Ekonomi Erdoğan'ın "komşu" ziyareti ikili ticaret için umut

Erdoğan'ın "komşu" ziyareti ikili ticaret için umut

06.12.2017 - 12:25 | Son Güncellenme:

Türkiye'den Yunanistan'a 65 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilecek ilk ziyaretin, iki ülke siyasi ilişkilerinin yanı sıra ekonomik ilişkileri de canlandırması bekleniyor. DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Bilgen "Karşılıklı ekonomik menfaatlerin gelişmiş olduğu ülkeler arası ilişkilerin, zaman içinde siyasi gerginlikleri bile ortadan kaldırdığı örnekler çoktur. Engellerin azalması ve ortadan kalkmasıyla Türk yatırımları da artacaktır" dedi.

Erdoğanın komşu ziyareti ikili ticaret için umut

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7-8 Aralık'ta gerçekleştireceği Yunanistan ziyaretiyle iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların ivme kazanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un daveti üzerine gerçekleşecek ziyarette, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alınması planlanıyor.

Erdoğan'ın ziyareti, Türkiye'den Yunanistan'a Cumhurbaşkanı düzeyinde 65 yıl sonra gerçekleşecek ilk ziyaret olması nedeniyle önem taşıyor. Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke siyasi ilişkilerinin yanı sıra ekonomik ilişkilerini de canlandırması bekleniyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Bilgen, AA muhabirine, söz konusu ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde gelinen noktanın az gibi görünse de başlangıca göre oldukça iyi bir seviyede bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

2015'te Yunanistan hükümetinin yaptırdığı bir araştırmaya işaret eden Bilgen, "İhracatçı 16 bin 700 firmanın üçte biri ilk defa 2015 yılında ihracat yapmaya başlamış. Bu tür bir istatistiki bilgiyi aynı oranda olmasa da Türkiye için de belirtmek mümkün. Hala ürünlerini ihracat pazarlarına sunmamış firmalar var her iki ülkede de." dedi.

Ekonomik ilişkileri geliştirmek için iki ülke iş adamlarını daha çok bir araya getirmek ve iş birliği imkanlarını birlikte bulmalarını sağlamak gerektiğini vurgulayan Bilgen, Yunanistan’ın en büyük ihtiyacının endüstriyel üretimin artırılması olduğunu ifade etti.

Bilgen, Türk yatırımcılar ve Yunan tarafı için üretimin öncelikli yararının istihdamı artırmak olacağını dile getirerek, "Yunanistan hala Avrupa’da işsizliğin en yüksek olduğu ülke durumunda. Türk şirketlerinin Yunanistan’da yaşadığı bürokratik problemler her ortamda dile getiriliyor ve böylelikle zaman içinde bu engeller yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Tabii ki bu problemler sadece Türk yatırımcıları değil Avrupalı yatırımcıları da etkiliyor. Engellerin azalması ve ortadan kalkmasıyla Türk yatırımları da artacaktır." diye konuştu.

İki ülke arasında eskisi gibi siyasi gerginliklerin kalmadığına işaret eden Bilgen, şunları söyledi:

"Son 17 senedir siyasilerin iş alemine temel bir söylemi var, 'Siz işlerinizi o kadar geliştiriniz ki biz politikacılar aleyhte kararlar almakta zorlanalım'. Karşılıklı ekonomik menfaatlerin gelişmiş olduğu ülkeler arası ilişkilerin, zaman içinde siyasi gerginlikleri bile ortadan kaldırdığı örnekler çoktur. Bugün iki ülke arasında eskisi gibi siyasi gerginlikler yok ama geçmişten kalan tortular bazı çevreleri hala etkilemekte. Bunlar bürokrasi olabilir, iş dünyasının mensupları olabilir ama zaman içinde her şeyin daha da normalleşeceğine emin olabiliriz. İş dünyası, gerçekleştirilen iş forumları, toplantılar ve karşılıklı ziyaretlerle bu konuya hiç durmadan katkı sunuyor."

Haberin Devamı

Komşunun krizle mücadelesi devam ediyor

2008'den bu yana ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'ın gayrisafi yurt ic?i hasılası (GSYİH) yaklaşık 200 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Yaklaşık 11,2 milyonluk nüfusa sahip ülkede, kişi başına düşen milli gelir 18 bin 366 dolar düzeyinde seyrediyor.

Yunanistan'ın GSYİH'si içinde hizmetler sektörünün yüzde 79,4, sanayi sektörünün yüzde 18,7, tarım sektörünün ise yüzde 1,9'luk payı bulunuyor.

Haberin Devamı

Kriz nedeniyle yüzde 25'ten fazla küçülen Yunan ekonomisinin büyüme oranı, 2014'te yakaladığı pozitif seyrin ardından geçen yıl durağan görünümle kayıtlara geçti.

Enflasyon oranının yüzde 1,1 olduğu Yunanistan'da, işsizlik oranı ise 21,6 seviyesinde bulunuyor.

Dış ticaret 5 yılda neredeyse yarı yarıya azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ve Yunanistan arasındaki dış ticaret hacmi 2012-2016 dönemini kapsayan 5 yılda, yüzde 47 daralarak 4,9 milyar dolardan 2,6 milyar dolara geriledi.

Aynı dönemde Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı yüzde 1,8 artış kaydederek 1,4 milyar dolar olurken, bu ülkeden yapılan ithalat ise yüzde 66,5 azalışla 3,5 milyar dolardan 1,2 milyar dolara düştü.

İki ülke arasında dış ticarete konu ürünlere bakıldığında ise geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin Yunanistan'a ihraç ettiği ürünlerin başında 251 milyon dolarla mineral yakıtlar ve yağlar geldi. Bu ürün kalemini 101,8 milyon dolarla plastik ve mamulleri, 95,1 milyon dolarla motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtlarıyla aksesuarları izledi.

Haberin Devamı

İthalat açısından değerlendirildiğinde de Türkiye'nin Yunanistan'dan satın aldığı ürünlerin başında 502,7 milyon dolarla mineral yakıtlar ve yağlar yer aldı. Plastikler ve mamulleri 140,7 milyon dolarla, pamuk ve pamuk ipliği 115,4 milyon dolarla en çok satın alınan diğer ürünler oldu.

Yunanistan'ın ihracat yaptığı başlıca ülkeler arasında Türkiye 4'üncü sırada yer alırken, ülkenin ithalatında Türkiye 12. sırada bulunuyor.