Siyaset Son dakika haberleri: Rusya ile tarihi anlaşmada imzalar atıldı

Son dakika haberleri: Rusya ile tarihi anlaşmada imzalar atıldı

10.10.2016 - 17:15 | Son Güncellenme:

Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya  taşıyacak olan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için hükümetler arası anlaşma imzaladı.

Son dakika haberleri: Rusya ile tarihi anlaşmada imzalar atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 1 saat 40 dakika süren görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

CANLI YAYINDA İMZALAR ATILDI

Haberin Devamı

Türk Akımı anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak, tarafından imzalandı.

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, iki hattan oluşacak ve toplam 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. Hatlardan biri Türkiye'ye uzanacak ve Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hattın ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanıyor.

23. Dünya Uluslararası Enerji Kongresi kapsamında yapılan toplantıların 2 gün daha süreceğini kaydeden Erdoğan, bakanlar ve uzmanlar arasındaki görüşmelerle, kongrenin çok daha farklı bir zenginliğe kavuşacağını dile getirdi.

Erdoğan, devlet başkanları olarak açılış konuşmalarında bir araya geldiklerini ifade ederek, açılışın ardından ikili görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Erdoğan, "Bakanlarımız ikili görüşmelerine devam ediyor, devam edecekler. Uzmanlarımız aynı şekilde bu görüşmeleri devam ettirecekler." diye konuştu.

Haberin Devamı

Ülkeler arasındaki ilişkileri özellikle ilgilendiren konuların ele alındığını anlatan Erdoğan, "Ama bunun yanında ekonomik ilişkiler, ticari ilişkiler, savunmayla ilgili ilişkiler, turizme yönelik, kültürel bütün bu konuları ilgilendiren ilişkiler, bu görüşmelerde yer alıyor. Tabii bizim Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler noktasında, bugün gerçekten sayın Başkanla dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta Başkanlar huzurunda konulmuş oldu." ifadelerini kullandı.

BÖLGEDEKİ GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine inancının tam olduğunu vurgulayarak, "Birçok alanda, savunma sanayi ile ilgili olsun, siyasi alanda olsun, ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz." dedi.

Üst Düzey İstişari Konsey toplantısıyla ilgili olarak dışişleri bakanlarına talimatların verildiğini, yıl sonu veya gelecek yıl başı itibarıyla toplantının gerçekleştirileceğini bildiren Erdoğan, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının da aciliyet kazandığını, bu konuda da ilgili bakanların çalışmayı yapacağını, Türkiye'de düzenlenecek toplantının önem arzettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Erdoğan, "Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle görüştük. Bu konuda ne gibi işbirliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde insani yardım konusunda, ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar. Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri bakanlarımız, genelkurmay başkanlarımız ve milli istihbarat teşkilatı müsteşarlarımızın da katılacakları toplantılarla bir araya gelip, bu konudaki çalışmayla bir noktaya varılacaktır." diye konuştu.

PUTİN'İN KONUŞMASI

Erdoğan'dan sonra konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Uzay, gemi ve diğer alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ele alındığını belirtti. Putin, Rus Uzay Ajansı'nın (Roscosmos) Türk füzelerinin tasarımı ve uzaya fırlatılması ihalesine katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

İnsani alandaki işbirliğinin geliştirilmesinin de gündeme geldiğini dile getiren Putin, Türkiye'nin Rusya'ya karşılıklı kültür ve turizm yılları yapma teklifinde bulunduğunu, kendilerinin de bu öneriyi desteklediklerini ve ilgili bakanlıkların çalışma yapacağını aktardı.

“SURİYE'DE AKAN KANIN DURDURULMASINDAN YANAYIZ”

Erdoğan ile başta Suriye olmak üzere bölgesel konulara geniş bir zaman dilimi ayırdıklarını söyleyen Putin, hem Rusya hem de Türkiye olarak Suriye’de akan kanın en hızlı şekilde durdurulmasından yana olduklarını ifade etti. Kendilerinin de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı bir şekilde geçilmesini istediklerini dile getiren Putin, “Suriye’de barışı isteyen herkesin bunu desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Halep’e insanı yardımların götürülmesi için her türlü çabayı gösterecekleri konusunda görüş birliğine vardıklarını dile getiren Putin, ancak insani yardımların ulaştırılması konusunda güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi. ABD’ye (Halep kent merkezinde muhaliflerin kontrol ettiği doğu bölümünün dış dünyayla bağlantısını sağlayan ancak rejim güçlerinin hakim olduğu) Kastillo yolundan Suriye orduları ve muhalif grupların uzaklaştırılması konusunda öneride bulunduklarını ancak Amerikan yönetiminin bunu fiilen yapamadığını ya da yapmak istemediğini anlatan Putin, cumartesi günü Lozan’da yapılacak Suriye görüşmelerinde en önemli konulardan birinin bu olacağını ümit ettiğini vurguladı.

Putin, “Halep’te akan kanın durması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önerdiği silahlı grupların uzaklaştırılması teklifine Erdoğan ile birlikte çaba göstermek konusunda mutabık kaldık.”

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Özellikle özel kuvvetler ve askeri kurumlar arasındaki temasların hızlandırılması konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Putin, ayrıca savunma sanayii alanında da işbirliğinin sürdürülmesine hazır olduklarını belirtti. Konuk Cumhurbaşkanı, her iki taraftan bu konudaki önerilerin araştırıldığını kaydetti. Rusya Devlet Başkanı, sözlerinin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rus-Türk ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği özen, dikkat ve yanı sıra gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini iletti.

ZİRVEDE SÜRPRİZ İSİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesine Org. Hulusi Akar da katıldı. Görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü'nde bir araya geldi.

1 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Dünya Enerji Kongresi'ndeki konuşmasının ardından Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'ne geldi. Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile burada ikili bir görüşme gerçekleştirdi. 16.30 sıralarında Mabeyn Köşkü'ne gelen Erdoğan'ın girişinden kısa bir süre önce de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar köşke girdi. Mabeyn Köşkü'nde saat 17.10'da başlayan görüşme, 1 saat 40 dakika sürdü.