Ekonomi Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Erdoğan'dan flaş açıklamalar

23.01.2017 - 16:08 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya'da BM'yi eleştirdi, FETÖ uyarısı yaptı. Erdoğan işadamlarına şu çağrıda bulundu. "Sizden ricam olacak. Adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağları olmayan, büyükelçiliğimiz tarafından tanınmayan herhangi hiçbir kuruluşa, özelikle işadamları derneklerine itibar etmeyin." dedi Erdoğan ayrıca "Biz diyoruz ki, gelin tüm dünya birleşelim, dünya 5'ten büyüktür diyelim, BM'nin 193 üyesi arasında herkes daimi üyeler arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi temsil yetkisine sahip olsun. Geçici ve daimi üyeler bu ayrım kalksın. 2 yıl 20 üye görev yapsın, ondan sonra diğerleriyle devam. Bunu yapmaya mecburuz. diye belirtti

Erdoğandan flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli ile Tanzanya Merkez Bankası'nda düzenlenen Türkiye-Tanzanya İş Forumu'na katılarak iş dünyasının temsilcilerine hitap etti.

Haberin Devamı

Konuşmasına, Devlet Başkanı Magufili'ye kendisine ve heyetine gösterilen ilgi ve konukseverlikten dolayı teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karibu (Hoşgeldiniz) diyerek bizleri muhabbetle bağrına basan tüm Tanzanyalı dostlarımıza en kalbi şükranlarımı sunuyorum." ifadesini kullandı.

Magufili ile oldukça verimli ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve aldıkları kararların, imzaladıkları anlaşmaların iki ülke arasındaki dostluğun daha da ileriye taşınması bakımından son derece önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Tanzanya ile siyasi ilişkilerimiz 2009 yılında Darüsselam büyükelçiliğimizi tekrar açmamızla birlikte istikrarlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Tanzanya'nın Ankara'da büyükelçiliğini pek yakında açacak olması inşallah bu ilişkileri daha da güçlendirecektir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan mevcut olumlu siyasi ortamın iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere layıkıyla yansıtılmasının zamanının geldiğine işaret ederek, Magufili liderliğinde geçen yıl göreve başlayan beşinci hükümetin attığı cesur adımların, ülkenin kalkınması ve sanayileşmesi yönündeki kararlılığın takdire şayan olduğunu vurguladı.

Bu politikaların Tanzanya'da var olan istikrar ortamına ciddi katkılarda bulunacağını anlatan Erdoğan, "Ekonominin gelişmesi, sağlıklı bir kalkınma ve sanayileşme zemininin tesisi için istikrar ve güven şarttır. İstikrar ve güvenin olmadığı bir ülkede kalkınmadan bahsedemezsiniz. Doğu Afrika Birliği'nin merkezi olan Tanzanya'da bu iki unsurun da var olması iş çevreleri bakımından hayati önem taşımaktadır." dedi.

"İki ekonominin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu görüyoruz"

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllardaki artışa rağmen karşılıklı potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğuna vurgu yapan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Başkan ifade ettiler, Tanzanya doğal kaynakları itibarıyla, maden ve doğalgaz rezervleriyle öne çıkan bir ülkedir. Altınıyla, elmasıyla, tüm bu madenleriyle öne çıkan bir ülkedir. Bu bakımdan büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye ise ekonomik alanda yaptığı atılımlarla, gerçekleştirdiği reformlarla dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almaktadır. İki ekonominin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu görüyoruz. Artık G20 ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin inanıyorum ki Tanzanya'da yapabileceği 'kazan-kazan' esasına dayalı çok şeyler vardır. Her şeyden önce birbirimizi insani güçler noktasında tamamlayacak potansiyele sahibiz."

Haberin Devamı

İş forumunun bu doğrultuda yeni fırsatlara, açılımlara vesile olacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "11-12 Ocak 2017 tarihlerinde yapılan İkinci Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı hedeflerimiz bakımından çok çok önemlidir. Bu toplantıda alınan kararların olumlu etkilerini önümüzdeki dönemde göreceğimize inanıyorum. Ülkelerimiz ve halklarımız arasında güçlenen dostluk ve iş birliği ilişkilerinin ekonomik alanda da hak ettiği düzeye ulaşmasını istiyoruz. Bunun için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Farklı alanlardaki bilgi, tecrübe ve donanımımızı Tanzanya ile paylaşabiliriz. G20 üyesi olan Türkiye, Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisidir, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke konumundadır." diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, Sahraaltı Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin 2000 yılından bugüne 740 milyon dolardan 6 milyar dolara ulaştığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıtadaki toplam yatırımlarımız da aynı şekilde 6 milyar doları buldu. Türkler Afrika'da en çok yerel istihdam sağlayan yatırımcılar olarak biliniyor. Kıtadaki tüm ülkelerin sorunları arasında ilk sırada yer alan işsizlikle mücadelenin en etkili yöntemlerinden biri yatırımların artırılmasıdır. İşte bugün Tanzanya ve Türk iş adamlarının bir araya gelmesi yatırımların artması, bunun yanında istihdamın artmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Tanzanyalı iş adamlarını Türk muhataplarıyla birlikte çalışmaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Gerek Türkiye'de gerek Tanzanya'da ortak yatırımlar hatta üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapmaya sizleri özellikle davet ediyorum. Türk iş adamlarına da Tanzanya'daki yatırım imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulunuyorum. Tanzanya makamlarının Türk yatırımcılar için gereken kolaylıkları sağlayacağına, karar ve uygulama mekanizmalarını süratle işleteceklerine inanıyorum. Hükümetin öncelik verdiği enerji, alt yapı, savunma sanayi, demiryolları, sağlık, tarım, turizm gibi pek çok alanda iş birliği imkanımız mevcuttur. Türk şirketlerinin tüm bu alanlardaki başarıları dünyanın her yerinde biliniyor. Birçok büyük şirketimiz Afrika'nın diğer ülkelerinde başarılı projelere imza atıyor. Tanzanya'da da bu alanlarda önemli işler yapacaklarına inanıyorum."

