Siyaset Erdoğan-Ruhani Suriye’yi konuştu

Erdoğan-Ruhani Suriye’yi konuştu

02.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Pakistan’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile kritik bir görüşme yaptı.

Erdoğan-Ruhani  Suriye’yi konuştu

Görüşmede başta Suriye olmak üzere bölgesel konular, terörle mücadele ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı. Erdoğan, EİT toplantısının bitmesinin ardından dün Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in liderler onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. Erdoğan, zirveye katılan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile ikili görüşmeler de yaptı.
Bakanlar da katıldı
Erdoğan ve Ruhani’nin görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmeye iki ülkeden bakanlar da katıldı. Kritik görüşmenin ana gündemini Suriye başta olmak üzere bölgesel konular, terörle mücadele ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi oluşturdu. İki lider, Astana zirvesinin ardından Suriye’deki yeni yol haritasını da değerlendirdi. Görüşmede, başta DAEŞ ve PKK olmak üzere terörle mücadelede işbirliği ele alındı.
Ruhani’ye mültecilerle ilgili Türkiye’nin yaptıklarını da anlatan Erdoğan güvenli bölgenin mültecilerin dramına yönelik sorunları çözeceğini vurguladı. Türkiye ile İran yönetimi özellikle Suriye’deki rejimin devamı konusunda farklı düşünüyordu. Bazı karşılıklı açıklamalar nedeniyle iki ülke arasında bir süredir soğukluk yaşanıyordu.
Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile yaptığı ikili görüşmelerde ise özellikle FETÖ başta olmak üzere terörle mücadeleyi konuştu.

Güzel’e ödül

Zirve kapsamında, EİT ödülleri töreni de gerçekleştirildi. Eski Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Hasan Celal Güzel de eğitim ve gençlik alanındaki çalışmaları nedeniyle ödül aldı. Güzel’e ödülünü Pakistan Başbakanı Navaz Şerif verdi.