması tamamlandı" dedi.
Sadece bu hizmetler için 140 trilyon harcandığını belirten Erdoğan, 900 metre olan şehir içi duble yolu 60 kat artırarak 55 kilometreye, kaldırımlı yolları 16 kat artırarak 256 kilometreye ulaştırdıklarını vurguladı. Büyükşehir sınırları içindeki köylerin yüzde 80’ini sıcak asfalta kavuşturduklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Artık, o malum sıkıntılı depremden sonra hakikaten şimdi Sakarya çok farklı bir şekilde. Yepyeni, modern, çağdaş bir Sakarya oldu. TOKİ’nin orada yapmış olduğu yatırımlarla yeni bir Sakarya kuruldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Duran’a bu hizmetleri sebebiyle, şahsım, milletimiz adına teşekkür ediyorum. Gerçekten Sakarya için elinden gelen çabayı ortaya koydu. İnanıyorum ki Sakaryalılar da Aziz Duran’ı şükranla anacaklardır. Ancak siyaset de belediyecilik de bir bayrak yarışı. Yeni dönemde Sakaryamızda Aziz Duran kardeşimizin bir kardeşi olan Serdivan Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile yola devam ediyoruz. İnanıyorum ki seçimleri alacağız ve yola Zeki Bey ile devam edeceğiz."

BURSA ADAYI RECEP ALTEPE
Başbakan Erdoğan, "medeniyet ve tarih şehri" Bursa’da son 5 yılda gerek büyükşehir belediyesi, gerek ilçe belediyelerinin büyük gayretleriyle önemli yatırımlar yapıldığını belirtti. Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’nın yıllar yılı ihmal edildiğini, kendi kaderine terk edildiğini ifade eden Erdoğan, ulaşım, altyapı ve üst yapının ayrı bir çile haline geldiğini, sadece geçen 5 yılda Bursa’ya bir metro kazandırdıklarını ve hizmete açtıklarını bildirdi. Bursa’daki 4 kavşağa AK Partili belediyenin 11 yeni kavşak ilave ettiğini işaret eden Erdoğan, Bursalıların hayali olan hızlı feribotunun işletmeye açıldığını, İstanbul’dan Bursa’ya 75 dakikada gidildiğini vurguladı. Türkiye ve dünyanın en modern, sağlıklı hallerinden biri olan Bursa Kent Halinin kısa zamanda tamamlandığını, Nilüfer Vadisinin 5.5 kilometrelik bölümünü rekreasyon projesiyle çözdüklerini, su yatağını ıslah ettiklerini belirtti. Spor sahalarıyla, çocuk oyun alanlarıyla, yürüyüş yollarıyla kafeterya ve otoparklarıyla halkın en güzel biçimde bu hizmetten yararlandığını dile getiren Erdoğan, tamamlandığında Bursalılar için büyük bir eğlence ve dinlenme alanı olmaya namzet Merinos projesinin de devam ettiğini söyledi.
Bugüne kadarki hizmetlerinden dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e teşekkür eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kendisi başarılı işler gerçekleştirdiler, Bursa’yı ’yüzümüzün akı’ haline getirdiler. Çalışmak, başarılı olmak şart. Tabii yeter şart değil. Onun için de yaptığımız çalışmalar, temayül yoklamaları, milletvekillerimizin görüşleri ve değerlendirmeleri sonucunda Bursa için yeni bir aday belirlemek durumunda kaldık. Bursa için belirlediğimiz aday da aynı bölgede çalışan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe."
Erdoğan, Osmangazi’nin çehresini değiştiren Recep Altepe’nin şimdi de Bursa’nın geneli için hizmet üreteceğini söyledi. Bursa şehir stadını şehrin içinden çıkaracaklarını ifade eden Erdoğan, "Onu şehrin dışına alacağız, çok daha modern, çok daha güzel, UEFA şartlarına uygun halde onu inşa edeceğiz ve mevcut şehir stadını da arka plandaki ormana ilave edeceğiz, yemyeşil bir alan haline getireceğiz" dedi.

