Trabzon ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ’NDEN İHRACATÇILAR MUTLU

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ’NDEN İHRACATÇILAR MUTLU

29.06.2016 - 16:49 | Son Güncellenme:

.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ’NDEN İHRACATÇILAR MUTLU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün öğle saatlerinde gerçekleşen telefon görüşmesi sonrasında ihracatçılar iki ülke ilişkilerinde yaşanan soğukluğun giderilecek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Beraberindekiler ile birlikte bugün Trabzon Çocuk Evi’nde kalan 50 çocuk ile Trabzon Köşk ve Çamlık Huzurevi’nde kalan 231 yaşlıya bayramlık giysi ve çikolatadan oluşan hediye paketi dağıtan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ardından Türkiye-Rusya ilişkilerinde gelinen son noktayı değerlendirdi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak Rusya krizinden en çok etkilenen bölge olduklarına dikkat çeken Gürdoğan, Rusya Pazarı’ndan tekrar eski payımızı almamız için eskisinden çok daha iyi çalışmamız gerektiğini söyledi. Bölge olarak yaptıkları ihracatın yüzde 80’ini Rusya’ya yaptıklarını ifade eden Gürdoğan, “Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak Rusya krizinden en çok zarar gören biz olduk. Çünkü ihracatımızın yüzde 80’ini Rusya’ya yapıyorduk. Soçhi Limanı kapandıktan sonra Trabzon’dan ihracat yapan 35 kadar gemimiz Samsun’da bekliyordu. Dolayısıyla çok büyük zarar söz konusuydu. Bu krizin bize ilerisi için bitmesiyle beraber hatalarımızdan ders çıkartarak çok daha hazırlıklı olmamızı da gösterdi. Kaybettiğimiz bir Pazar söz konusu. Bu pazara bizim yerimize giren ülkeler söz konusu. Bu pazardaki tekrar eski payımızı almamız için eskisinden çok daha iyi çalışmamız gerekir. Gerek sayın Cumhurbaşkanımızı, gerek Hükümetimizi gerekse Rusya Devlet Başkanı Putin’i sağduyulu davranışlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Geldiğimiz noktada onların sağduyusuna daha çok ihtiyacımız var. Bu bir süreç. Bu süreci ’her şey oldu bitti, güllük gülistanlık, her şey eskisi gibi oldu’ gibi görmeyelim. Çünkü yaraların sarılması zaman gerektiriyor. Diğer ülke pazarlarına yönelmişken bu gelişmeler üzerine Rusya pazarına eskisinden daha çok ağırlık vererek dikkatli olmamız gerekir” dedi.
Rusya ile bugüne kadar gerektiği şekilde ticaret yapılabildiğine de inanmadığını ifade eden Gürdoğan, “Her şeyden önce ülkelerin tarihlerine baktığımız zaman bu olayların her zaman olduğunu görüyoruz. Rusya ile tarihimiz çok eskiye dayanıyor. Rusya’nın içinde yaşayan dili, dini bir olan insanlarımız var. Bunun yanında müslüman olan ülkeler var. Bana göre Rusya’ya gerektiği kadar da ticaretimizi yapabilmiş durumda değildik. Bu krizin bize öğrettikleriyle işte yeni pazarlar aradık, girmek istedik ancak yanı başımızda 24 saat gibi Türkiye’nin her tarafından gemilerle anında 12-15 saatte gelip karşıya geçeceğimiz lojistik üstünlüğümüz olacağı bir pazarı da elimizin tersiyle itmek düşünülemezdi. Bunun için biz kayıplarımızı telafi etmek için uğraşacağız. Her şeyden önce ülkemizde dün yaşanan terör saldırısına da baktığımız zaman Türkiye üzerinde oynanan oyunları görebiliyoruz. Bu nedenle hep birlikte çok dikkatli olmalıyız. Şu an ihracat için hazırız. Yaş sebze meyvenin Türkiye şampiyonları bölgemizden çıkıyor. Bunun içinde 5 firmamız var. Bu sayıyı arttırmamız lazım” diye konuştu.