Haberin Devamı

Türk Hava Yollarının (THY) Darüsselam ve Kilimanjaro seferlerine Zanzibar'ı da eklemesinin özellikle turizme çok ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun iş adamlarının Tanzanya'ya gidiş gelişlerini kolaylaştıracağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tanzanya, Afrika'nın çatısı Kilimanjaro'ya, tarihi ve tabii güzellikleriyle bölgenin incisi Zanzibar'a, Viktorya ve Tanganika Gölleri gibi muhteşem hazinelere sahip bir ülke. Bu zenginliklerin Türk vatandaşlarıyla birlikte dünya tarafından daha fazla tanınması, bölgeye daha kolay ulaşılabilmesi gerekiyor." dedi.

Dünyanın ilk yedi havayolu arasında yer alan THY'nin, Türkiye'den Tanzanya'ya 'non-stop' gelme imkanına sahip bir filosunun olması sebebiyle de gidiş gelişlerin çok daha rahat olacağını bildiren Erdoğan, "Bizim ülkemiz de Asya ve Avrupa kıtasını birleştiren İstanbul Boğazı başta olmak üzere, her köşesine yayılmış olan binlerce yıllık tarihi eserleriyle adeta bir açık hava müzesidir. Türk Hava Yolları seferlerinin ülkemizin güzelliklerinin de buralarda bilinmesine yardımcı olacağına inanıyorum." diye konuştu.

BM'ye eleştiri, dünyaya çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gelin tüm dünya birleşelim ve 'Dünya beşten büyüktür' diyerek bütün Birleşmiş Milletler'in 193 üyesi arasında herkes, Birleşmiş Milletler daimi üyeleri arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi de temsil yetkisine sahip olsun." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Merkez Bankası'nda düzenlenen ve Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli ile katıldığı Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok taraflı platformlarda Afrika'nın sesi olmayı ve küresel yapılarda daha fazla temsil edilmesini sağlamak için çaba göstermeyi sürdüreceğini ifade etti.

"Dünyanın beşten büyük olduğu"nu söylemeye devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Dünyayı beş ülkenin iki dudağı arasına terkedemeyiz." ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri arasında tüm ülkelerin olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, konseyin yapısına ilişkin teklifi dünyanın her yerinde dile getirdiklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çünkü Birleşmiş Milletler, şu anda adil değil. Adil olmadığı için de Orta Doğu'da krizler bitmiyor ve Orta Doğu hala kan gölü halinde. Afrika'da da dinmiyor. Afrika'da da aynı şekilde bu sıkıntılar devam ediyor. Yıllarca şu Afrika sömürülmedi mi? Bu Afrika'nın altını, elması, bakırları bunlar buralardan sömürülüp alınıp götürülmedi mi? Köle ticareti buralardan yapılmadı mı? Öyleyse acaba bütün bu olaylar karşısında dünya, Batı sessiz kalmadı mı? Kalkıp da buralara el attılar mı? Ne oluyor dediler mi? Hayır, hiçbir zaman demediler.

İşte biz artık diyoruz ki gelin tüm dünya birleşelim ve 'Dünya beşten büyüktür' diyerek bütün Birleşmiş Milletler'in 193 üyesi arasında herkes, Birleşmiş Milletler daimi üyeleri arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi de temsil yetkisine sahip olsun. Geçici üyeler, daimi üyeler... Bu ayrım kalksın. Hepsi daimi üye olarak dönüşümlü bir şekilde, 20 üye mi olacak, 20 üye. İki yıl 20 üye görev yapsın, ondan sonra 10'u değişsin diğer 10'uyla devam. Ondan sonra bir diğer 10'u değişsin diğerleriyle devam. Bunu yapmaya mecburuz. Bunu yaptığımız anda göreceksiniz dünyanın kaderi çok daha farklı bir şekilde değişecektir."