İZMİR ADAYI TAHA AKSOY
Kamu yatırımları noktasında 81 vilayetin hiçbirini diğerinden ayırmadıklarını, hangi partiden olduğuna bakmadan hizmet götürdüklerini anlatan Erdoğan, "Tüm samimiyetimle ifade edeyim, AK Partili belediye başkanlarının görev yaptığı iller, aynı ödeneği almalarına, aynı imkana sahip olmalarına rağmen, diğerleriyle kıyas kabul edilmeyecek ölçüde hizmet ürettiler. Şimdi bu yerel hizmetleri, bu değişimi, bu farklı yaklaşımı İzmir ve Eskişehir’e taşımaya talibiz, Mersin’e, Diyarbakır’a taşımaya talibiz" diye konuştu.
Ege’nin incisi, Türkiye’nin güzel şehri İzmir’in bu dönem AK Parti ile "ak belediyecilikle tanışacağını" ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Tıpkı, İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri, Antalya, Gaziantep, Samsun, Sakarya, Adana, Kocaeli gibi tanışacak. İnşallah güzel İzmir’i de yerel ölçekte yeniden imar etmek istiyoruz. İşte son dönemde halini gördünüz, susuzluk aldı başını gitti, ama bahane hazır, ’Efendim işte Ankara bizi susuz bıraktı’. Çok ayıp, hiç şık değil. Yani bu işi biz de yapmamış olsak, biz de yutacağız. İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde susuz CHP belediyesinden orayı devralmıştık. Çünkü CHP susuzluktur, arkadaşlar... Bunu böyle bilin. CHP zihniyeti kirliliktir ve çünkü çöp dünyasından devraldık, bunları yaşadık. Bütün bunlara rağmen koskoca Beydağı Barajı’nı bitirdik su tutmaya başladı. Bunu görmüyor, Göldes Barajı’nı bitirdik su tutmaya başladı, bunu görmüyor. Diyor ki ’bizi ihmal ettin.’ Bir defa bu bizim değil, senin görevin. Büyükşehirlerin şehrine su getirme noktasında görevi vardır. Merkezi yönetim de DSİ kanalıyla sizinle anlaşma yapar, elinden desteği verir, eyvallah. Ama bunu kalkar da faturasını buraya kesmeye yönelirsen, yasaların hepsi ortada, çıkarır gösteririz.
Belediye başkanlığım dönemimde farklı merkezi yönetimle çalıştım ben de. Ama kalkıp da faturayı Ankara’ya kesmedim. Istranca Dağları’ndan, 180 kilometreden İstanbul’a su getirdik, su sorunumuzu öyle çözdük ve işi bitirdik. Hala İstanbul’un su sorunu yok. İzmir’i de ancak biz çözeriz, her şeyiyle. Bu noktada çok başarılı, tecrübeli, İzmirlilerin ’işte aradığım aday bu’ diyecekleri bir arkadaşımızı, ak belediyecilik hizmetlerini İzmir’e taşımak için aday olarak gösteriyorum. Bundan önce bizim belediye başkan adayımız oldu. Daha sonra Universiade organizasyonunun koordinatörlüğünü üstlendi, gerçekten başarıyla yürüttü. Ama baktık ki belediye başkanı bunu da sahiplenmeye kalktı. Ne yaptın, nasıl sahiplenirsin? Bu arkadaşın burada emeği var. Hükümetimiz bize parasal desteği verdi, özel kanun çıkardı, arkamızda durdu bir teşekkür et. Maalesef... Bütün bunlara rağmen biz ne diyoruz, ’at denize balık bilmezse, halik bilir.’ İzmir’i tanıyan, bilen, dünyaya ufku açık, yöneticilik vasıfları güçlü milletvekilimiz Taha Aksoy Beyi adayımız olarak açıklıyoruz. Bir milletvekilimizden fedakarlık yapacağız, İzmir için bu gerekliydi."

