Siyaset Erdoğan 998 gün sonra dönüyor

Erdoğan 998 gün sonra dönüyor

20.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Referandum sonrası 2 Mayıs’ta partisine yeniden üye olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarınki olağanüstü kongrede Ak Parti Genel Başkanı seçilecek. Başbakan Yıldırım ise, kongrede son kez genel başkan sıfatıyla konuşacak

Erdoğan 998 gün  sonra dönüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena’da yarın gerçekleştirilecek Ak Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi ile, 998 gün önce Ahmet Davutoğlu’na bıraktığı “Genel Başkanlık” görevini Binali Yıldırım’dan devralacak. Referandumda kabul edilen anayasa değişikliği çerçevesinde 2 Mayıs’ta partisine kurucu üyeliği yeniden ihdas edilen Erdoğan’ın, Genel Başkanlığı üstlenmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş sürecinde de önemli bir viraj alınmış olacak.

Partili cumhurbaşkanı

Ankara Arena’da saat 10.00’da başlayacak kongrede Başkanlık Divanı seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı seromonisinin ardından Yıldırım “Genel Başkan” sıfatıyla son kez bir konuşma yapacak. Genel Başkanlık ve diğer merkez organ adaylıkları için müraacatların başlatılması sonrası kongrede tüzük değişikliği gerçekleştirilecek.
Tüzük değişikliği sonrası ise tek aday olan Erdoğan “Genel Başkan adayı” olarak partililere ve delegelere hitap edecek. Kongrede konuşmaların ardından önce Genel Başkan, ardından da Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun (MKYK) 50 asıl 25 yedek, Merkez Disiplin Kurulu’nun 11 asıl 5 yedek, Demokrasi ve Hakem Kurulu’nun 3 asıl ve 2 yedek, tüzük değişikliğiyle kaldırılmaması durumunda da Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’nun da 5 asıl 2 yedek üyeliği için seçimler gerçekleştirilecek. Kongre “Cumhurbaşkanı” titrinin yanına “Ak Parti Genel Başkanı” titri de eklenecek Erdoğan’ın teşekkür konuşmasıyla tamamlanacak.

81 ilden 1500 otobüs

Kongreye kurucuların yanısıra partiden istifa eden ya da ihraç edilenler hariç olmak üzere Ak Parti’nin kuruluşundan bu yana görev almış önceki dönem milletvekilleri, il başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları davet edildi. Bu kapsamda davetliler arasında yer alan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kongreye katılıp katılmayacağı merakla beklenirken, 81 ilden bin 500 otobüsle gelecek 60 bin partili de salon içinde ve dışında Ak Parti’de 2. Erdoğan döneminin başlamasına tanıklık edecek.

Juncker ve Tusk’la görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 25 Mayıs’ta Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşeceği bildirildi. Erdoğan, 25 Mayıs’ta NATO’nun yeni karargahının açılışı dolaysıyla yapılacak zirveye katılacak. Erdoğan’ın zirve kapsamında bazı liderlerle ikili görüşme yapması planlanıyor.

400 gazeteci takip edecek

Olağanüstü olması nedeniyle kongreye yabancı devlet adamları davet edilmezken, 250 civarında yabancı misyon şefi ve Türkiye’de temsil edilen uluslararası kuruluşların temsilcileri salonda ağırlanacak. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nden (UETD) de kalabalık bir heyet kongrede hazır bulunacak. Çok sayıda yabancı medya mensunun akreditasyon talebinde bulunduğu kongreyi yerli ve yabancı 400’ün üzerinde gazetecinin takip etmesi bekleniyor.