"Afrika'nın sesi olmakla kalmıyoruz"

Afrika'nın ve Afrikalıların sorunlarına, bu bölgelere has çözümler bulunması için gayretlerini sürdüreceklerinin altını çizen Erdoğan, "Sadece Afrika'nın sesi olmakla kalmıyoruz. Afrika ülkelerinin sorunlarına en iyi çözümün dışarıdan değil, yine bu topraklardan çıkacağına inanıyoruz. Uluslararası toplumun da bölgesel kuruluşları bu yönde desteklemesi gerekiyor. Türkiye, diplomatik desteğin yanında Afrika'ya yapılan teknik ve insani yardımlarda da en ön sıralarda yer alıyor. Zira paylaşmanın bereketine inanan insanlarız." diye konuştu.

Dünyada en az gelişmiş ülkelere destekte birinci sırada ABD, ikinci sırada İngiltere, üçüncü sırada Türkiye'nin bulunduğunu bildiren Erdoğan, "Fakat, milli gelire oranla hesapladığımızda birinci sırada Türkiye, ikinci sırada Amerika var. Ülkemizin insani kalkınma yardımlarını yürüten TİKA Darüsselam ofisi geçtiğimiz yıl faaliyete geçirmiştir. Bundan sonra TİKA aracılığıyla Tanzanya'nın ihtiyaçları doğrultusunda yeni projeleri daha aktif olarak hayata geçireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Ecdadımızın Afrika'daki bin yıllık tarihinde asla sömürgecilik lekesi yoktur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim ecdadımızın Afrika'daki bin yıllık tarihinde asla sömürgecilik lekesi yoktur. Tarihte üç kıtaya yayılan devletler kuran atalarımız, ne burada ne diğer bölgelerde emperyalist amaçlarla kesinlikle hareket etmemiştir. Türk milletinin Afrika'ya olan ilgisi çıkara değil gönül bağlarına dayanıyor." ifadelerini kullandı.

Geçmişte olduğu gibi bugün de imar etmenin, ihya etmenin ve paylaşmanın peşinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Bugün Afrika'nın 54 ülkesinden 4 bin 500 öğrenci ülkemizin farklı üniversitelerinde eğitim-öğretim görüyor. Bu öğrencilerimizin tüm masrafları Türkiye bursları ile ülkemiz tarafından karşılanıyor." bilgisini verdi.

Erdoğan, doğrudan Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) ve Türkiye Diyanet Vakfının sağladığı burslar da olduğuna dikkati çekerek, AFAD ve TİKA gibi resmi kurumlar, Türk Kızılayı ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun Afrika kıtasının farklı bölgelerinde kalkınma ve insani yardım faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

Afrika ile ilişkilere "kazan-kazan" felsefesiyle yaklaşıldığının altını çizen Erdoğan, Afrika'nın gelişmesi ve kalkınmasını istediklerini, bunun için de imkanları seferber ettiklerini dile getirdi.

"Bu sinsi terör örgütünün Tanzanya'da da uzantıları olduğunu biliyoruz"

Erdoğan, Türkiye'nin 15 Temmuz'da menfur bir darbe girişimine maruz kaldığını anımsatarak, "Türkiye 15 Temmuz'da menfur bir darbe girişimine maruz kalmıştır. Bu darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü vardır. Maalesef bu örgüt insani yardım, eğitim, ticaret gibi kavramların arkasına saklanarak dünyanın farklı bölgelerinde etkinlik kazanmıştır. Şunu açık bir şekilde ifade etmek isterim, FETÖ yalnızca Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için tehdittir. Bu sinsi terör örgütünün Tanzanya'da da uzantılarının olduğunu biliyoruz. Tanzanya'daki yapılanmalarına ilişkin gereken önlemleri dostum Cumhurbaşkanı Magufuli ile birlikte ele aldık." şeklinde konuştu.

Bu noktada bir ricada bulunmak istediğini belirten Erdoğan, "Adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağları olmayan, Büyükelçiliğimiz tarafından tanınmayan herhangi bir kuruluşa, özellikle iş adamları derneklerine itibar etmeyin. Çünkü bizim yasalarımız bunları tanımıyor. Bunu bilmenizi isterim." dedi.

Erdoğan, dünyanın en büyük belasının terör olduğuna vurgu yaparak, "Dolayısıyla bu teröre karşı hep birlikte önlem almalıyız. 'Yumuşak terör, sert terör'... Sakın ha bu oyuna gelmemeliyiz. Çünkü 248 vatandaşımızı bunlar F-16 uçaklarıyla, helikopterlerle, tanklarla, toplarla, modern silahlarla vurdular, 2 bin 193 vatandaşımızı yaralayarak gazi yaptılar. Dolayısıyla bu şekildeki bir terör örgütüne yönelik inanıyorum ki Tanzanya bundan sonraki süreçte çok daha farklı tedbirler alacaktır." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine son verirken, İş Forumu'nun düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti ve kendilerine gösterilen misafirperverliklerinden dolayı şükranlarını iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine son verirken, İş Forumu'nun düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti ve kendilerine gösterilen misafirperverliklerinden dolayı şükranlarını iletti.