ESKİŞEHİR VE EDİRNE ADAYLARI
Türkiye’nin tam ortasında, kesişme noktasında olan Eskişehir’de "bugüne kadar çok dile damağa dokunur ciddi şeylerin yapılmadığını, şehri yeni baştan imar etmek, güzelleştirmek ve hizmet üretmek için kolları sıvadıklarını" anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakın bazı şeylere engeller bile çıkarıldı. Mesela, hızlı tren geçireceğiz. Hızlı trenin geçişi için bir çok engeller çıkarıldı. Neyse, sonunda aşıldı. Ama bu olmaz. Burada yerel bir halka hizmetin olacağı yerdir ve büyük bedeller ödemek suretiyle şehir merkezinden geçecek olan hızlı treni, yolun altından aldık ve oradan şimdi hızlı tren inşallah İstanbul’a çok daha farklı bir şekilde ulaşacak. Dev bir proje ve artık İstanbul’la Eskişehir’i adeta birbirine yakınlaştırıyor, Eskişehir’le Ankara’yı adeta birbirine yakınlaştırıyor. Böyle bir adım attık."
Eskişehir’de Belediye Başkan adayının seçim sürecine değinen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla öyle bir isim çıkaralım ki bu isim her şeyden önce iyi bir mimar, mühendis, bu espriyi yakalayan, dolayısıyla Eskişehir’in kentsel değişim ve dönüşümünü gerçekten kendi dünyasında öncelikle başarabilecek ve bu şekilde de buraya teori ile pratiği bütünleştirecek suretiyle bir anlayış getirecek bir belediye başkan adayımız olsun. Bu anlayışla istişarelerimizi, müzakerelerimizi yaptık ve sonunda Eskişehirimize, yine Eskişehir’de doğmuş, büyümüş, Osmangazi Üniversitesi’ndeki öğretim üyesi görevinden istifa ederek burada belediye başkan adaylığına soyunan Prof. Dr. Hasan Gönen beyi adayımız olarak ilan ediyorum."
Gönen’in öne çıkmasını isteyen Erdoğan, "Biraz koşarak gel de gençliğini görsünler" şeklinde espri yaptı.

KIRKLARELİ’NDE ADAY: BAĞDAN
Başbakan Erdoğan, Kırklareli’nde belediye başkan adayının bir önceki dönemde bu ilin belediye başkanlığını yapan ve AK Parti’ye katılan eski MHP İl Başkanı Cengiz Bağdan olduğunu açıkladı.
Bağdan’ın aday gösterilmesine dün gece yarısı karar verildiğini ifade eden Erdoğan, "Yine Kırklareli’nin bir çocuğu. Bir dönem orada Belediye Başkanlığı yaptı. Yeni dönemde de bizim Belediye Başkan adayımız" dedi.
Erdoğan ayrıca, Edirne Belediye Başkan adayı olarak açıkladığı Mustafa Hatipler için kararın da bu sabah alındığını kaydederek, "Geçen dönem belediye başkan adayı olmuş, az bir farkla Edirne’de belediye başkanlığını kaybetmişti. Ama inanıyorum ki bu dönemde evvel Allah Edirne’de belediye başkanlığını kazanacağız ve serhat şehri olan bu güzel şehrimizi, tarih kentimizi şanına yaraşır şekilde yerel hizmetlerle, sadece Edirnelilere değil, tüm ülkemiz insanına hizmet eder hale getireceğiz" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından adayları kürsünün önüne davet ederek, fotoğraf çektirdi.
Toplantıda, bazı ilçe belediye başkan adayları da Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi tarafından duyuruldu.
Salonda sık sık "Kahrolsun İsrail" sloganları atılırken, "Zulmün tarafı olmayız, zalimi alkışlamayız" yazılı pankart da dikkati çekti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra toplantının yapıldığı spor salonun yanındaki apartmana giderek bir aileyi ziyaret etti.