Gündem Üst düzey toplantı için Erdoğan’a ‘özel davet’ jesti

Üst düzey toplantı için Erdoğan’a ‘özel davet’ jesti

25.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Yabancı Savaşçılar’ konulu üst düzeyli BM Güvenlik Konseyi toplantısına çağırıldı. Güvenlik Konseyi üyesi olmayan ülkeler bu toplantılara sadece özel davetle katılabiliyor

Üst düzey toplantı için  Erdoğan’a ‘özel davet’ jesti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin askeri ve siyasi olarak üzerine düşen adımı atacağını açıklamasının ardından dün özel davet jesti geldi. Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlığında dün yapılan ‘Yabancı Savaşçılar’ konulu üst düzeyli BM Güvenlik Konseyi Toplantısı’na davet edildi. Güvenlik Konseyi üyesi olmayan ülkelerin katılamadığı toplantıya özel davetle katılım olabiliyor.
Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile ilk teması önceki akşam gerçekleştirdi. Erdoğan, Obama’nın BM zirvesi için gelen liderlere verdiği resepsiyona katıldı ve kısa bir görüşme yaptı. Görüşmede IŞİD ile ilgili son gelişmeler ele alındı. İkili Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konuları değerlendirdi.
Erdoğan’a, IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin askeri ve siyasi üzerine düşen adımı atacağını açıklamasının ardından dün özel davet jesti geldi. Erdoğan, Obama’nın başkanlığında dün yapılan, ‘Yabancı Savaşçılar’ konulu üst düzeyli BM Güvenlik Konseyi Toplantısı’na çağrıldı. Normalde bu toplantılara Güvenlik Konseyi üyesi olmayan ülkeler katılamıyor. Ancak özel davetle katılım oluyor. Toplantıda IŞİD ve Suriye’yi kapsayan konularla ilgili gelişmeler ele alındı.

Askeri destek masada
Toplantıda konuşmacı olan Erdoğan’ın Türkiye’nin terörizme ve teröristlere yönelik tezlerini dile getirdiği belirtildi. Obama’nın başkanlık ettiği toplantıda yabancı teröristlere ve finans kaynaklarına karşı ortak kararlılık düşüncesi öne çıktı.
Erdoğan’ın IŞİD’e karşı askeri adımlar da atabileceklerini açıklamasının ardından gözler Türkiye’nin koalisyona nasıl destek vereceğine çevrildi. Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ve askeri yetkililerle konuyu Türkiye dönüşü değerlendireceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Türkiye, değerlendirmelerin ardından Suriye ve Irak tezkerelerinin içeriğinde değişiklik yapacak.

Operasyon BM’siz olabilir
IŞİD’e karşı operasyon için gerekli olan BM Sözleşmesi’nin 7. maddesi çerçevesinde kararın Rusya nedeniyle çıkmayacağına işaret eden kaynaklar, Türkiye’nin desteğinin çerçevesine yönelik değerlendirmelerin de sürdüğünü belirtti.
Türkiye’nin bu konuda önceliği ise operasyonun kısa zamanlı değil, uzun zamanlı olması, IŞİD’e verilen desteğin kırılmasına çalışılırken Sünni kesimlerin dışlanmaması ve sivil kayıpların önlenmesi. Türkiye ayrıca Suriye’nin ve Esad’ın geleceğinin de değerlendirilmesini istiyor.

Haberin Devamı

1.5 milyon kişi bizde

Türkiye olarak bölgede barışın tesisi için gayret gösteriyoruz. Suriye’yi terk eden 1.5 milyon kişiyi topraklarımızda kendi imkanlarımızla barındırıyoruz. Dünyadan ciddi bir destek geliyor mu? Maalesef hayır. Avrupa ülkeleri sadece 130 bin Suriyeli mülteciyi kabul etmiş durumda. Bakınız 130 bin Avrupa’da sadece benim ülkemde 1.5 milyon kişi. Bunu dışında 2.5 milyon kişi de Mısır, Ürdün, Lübnan’da. Suriye meselesi küresel bir sorun haline gelindi. Irak’tan göçen 30 bin Ezidi’ye kucak açtık.

Yazarlar