Siyaset Erdoğan, Trump ile görüştü

Erdoğan, Trump ile görüştü

23.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü. Erdoğan’ın görüşmede, ABD’nin Menbiç’ten YPG’nin çıkartılmasına yönelik verdiği sözlerin yerine getirilmesini istediği bildirildi.

Erdoğan, Trump ile görüştü

Erdoğan ile Trump son telefon görüşmesini Afrin Operasyonu başladıktan 4 gün sonra 24 Ocak’ta yapmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni bir telefon görüşmesi olacağını dün sabah saatlerinde açıkladı. Görüşme dün saat 17.00’de gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın görüşmeye ilişkin yaptığı kısa açıklamada, “Cumhurbaşkanımız, ABD Başkanı Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ve bölgesel konular ele alındı” ifadesini kullandı. Kalın tarafından yapılan ikinci açıklamada, “Görüşmede, NATO müttefiki ve stratejik ortak olan iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin önemi teyit edilerek bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur. İki lider, müşterek stratejik sınamalar karşısında daha yakın işbirliği yapmak için atılan adımların sürdürmesi ve ikili ilişkileri olumsuz etkileyen hassasiyetlerin giderilmesi hususlarında mutabık kalmışlardır” denildi.

Haberin Devamı

Menbiç konuşuldu

Erdoğan’ın, Trump’a Türkiye’nin gerçekleştirdiği Afrin harekâtına dair bilgi verdiği ve operasyon sonucunda terör örgütünün bölgeden temizlendiğini ifade ettiği kaydedildi. Erdoğan’ın, daha önce ABD ile sık sık masaya gelen ve ABD’nin verdiği sözleri tutmaması nedeniyle bir türlü anlaşmaya varılamayan Menbiç konusunu da gündeme getirdiği ve terör örgütünün mutlaka buradan çıkması gerektiğine vurgu yaptığı belirtildi. Dışişleri Müsteşarı Ümit Yalçın’ın önümüzdeki günlerde ABD’ye giderek bu konuda ABD’li heyetle temaslarda bulunacağı da görüşmede değerlendirildi.

ABD: İş birliği güçlenecek

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Başkan Donald Trump bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, NATO müttefiki ve stratejik ortak olan iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini bir kez daha vurguladı. Bölgesel gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulundu. Her iki lider ortak stratejik sorunların ve ikili ilişkileri etkileyen endişelerin giderilmesinde ikili iş birliğini güçlendirme çabalarını arttırmayı taahhüt etmişlerdir.”

Yazarlar